Business

Mit kell feltétlenül megtanulnia egy vállalkozónak a járványból?

Szerző: Kelkó Tamás (1993 óta dolgozik tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segít elhárítani a növekedésük akadályait.)

Amikor márciusban beütött a járványhelyzet, és komplett iparágak álltak le, sokan megkerestek, hogy hátha tudom a Szent Grált, ami kimenti őket a bajból.  Sajnos egy sem volt köztük, akit nem lomboztam le, mert ha az iparágad leáll, és hirtelen nem tudsz olyan iparágra váltani, ami nem áll le, akkor ott nem segít a csoda sem.  Persze láttam sok próbálkozást, éttermeket, akik most kezdték el a kiszállítást, kereskedelmi cégeket, akik most csináltak gyorsan webáruházat, lakástextillel foglalkozó céget, aki elkezdett maszkokat készíteni, üzleti rendezvényes céget, aki elkezdett online konferenciákat szervezni és még sorolhatnám a példákat.  
Sajnos azonban egy olyan sztorit sem láttam, hallottam, aki a váltással legalább a felét tudta volna pótolni a kiesett bevételnek. 

Mit kell feltétlenül megtanulnia egy vállalkozónak a járványból?

Amikor márciusban beütött a járványhelyzet, és komplett iparágak álltak le, sokan megkerestek, hogy hátha tudom a Szent Grált, ami kimenti őket a bajból. Sajnos egy sem volt köztük, akit nem lomboztam le, mert ha az iparágad leáll, és hirtelen nem tudsz olyan iparágra váltani, ami nem áll le, akkor ott nem segít a csoda sem. 

Persze láttam sok próbálkozást, éttermeket, akik most kezdték el a kiszállítást, kereskedelmi cégeket, akik most csináltak gyorsan webáruházat, lakástextillel foglalkozó céget, aki elkezdett maszkokat készíteni, üzleti rendezvényes céget, aki elkezdett online konferenciákat szervezni és még sorolhatnám a példákat. Sajnos azonban egy olyan sztorit sem láttam, hallottam, aki a váltással legalább a felét tudta volna pótolni a kiesett bevételnek…

MIÉRT?

Hát azért, mert egy új tevékenység, üzletág beindítása, felfuttatása nem 1 hónapot vesz igénybe, hanem gyakran egy évet vagy éveket. Sajnos, tudomásul kell venni, hogy amikor beüt a ménkű, és nem vagy rá felkészülve, akkor már nagyon nehéz bármit tenni, ezért számomra a járvány fő tanulsága, hogy az eddiginél válságállóbbá kell tenned a vállalkozásodat!

MIT JELENT A VÁLSÁGÁLLÓSÁG?

Egy régi mese jut eszembe, La Fontaine örökzöld meséje a tücsökről meg a hangyákról. A mese tanulsága pedig, hogy nemcsak a mának kell élni, hanem fel kell készülni ínséges időszakokra is. Ez a mai világban annyit jelent, hogy bizony komoly pénzügyi tartalékokat kell képezni, szerintem a 3 havi teljes költség megtakarítása a létminimum, ehhez képest vállalkozások tömegének 1 havi tartalékja sincs. Még márciusban volt erről egy jó cikk az Indexen, Váradi József a WizzAir vezére nyilatkozott, érdekes így 2 hónap távlatából is elolvasni. Mondandója lényege ez volt:

VALÓJÁBAN NEM AZ A KÉRDÉS, HOGY A NYERESÉGESSÉGGEL MI TÖRTÉNIK A LÉGIKÖZLEKEDÉSI SZEKTORBAN. HANEM, HOGY KINEK MEKKORA PÉNZTARTALÉKA VAN ÁTVÉSZELNI EZT A SOKKOT, EZ MOST EGY LIKVIDITÁSI KÉRDÉS.”

Váradi József

(Zárójelben megjegyzem, hogy után 1 hónappal a cikk után 1.000 embertől vált meg a WizzAir, szerintem azért, mert tőzsdei cég, és a befektetők miatt kellett ezt nekik megtenni. Ha egy tőzsdei cég nem cselekszik a befektetőknek tetszően, akkor leesik a részvények ára, és könnyen egy ellenséges felvásárlás áldozatává válhat.)

MIÉRT VAN MÉG SZÜKSÉG PÉNZTARTALÉKOKRA?

Egy régi pénzügyi tanácsadó barátom, dr. Tóth András mesélt el egy történetet elég sokszor, amikor még együtt csináltuk a Vállalkozz Hatékony Klubot. Ez a történet arról szólt, hogy még a 90-es években volt egy vállalkozása, amely egy ipari parkban bérelt egy nagy irodát, amikor megkereste őket az irodaház tulajdonosa, hogy megszorult anyagilag, ezért nagyon nyomott áron eladná az irodaházat, érdekli-e őket?

Már hogyne érdekelte őket, csak az volt a probléma, hogy nem volt tartalékuk, így nem tudták kihasználni ezt a páratlan lehetőséget. Mai értékben milliárdos vagyok buktak így el!

“A mostani helyzetből lehet előnyt is kovácsolni, mi ebben alapvetően egy növekedési lehetőséget látunk. A gyenge légitársaságok után piaci rések fognak kinyílni, ami nekünk lehetőségeket fog teremteni.” Váradi József

TANULSÁG? 

Ugyanúgy, ahogy a WizzAir vezére, Váradi József mondta, nemcsak azért kell tartalék készpénz a cégben, hogy ha baj van, akkor legyen miből élni, hanem azért is, mert a mai változó világban jöhetnek olyan, egyszeri lehetőségek, amelyek megragadásával sok évnyi munkát lehet megspórolni vagy egy nagyságrendet lehet előrébb ugrani a piacon. Csak az a titkuk, hogy adott pillanatban sok készpénz kell hozzá!

Összefoglalva,

a járvány rávilágított arra, hogy nem szabad máról holnapra élni. A minimum tartalék egy vállalkozásban 3 havi teljes költség, de az optimum 6 hónapnál kezdődik, a létbiztonság meg 1 évnyi tartaléknál!

“Ilyenkor van egy pár hónapos időszak, amikor az egész iparág szórja ki a pénzt az ablakon, és ezt túl kell tudni élni. Hívhatjuk a menedzsmentfilozófiámnak is, de szerintem ebben az iparágban lényegesen több készpénzzel kell működni, mint ami normális időszakban észszerűnek tűnne. Ez egyrészt ellenállóbbá tesz minket a válsághelyzetben vagy akár csak gyengébb gazdasági környezetben. Másrészt azonnal tudunk lépni, ha megnyílik valamilyen stratégiai lehetőség.” Váradi József

Erre sokan azt mondják, hogy jó, de hogyan termeljem ezt ki? Ha 1 év alatt nem tudsz félretenni 3 havi rezsit, és már legalább 5 éve működtök, akkor ott nagy bajok vannak, mert nem elég jövedelmező a vállalkozásod. Ennek megoldása viszont messze túlmutat ezen cikk keretein, de ígérem, hamarosan részletesen írni fogok róla.

Eredeti cikk: https://www.kelko.hu/mit-kell-feltetlenul-megtanulnia-egy-vallalkozonak-a-jarvanybol/

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás