Business

Minden ember számít

A + A Düsseldorf, 2019. november 5 – 8.

 

60 ország közel 1.900 kiállítójának termékei, megoldásai és ötletei mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a dolgozók nagyobb biztonságban, egészségesebben és még hatékonyabban dolgozzanak. Mert: MINDEN EMBER SZÁMÍT.

A munka világa még sosem volt ilyen dinamikus változásban. A biztonságos és egészséges munkavégzés kétévente rendezett vezető világvására az üzemi munkavédelmi és biztonságirányítási felelősöket, személyügyi vezetőket és üzemi tanácstagokat, szakkereskedőket és ipari beszerzőket, üzemorvosokat, a tűzoltóság, a rendőrség és a mentőszervezetek bevetési állományát és vezetését szólítja meg. A célcsoporthoz tartoznak a felügyeleti szervek felelősei, valamint a kis és közepes vállalatok tulajdonosai, számukra az A+A  a legfontosabb szakmai rendezvény.

Az egyre szorosabb nemzetközi együttműködéssel új vállalati struktúrák és termelési feltételek épülnek ki, az ezekkel együtt járó kihívásokkal pedig a munkahelyeken is meg kell küzdeni. A sikeres teljesítéshez modern munkavédelemre és intelligens koncepciókra van szükség.

Az A + A tematikája három fő terület köré csoportosítható 

 • Egyéni védőfelszerelések
 • Munkahelyi biztonság
 • Foglalkozás-egészségügy

Az idei seregszemlére mintegy 2.000 kiállítót várnak. A szakvásárra minden földrészről érkeznek gyártók és kereskedők.

Arculatformáló munkaruházat, vállalati formaruha

Az A+A szakvásár alapvető témája változatlanul az egyéni védőfelszerelések kínálata. Az idei seregszemlén is kivétel nélkül minden piacvezető kiállít. Az egyéni védőfelszerelések piaca robbanásszerűen fejlődik, ennek számos oka van: egyrészt általánosan nagyobb az biztonság iránti igény, de emellett a funkciójában fejlettebb és szebb megjelenésű munkaruházat is hozzájárul a piacbővüléshez. Számos döntéshozó igényének megfelelően a méltányos kereskedelemből beszerzett, környezetkímélő anyagok terjedése szintén jellemző.  
A piacbővüléshez járul hozzá az is, hogy a munkaruházatot egyre inkább arculatformálónak tekintik, így például a mokaszint idéző munkavédelmi cipő vagy a szabadidős megjelenésű munkanadrág is egyre keresettebb.

 • 2017-ben az A+A szakvásár 56 kiállítója nyilatkozott arról, hogy fő szakterülete a vállalati formaruha és az arculatformáló visele Rajtuk kívül pedig további 260 kiállító mutatott be ebbe a szegmensbe tartozó termékeket – ennek köszönhetően az A+A volt nemzetközi viszonylatban is legnagyobb szakvásár ezen a területen, 2019-ben pedig további bővüléssel számolhatunk. A vállalati formaruházat piacán az ügyfelekkel találkozó munkatársak jelentik a fő célcsoportot. Az akár védelmi funkciót is ellátó munkaruházat önálló marketingeszköz, amely növeli a vállalat jelenlétét a nyilvánosság előtt, amellett pedig fontos kapcsolatépítési és kommunikációs feladatot is ellát.

Munkahelyi biztonság

Az A+A szakvásár második fő témaköre a munkahelyi biztonság és minden egyes dolgozó védelme a vállalatnál vagy a szervezetnél. Az a cél, hogy a megfelelő óvintézkedésekkel a lehető legjobban visszaszorítsák a munkatársakat fenyegető kockázati tényezőket, és hogy szavatolják a berendezések és épületek műszaki biztonságát. Ezen a területen a biztonságos tárolás, a közlekedés és anyagmozgatás biztonsága, a sugárvédelem, a lezuhanás elleni védelem, valamint a vállalati környezetvédelem tartozik a kiemelt területek közé. A kárral fenyegető eseményeknél lehetőség szerint megelőzik vagy minimalizálják a hátrányos következményeket. Ebből következően egyre fontosabb a megelőző tűzvédelem, a robbanásvédelem és az átfogó havária-kezelés.

Foglalkozás-egészségügy

A harmadik kiemelt téma a foglalkozás-egészségügy. Az A+A az akusztika, a fény- és világítástechnika, a munkahelyi légkezelés, az ergonomikus munkaeszközök és a munkahely-kialakítás területén mutat be megoldásokat. A munkahelyi egészségfejlesztés és megelőzés területéhez az egészséges táplálkozás, a mozgás, a stresszcsökkentés és kikapcsolódás, valamint a drogprevenció tartozik.

A munkahelyi biztonságot és egészségvédelmet befektetésnek tekintő vállalatok nem csupán a munkavállalók nagyobb fokú elégedettségből fakadó előnyöket élvezhetik, hanem azt is, hogy a kisebb munkaidőkiesés és a kevesebb munkahelyi baleset miatt ritkább a leállás. Az egészséges munkahelyeken nagyobb lelkesedéssel dolgoznak és így jobb a vállalat versenyképessége – így lehet tömören összefoglalni az összes érintettnek kínált előnyöket. Az EU-OSHA Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Ügynökség felmérései szerint az egészségfejlesztésre fordított beruházás megtérül – minden egyes euró 2,50 és 4,80 euró közötti összeget fial.  Az A+A 2019 kiállítói az egyre inkább összetett és ezért nehezen kordában tarható folyamatokkal járó kockázati tényezőket is szem előtt tartják.

Munkahelyi biztonság és munkavédelem élőben

A szakvásár különbemutatókkal, valamint trendfórumokkal várja a szakembereket intenzív szakmai párbeszédre, a közvetlen benyomásszerzésre és kipróbálásra.

A szakvásárt kíséri a 36. A+A kongresszus, a munkavédelem vezető németországi szakmai rendezvénye, ahol az ipar, a kisipar és a kereskedelem, a közigazgatás, a politika és a tudomány képviselői találkoznak, hogy megvitassák a legújabb szakmai elképzeléseket és kihívásokat.

A düsseldorfi CCD kongresszusi központban rendezett szakmai konferenciára több mint 5.000 résztvevőt várnak. A legújabb tudományos ismeretek és gyakorlati megvalósításuk megvitatására, valamint a politikai és gazdasági szereplőkkel folytatott intenzív párbeszédre mintegy 40 rendezvénysorozat szolgál. Az új típusú rendezvények, mint például az „Interaktív gyakorlat“ újabb lehetőségeket kínál a szakmai párbeszédre.

A 2019-es év újdonsága az A+A film- és médiafesztiválja, a „kommmitmensch“. A fesztivál a vizuális média segítségével törekszik a vállalati megelőzés és egészségfejlesztés erősítésére. Külön kategória keretében értékelik a termékekről készített meggyőző hatású filmeket a munkavállalók védelmét szolgáló hatékonyság alapján. Ennek érdekében a balesetbiztosító pénztárakkal és szakmai szövetségekkel közösen külön díjat alapítottak a munkavédelmi termékeket és megoldásokat kiemelkedően vonzó módon közvetítő bemutató alkotásoknak.

Startup zóna

Az A+A 2019 szakvásár keretében mutatkozik be először az induló, pontosabban legfeljebb öt éve működő, legfeljebb 5 millió eurós éves forgalmú vagy mérlegfőösszegű és legfeljebb 20 főt foglalkoztató vállalatokat felsorakoztató start upzóna.

Az A+A kongresszus, a vezető munkavédelmi szakkonferencia Németországban. Különbemutatók és színpadok sokasága várja a csarnokokban a látogatókat.

Magyar kiállítók:

 • App Kft.
 • Ipoly Cipő Kft.
 • Molnár és Társa Kft.
 • Textura Zrt.

Magyarországi képviselet:

BD-Expo Kft.

 • Nemzetközi vásárok – kiállítások
 • 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 4.
 • Tel.: 1/346-0273, Mobil: 20/977-9953
 • Internet: www.bdexpo.hu
Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás