Business

Milano Unica: A Z generáció életérzése

méterárutrendek 2021. TAVASZ

Tobias Bayer/ TextilWirtschaft

Kép: Milano Unica

Anyagminták helyett concept store

(*Concept store = egy konkrét vásárlói csoport igényei szerint kialakított komplett kínálattal rendelkező üzlet). 

A Milano Unica nagy gondot fordít a méterárutrendek bemutatására. A milánói Milano Unica alapanyagvásár folyamatosan megújul, hogy állni tudja a versenyt a Première Vision szakkiállítással. A trendelőrejelzések bemutatásánál a Z generáció jellemzőiből indultak ki és concept store-t varázsoltak egy üzemcsarnokból. Minden megújul a Milano Unica rendezvényén. A milánói vásár rengeteg ötlet felhasználásával mutatja be a méterárutrendeket. 

A 2021. év tavaszával foglalkozó kiállítás első ízben állított egy korcsoportot a középpontba. Az 1997 után született, un. Z generáció sajátosságaiból vezették le a fejlődési irányokat. Megújult a bemutatási forma is. Kisebb anyagminták kiállítása helyett minikollekciókat bemutató concept store-okat építettek fel egy milánói régi üzemcsarnokban és rövid videók bejátszásával illusztrálták a három meghatározó témakört.

A Z generáció az első olyan korcsoport, amely az internet használatával nőtt fel és valóban digitális módon él,

nyilatkozta Stefano Fadda művészeti igazgató, az új forma megtervezője. Három változatot dolgoztunk ki a bemutatásukra.

A 2021. tavasz három témája, ahogyan a Milano Unica látja:

1.Trópusi party Mexikóvárosban: Mexikói rítusok és egy a trópusokat idéző techno-rave party keveréke. Nagy szerephez jut a természet a nyomott minták és a színek meghatározójaként. Szinte már túlzó esztétikum, ami ezért akár viccesnek is mondható.

2.Indiai relaxáció Los Angelesben: India színei és mintái találkoznak az amerikai nyugati part szörfös szubkultúrájával. Jacquard minták, 3D-s textúrák vastag csíkokkal kombinálva. Meghatározó a denim használata. A farmeranyagok különféle mosott árnyalatokban is keresettek.

3.Angol klubélet a pápuáknál: Nem hiányozhatnak a stílusos szabás, a tweed és az olyan minták, mint a tyúkláb vagy az Eszterházy. A hagyományos mérték után készült megjelenést feldobja, ha például nylon alapanyagot, lurex díszítéseket és nagyméretű egzotikus mintákat is használnak.  Meghatározó jellemző a természetes szálak high-tech anyagokkal történő kombinálása, amellyel a londoni City bankárait egyből a déli tengerekre katapultálják.

Milano Unica. Fórum a fenntarthatóságról: Botto Poala elnök (balról a második) és vendégei.

A pazar trendprezentáció annak a stratégiának a része, amellyel a Milano Unica versenyben kíván maradni a párizsi Première Vision szakvásárral. Ercole Botto Poala elnök, a Reda szövőgyár vezérigazgatójának vezetése alatt a milánói vásár folyamatosan megújul. A nyári szezonnal foglalkozó rendezvény időpontját előre hozták szeptemberről júliusra és a Pitti Immagine kiállításszervező céggel együttműködve új digitális stratégiába kezdtek. A vásár nagy figyelmet szentel a fenntarthatóság témakörének, amelynek külön területet alakítottak ki.

A trendkiállítás programjában egy pódiumbeszélgetés foglalkozott a környezet és a társadalmi felelősség kérdéseivel. Vendégelőadóként Claudia D’Arpizio, a Bain tanácsadócég társtulajdonosa és a fotóművész Rankin került meghívásra.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás