Business

Mikroüzemek – a jövő ígéretei

Szakvásárok – Texprocess

Individualizálás, automatizálás, digitalizálás: a mikroüzemek (micro factory) jelentik a jövő ruhagyártásának az alapját. Ez lesz a 2019. május 14-17. között Frankfurtban sorra kerülő Texprocess kiállítás fő témája.

„Az egyik nap egy alkalmazással elküldjük a kiválasztott designt a gyártónak, és másnapra már kész is az egyedi tervezésű és tökéletesen illeszkedő sportcipő vagy ing. Ez már a közeli jövő. A mikroüzemek jelentik a haladás alapját: a textilfeldolgozást az egymással összekapcsolt folyamatok teszik gyorsabbá, rugalmasabbá és – mivel a gyártás helyben történik – fenntarthatóbbá. Mindemellett a termék az egyéni igényeknek megfelelően készül el” – mondja Michael Jänecke, a Messe Frankfurt vásárszervező cég Technical Textiles and Textile processing (műszaki textilek és a textilfeldolgozás) területének menedzsere. 
A következő Texprocess kiállításon a látogatók négy mikroüzemet tekinthetnek meg, megismerhetik, az integrált textilfeldolgozás folyamatát. Kiderül az is, hogy hol működnek már ilyen mikroüzemek.

A legutóbbi kiállításon történt sikeres bemutatkozás után a Texprocess a Német Textil- és Szálkutató Intézetekkel (DITF) és ipari partnerekkel együttműködése eredményeként ismét élőben lesz látható egy digitális textil mikroüzem (4.1-es csarnok). Mégpedig három gyártósor: egy a ruházat előállítására, egy a 3D-s kötött cipőfelsőrész-gyártásra, egy pedig az autó- vagy a bútoriparban alkalmazott műszaki textilek előállítására.

Ruhagyártásba integrált virtuális prototípusok

E téren központi szerepet játszik a divatipar. A személyre szabott, pontosan méretezett divattermékek gyártó sorai számára a kiindulási pontot a vásárló „digitális ikertestvére” jelenti, vagyis a vásárló igényét megtestesítő adathalmaz és ennek eljuttatása a gyártó üzemhez. Az előállítás állomásai: CAD tervezés, nyomtatás, szabás, konfekcionálás, kikészítés, díszítés és címkézés. A vevőnek a modellt virtuálisan mutatják be. A gyártási folyamat alatt a vevő közvetlen befolyással van a ruhadarab kialakítására a saját hardver eszközén keresztül. Ezt a közvetlen interakció ilyen módon még sohasem volt látható. A folyamat kialakításában a következő cégek vettek részt: Assyst (CAD/Design), Mitwill (anyag), Caddon, ErgoSoft, Mimaki, valamint a Multiplot (nyomtatás), Zünd (szabás), Juki (konfekcionálás), Veit (kikészítés) és a Vuframe (AR/VR – kiterjesztett és virtuális valóság).

A kiállításon az Efka és a Gemini mutat be egy részben automatizált gyártósort a kötött termékek egyedi tervek szerinti konfekcionálására. Olyan megoldásról van szó, amely a legtöbb vállalatnál már most is gazdaságosan megvalósítható, meglevő forrásaik és eszközeik felhasználásával.  

3D kötés: ipar 4.0

A kötésben is elkezdődött a jövő. A kiállításon bemutatnak egy olyan munkafolyamatot, amelyben a vevő lábának megfelelő geometriai adatokból közvetlenül állítanak elő cipőfelsőrészt háromdimenziós kötéssel. A kész prototípus 18 perc alatt készül el. A bemutatott 3D kötő sor elemei: 3D modelltervezés, a 3D adathalmaz átvitele a geometriának megfelelő kötési programba és a prototípus legyártása 3D kötéssel. A 3D kötésben a Stoll cég a partner.

Műszaki textíliák feldolgozása

A harmadik gyártósor a műszaki textíliák automatikus, vevőre szabott feldolgozását mutatja be. A szakemberek itt megismerhetik a vevői igények által vezérelt digitális nyomtatást, láthatják az érzékelőkkel ellátott, hálózatba kapcsolt gépeket. A kiszabott darabokat egy robotkar fogja meg, szortírozza és továbbítja a varró egységhez. Bemutatják azt is, hogy miként integrálhatók a felhőből kapható kreatív ötletek a gyártásba. A műszaki gyártóvonal partnerei: Mitwill (tervezés), ErgoSoft (RIP – hálózati szoftver), Caddon (színmenedzsment), HP (nagyformátumú digitális nyomás)), Zünd (szabás), Dürkopp Adler (hálózat, szállító robotok, varrástechnológia), Veit (kikészítés), Next Robotics (anyagmozgatás).

Intelligens textiltermékek gyártása

A kiállításon a 4.1 és az 5.1 csarnokok közötti átjáróban mutatják be az aacheni Textilintézet, az ITA koordinálásával az intelligens textiltermék – ez esetben egy „intelligens” párna – gyártására  kifejlesztett mikroüzemet. Magát a párnát, amely beépített LED-eket tartalmaz, bemutatták a januári Heimtextil kiállításon is. 

World of Digital Fashion

Ezzel a megnevezéssel hat cég a 4.0 csarnokban működés közben mutatja be a személyre szabott öltözet és divat létrejöttét. Ennek során integráltan zajlik az egyedi, vevői igények szerinti gyártás: az automatikus méretvétel, a modell vizualizálása, a CAD tervezés és szabás, valamint az automatizált varrás.

További információk

BD-Expo Kft., a Messe Frankfurt Exhibition GmbH hivatalos magyarországi képviselete 
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 4. 
Tel.: 1/346-0273, Mobil: 30/894-4869,  E-mail: cseh@bdexpo.hu

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás