Business

Miként kel új életre a feleslegessé vált textília? 1. rész

 

18%

A használt ruhának mindössze 18%-át hasznosítják vagy dolgozzák fel újra az EU-ban.

148 millió tonna

Várhatóan 148 millió tonna ruházati hulladék keletkezik 2030-ban.

A fast fashion üzletláncok tevékenysége nyomán egyre nőnek a használtruha-hegyek

számos céget foglalkoztat az újrahasznosítás mikéntje. A megvalósítás azonban nem egyszerű feladat. Néhány hete jelent meg az új IKEA-katalógus. Szembeötlő, hogy a svédek olyan konyhabútort is kínálnak, amely újrahasznosított PET-palackokból készül, és olyan párnahuzatokat, amelyeket a lakberendezési óriáscég maradék textilanyagokból gyártat. Ezek a termékek tökéletesen illeszkednek a mai trendekhez. A H&M hasonló termékcsaládja Conscious (tudatos) néven fut, a Mangóé Committed (elkötelezett), míg a Zaránál Join Life (közös élet) a márkanév. A fast fashion láncoknál ezek a kollekciók mind olyan modellekből állnak, amelyekhez újrahasznosított anyagokat is felhasználtak. Szinte nincs olyan hét, hogy egy méterárugyár, kiskereskedelmi lánc vagy márka ne dobna piacra újrahasznosított alapanyagot tartalmazó terméket.

Az újrahasznosítás felkapott téma lett, már nem csak a dizájner és az eco-fashion márkákat foglalkoztatja. Egyre több divatáruüzletben állítanak fel használtruha-gyűjtő ládákat, ahová a fogyasztók beledobhatják a már nem használt textíliáikat. C&A, Esprit, Adler, Vaude, Mango, Zara, Eterna – és még sorolhatnánk azokat a kiskereskedelmi helyeket, ahol le lehet adni a régi ruhákat. Sokan közülük az I:Collect szolgáltató céggel működnek együtt. A H&M adatai szerint 2013, vagyis a gyűjtőládák kihelyezése óta kereken 39 ezer tonna használt ruhát gyűjtöttek össze. A konszern 2020-ig évi 25 ezer tonna beérkezésével számol. A használt ruha begyűjtésére időközben létrejöttek csomagküldő rendszerek is. A Packmee vagy az Otto-csoporthoz tartozó Platz schaffen mit Herz (Selejtezz jó szívvel!) elnevezésű szolgálat ingyenes csomagszállítást kínál a fogyasztóknak a használt ruhadarabok elküldéséhez.

Bármennyire jól hangzik, az újrahasznosítás, különösen a használt ruhák újbóli hasznosítása számos szempont figyelembe vételét igényli. Egyáltalán, miért kell az újrahasznosítással foglalkoznunk? Van valamilyen hozadéka ennek az egésznek? Mi akadályozhatja a folyamatot, és mi a piaci jelentősége az újrahasznosított anyagokból készült kollekcióknak?

A miértre egyszerű a válasz: túl sok felesleges rongyunk van. A fast fashion márkák felgyorsították a divatot, megnövelték a kínálatot, és a kedvező árakkal is arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy gyorsan lecseréljék a még kifogástalan darabokat is. A Greenpeace cikke szerint – amely A gyors divat térhódítása címmel jelent meg – 2000-2014 között megduplázódott a ruházati termékek előállítása, csak 2014-ben több mint 100 milliárd darabot gyártottak.

Anja Probe (TextilWirtschaft)

A teljes cikk a DivatMarketing decemberi számában olvasható.  Előfizetni ezen a linken tudsz: https://divatmarketing.com/elofizetes/#elofizetes

hozzászólás (2)

  1. Köszönöm a cikket, nagyon fontos témáról szól! Gratulálok, hogy a Divatmarketing csapata színvonalasan foglalkozik a témával!