Business

MET Gála: A legnagyobb hírértékű divatmárkák

KÖZÖSSÉGI MÉDIA-ELEMZÉS

Katharina Brecht/ TextilWirtschaft

A Metropolitan Museum of Modern Art minden évben megrendezi divatkiállítását, amelynek május 6-i kezdetével egy időben tartották meg az idei Met Gálát. A rendezvény, amelyet gyakran a „divatszakma Oscar-díjátadójának” is hívnak, most is élénk érdeklődést váltott ki a közönség berkeiben. A Launchmetrics adatelemző platform megvizsgálta, mely márkák és hírességek voltak a legnépszerűbbek a közösségi portálokon.

1.Topmárkák

A legnagyobb felhajtás 2019-ben is a Versace márka körül volt. A milánói vállalat egymás után másodszor érte el a legmagasabb médiabefolyás-értéket (Media Impact Value, MIV), amely a Launchmetrics értékelésének az alapja. A Versace idei MIV-értéke eléri az 53,6 millió dollárt. A Versace összesen nyolc hírességet öltöztetett, köztük Kylie Jennert és Jennifer Lopezt. A Launchmetrics kimutatása szerint különösen a kulisszák mögé bepillantást engedő videók voltak rendkívül népszerűek, amelyeket a Versace a saját közösségi médiafelületein osztott meg.

A második legtöbbet szereplő márka a Gucci. A Kering leányvállalata elsősorban az amerikai énekes, Jared Leto révén kapott figyelmet: Leto a márka 2018-as őszi/téli kollekciója által inspirált, és az énekes saját fejére emlékeztető replikájával ellátva jelent meg a vörös szőnyegen. A Gucci MIV-értéke 39,1 millió amerikai dollárra rúgott. A harmadik legsikeresebb márka a Dior (25,5 millió amerikai dollár), amelyet szorosan követ a Moschino (23,3 millió amerikai dollár). 17,6 millió dolláros értékével a Balmain volt a Met Gála ötödik legnépszerűbb márkája.

2.Celebek 

A márkák sokszor azoknak a hírességeknek köszönhetik a körülöttük zajló felhajtást, akiket felöltöztetnek ruháikkal. Az idei Met Gálán senkinek nem kerülte el a figyelmét az egyik híresség: Lady Gaga. Az énekesnő, aki a rendezvény házigazdája is volt, egyenesen Brandon Maxwell divattervező négy különböző ruhakölteményében jelent meg a vörös szőnyegen. Alig negyedóra alatt egymás után öltözött át a különböző, újabb és újabb ruha-összeállításokba. MIV-értéke összesen 62,9 millió amerikai dollárt ért el.

A második helyen szintén egy zenésztehetség áll: Harry Styles, aki Gucciban érkezett a rendezvényre (MIV 36,8 millió USD). Őt követi a TV-sorozatsztár Kim Kardashian, aki Thierry Mugler ruhában jelent meg (33,6 millió USD), majd a sorban a Moschinót viselő Katy Perry (33,1 millió USD) és a Versace színeit képviselő teniszsztár Serena Williams (23,4 millió USD) következik, aki szintén az idei esemény vendéglátói közé tartozott.

3.Top-posztok

Ha a Met Gála legsikeresebb posztjairól van szó, akkor senki sem kerülheti meg a TV-sorozatsztár Kylie Jennert.

 

A Met Gála MIV-értéke összesen 312,8 millió amerikai dollárt tett ki – Kylie Jenner legsikeresebb posztja egyedül 2,2 millió dollárt ért el. Top-posztjának a „Ha a pillantással ölni lehetne” címet adta, és Donatella Versace-linket helyezett el benne. Ezért több, mint 9,2 millió like-ot és több, mint 58.000 kommentárt kapott. Ezenkívül Jenner tudhatja magáénak a Met Gála negyedik és ötödik legsikeresebb közösségi médiatevékenységét is. Nem kisebb híresség, mint féltestvére, Kim Kardashian játssza a főszerepet a legnépszerűbb öt top-bejegyzés maradék két posztjában.

 

A második legsikeresebb poszt egy Vogue-videó, amelyben Kanye West feleségének készítenek új frizurát, majd kisminkelik és felöltöztetik. A top-3 posztot maga is föltette Instagram-csatornájára. A bejegyzésben Thierry Mugler-ruhában mutatkozik a vörös szőnyegen.

4. Hírgerjesztők (Buzz-Erzeuger)

Ha a legnagyobb érdeklődést kiváltó médiafelületeket vesszük górcső alá, akkor ismét egy internetes platform népszerűsége és befolyása lesz szembeötlő: az Instagram a Met Gála teljes MIV-értékének közel 55%-áért felelős. Az online- és közösségi médiafelületek összesen mintegy 373 millió amerikai dollárral járultak hozzá a rendezvény MIV-értékéhez. Ebből a közösségi média aránya 81%. A médiafelületek mellett, amelyek a figyelemfelkeltésben 61%-os szerepet vállaltak, a hírességek (16%), influenszerek (14%), márkák (8%) és kereskedők (1%) sorolhatók a legbefolyásosabb figyelemfelkeltők közé.

ÍGY SZÁMOLJÁK KI A MÉDIABEFOLYÁS-ÉRTÉKET (MIV)

A Médiabefolyás-érték a Launchmetrics által kifejlesztett algoritmus, amely a divat-, luxus- és kozmetikai vállalatok megjelenéseinek és hivatkozásainak számát méri az online- és közösségi médiafelületeken. Az adatokat május 6. és 9. között rögzítették.

Kiegészítés

Megpróbáltam utánajárni, mérik-e Magyarországon is a celebek (hírességek) médiabefolyás-értékét, ezt a két linket találtam:

https://www.influencertoplista.huhttps://www.influencerkereso.hu

Utóbbi (Magyar Youtube és Instagram Statisztikák, Ranglisták) átfogó képet ad a magyar social média legnépszerűbb, legtöbb követővel rendelkező felhasználóiról és a legígéretesebb közösségi média sztárokról. A lehető legpontosabb rangsorolás érdekében toplistáik folyamatosan bővülnek, kategóriák és bontások alapján böngészhetők.

(Itt írtunk az idei MET-gáláról: https://divatmarketing.com/met-gala-mi-is-tulajdonkeppen-a-camp/)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás