Business

Tizenöt milliárd forintra emelkedett a divat- és designipari pályázat keretösszege

Gazdaság-divat-design-befektetés

MDDÜ-ITM: január 16-án nyílik az előminősítés második köre

Összesen 15 milliárd forint áll a hazai divat- és designipari vállalkozások rendelkezésére fejlesztéseik megvalósításához. Azok számára, akik még nem regisztráltak 2021. január 16-án nyílik meg az előminősítés második köre.

 • november 24-én 7 milliárd forint összértékű felhívás került kiírásra a konvergencia régió divat- és design ipari vállalkozásai számára. Az érdeklődésre tekintettel 2020 decemberében megtörtént a keretösszeg növelése, így jelenleg 12 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a GINOP 1.2.14-20 konstrukció keretében.
 • Annak ismeretében, hogy számos design- és divatipari vállalkozás Pest megyében tevékenykedik, további jelentős fejlemény, hogy a korábban jelzetteknek megfelelően 2021. január 6-án megjelent a pályázat tükörprogramjának felhívása, a kifejezetten Közép-Magyarországi Régióban működő vállalkozásoknak szóló VEKOP 1.2.7-20 kódszámú felhívás.
 • A felhívások sajátossága, hogy a támogatási kérelmek benyújtásához a vállalkozásoknak ún. előminősítési tanúsítvánnyal kell rendelkezniük, amelyre háttérintézményünknél, az IFKA Nkft-nél pályázhatnak.
 • Az előminősítések első köre 2020. december 17-én nyílt meg, és a mai napon, 2021. január 15-én zárul. Az első körben 600-nál is több érdeklődést követően, végül több mint 300 vállalkozás jelentkezett előminősítésre. Az előminősítési tanúsítványok kiállításáról szóló értesítést 2021. február 15-ig kapják meg a vállalkozások. A pályázatok benyújtására ezt követően van lehetőség.
 • Annak érdekében, hogy minden érdeklődő számára elegendő idő álljon rendelkezésre a tervek átgondolásához és a fejlesztési elképzelések rögzítéséhez, 2021. január 16-án, azaz a holnapi napon indul az előminősítés második köre.
 • Az előminősítésre történő jelentkezésre a vállalkozások számára 2021. január 16 és január 31 között van lehetőségük. A második körben jelentkező vállalkozások a tanúsítványt 2021. február 28-án kapják kézhez. Ezt követően, március 1-től van lehetőség a pályázatok benyújtására. Javasoljuk, hogy az érdeklődők ne mulasszák el a jelentkezést.
 • További részleteket és információkat a ifka.hu oldalon olvashatnak.

 A felhívások részletei:

Az összesen 15 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívások a divat- és dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatását célozzák. A divat-és designipar rendkívüli adottságai, valamint a koronavírus okozta megváltozott gazdasági helyzet együttesen indokolják a felhívás szükségességét, amelynek köszönhetően a szektor hazai szereplői megerősödve kerülhetnek ki a kihívásokkal teli időszakból és kedvező pozíciót szerezhetnek a kiélezett nemzetközi versenyben az ágazat globális átrendeződésének köszönhetően.

A felhívást a Magyar Divat & Design Ügynökség által a koronavírus-járvány kezdetén lefolytatott kérdőív eredményei alapozták meg. A kérdőívet 369 iparági szereplő töltötte ki – köztük 214 gyártó és 213 tervező. A kérdőívet kitöltő vállalkozások a kereslet visszaesését élték meg a legnagyobb kihívásként tevékenységükre nézve. Többségük 75 százalékos, vagy annál nagyobb csökkenést tapasztalt áprilisban. A vállalkozások kiadásai mindeközben nem csökkentek jelentősen, ugyanis a szektorban a kiadások közel 80 százaléka jellemzően a bérekből adódik, amely csak a munkavállalók leépítésével lenne kezelhető, amit az ágazat a szakpolitikával összhangban elkerülni igyekszik.

A szakmai háttér biztosítása mellett az MDDÜ partner volt a tájékoztató rendezvények szervezésében is, melyek segítették a pályázat eredményes megvalósulását és a kritériumként felállított előminősítési tanúsítvány megszerzését is. A konvergenciarégiónként megszervezett 6 online esemény keretében közel 180 résztvevő tette fel a pályázással kapcsolatos kérdéseit. A jelenlévők leginkább a pályázathoz szükséges szakmai tartalom meghatározásához és a költségvetés kialakításához kapcsolódóan igényeltek útmutatást. Emellett a legtöbb kérdés az elszámolható költségek és a szolgáltatást nyújtó vállalkozások körére érkezett.

Büszkék vagyunk rá, hogy a Magyar Divat & Design Ügynökség megalapozó szakmai munkája, valamint az iparág összefogása is hozzájárult ahhoz, hogy létrejöhetett ez a kiemelt jelentőségű pályázat, amely egy évtizedek óta nem látott támogatást jelent a szektor számára. Az előrejelzések szerint a 2021-es évben is számos kihívással kell szembenéznie az ágazatnak, de hisszük, hogy a megfelelő támogatás birtokában a vállalatok a megváltozott gazdasági helyzetben is képesek lesznek versenyelőnyhöz jutni a nemzetközi piacon.

– mondta Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója

Jelen felhívások célja a divat-, bútor- és dizájnipari tervező-gyártó kkv-k megújulását elősegítő technológiai fejlesztések támogatása, ezzel működésük és munkahelymegtartó, valamint jövedelemtermelő képességük megerősítése. Az ágazatban rejlő potenciál és a jövőbeli bővülés lehetőségének megtartása miatt ugyanis fontos a hazai kapacitások megőrzése, versenyképessé tétele és ezzel egyidejűleg az iparág számára a válságban keletkező lehetőségek kihasználásának támogatása.

 • Keretösszeg:                    összesen 15 milliárd Ft
  • Ebből:          GINOP 12 Mrd Ft, VEKOP 3 Mrd Ft
 • Támogatás összege:         GINOP: 5-150 millió Ft; VEKOP: 5-100 millió Ft
 • Formája:                 feltételesen vissza térítendő
 • Előleg mértéke:      100%
 • Előminősítés (i/n):   igen
 • Támogatható tevékenységek: 
 • Új eszközök, gépek beszerzése (önállóan támogatható)
 • Gyártási licenc, gyártási know-how, immateriális javak beszerzése
 • Ingatlanfejlesztés
 • Információs technológia-fejlesztés
 • Iparjogvédelmi tanácsadás
 • Piacra jutáshoz kapcsolódó marketing tevékenységek és tanácsadás
 • Külpiaci megjelenés, szakmai vásárokon, kiállításokon részvétel, cégbemutató, termékbemutató
 • Bérköltség-támogatás
 • Munkavégzéshez szükséges feltételek kialakítása
 • Ingatlanbérlés

Pályázásra jogosult vállalkozásoknak minimum 1 teljes, lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük és állományi létszámuk minimum 1 fő szükséges, hogy legyen, a támogatott tevékenységi köröket (TEÁOR). Továbbá az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által, a támogatási kérelem benyújtása előtt kiállított „megfelelt” minősítést igazoló tanúsítvánnyal kell rendelkezniük.

A DESIGN- ÉS DIVATIPAR SZÁMOKBAN

 • A divat-és designipar hazánk egyik legnagyobb foglalkoztatója: országszerte megközelítőleg 90-100 ezer főnek biztosít megélhetést.
 • A szektort sok kis és közepes kapacitású önálló egység jellemzi, melyek területileg viszonylag egyenletesen helyezkednek el.
 • 2010 és 2019 között 76 százalékkal nőtt a szektor exportból származó bevétele.
 • Jelenleg közel 3000-re becsülhető az aktívan exportáló divat-és designipari vállalatok száma. Az exportorientációt mutatja, hogy 2019-ben a szektor teljes bevételének 81 százaléka származott exportból, ennél fogva az iparági szereplők megélhetését nagymértékben befolyásolja a külföldi megrendelések száma.

 Budapest, 2021. január 15.

 Innovációs és Technológiai Minisztérium

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .