Blog

Maszkos modell a címlapon

DivatMarketing 2020.3-4. szám

Hosszas fontolgatás után választottuk ezt a fotót. Utalni akartunk a jelenlegi rendkívüli időszakra, és azt is szerettük volna elérni, hogy ha később valaki a kézbe veszi a lapot, akkor a címlap egyértelműen utaljon arra az időszakra, amikor földindulásszerű hirtelenséggel és összes következményével ránk köszöntött a Covid. Úgy tűnik, a maszk a válság, a járvány egyfajta szimbólumává válik. Azt reméltem, pár hónap után feleslegessé válik, de az idő rácáfolt erre. Sajnos egy darabig sokunknak csak alkalomszerű, többeknek egész napos kötelező viselet lett belőle.

A 2020-as év valószínűleg különbözik minden eddigitől. A sok rossz mellett a helyzet lehetőségeket kínál arra, hogy megváltozzanak a korábbi helytelen gyakorlatok, és kikényszeríti a fejlődést is. A digitális tudás megszerzése, bővítése létszükségletté vált. És mivel a digitális eszközök széleskörű használata elengedhetetlen, sokkal többet vagyunk online, rendelünk, ügyintézünk, dolgozunk, kiszolgáltatottabbá is válunk, az adataink védelme még fontosabb lett.

Nem írok a veszteségekről, csődökről, inkább nézzünk előre! Vannak nyertesei is a válságnak, azok, akik élni tudtak a válság kínálta lehetőségekkel. A Deichmann belga leányvállalata pl. átveszi a fizetésképtelen Brantano lánc 43 üzletét, és ezzel háromszorosára növeli ottani hálózatának nagyságát.

2021.tavaszi–nyári szezon. Semmi sem olyan, mint korábban. A rendelési időszak tele van bizonytalansággal, a 2021-es nyári szezon előrendelései szakvásárok nélkül zajlottak le. Másképp kell dolgoznunk. Gyakran személyes találkozás, fizikai kapcsolat, a termék érintése nélkül is.

A kiskereskedelemben a ruházat a koronajárvány egyik legnagyobb vesztese. Vajon megváltozik-e a rendelési ritmus, vagy továbbra is januártól kezdődik el a nyári áru kiszállítása? Mennyi új árura van szükség? És milyenre? Honnan kapnak impulzust és hogyan tájékozódnak a vevők? Mennyire változtak meg a ruhavásárlási szokásaik és az anyagi lehetőségeik? Mennyien maradnak home office-ban? Ők milyen ruhákat fognak vásárolni? Lehet-e, és ha igen, hogyan lehet befolyásolni a vevőket?

Milyen szakmai változások várhatók? Bebizonyosodott, mennyire veszélyes a teljes kiszolgáltatottság. Lesz-e ennek pozitív hatása a hazai könnyűiparra? Elképzelhető-e, hogy visszatér a gyártás legalább egy része Európába? Hajlandóak lesznek-e magasabb bért fizetni a gyártatók? Vissza lehet-e csábítani a munkaerőt? Honnan lesz forrás, ki finanszírozza az esetleges újratelepítés költségeit?  
Vajon bekövetkezik-e az a rég óhajtott tendencia, hogy a vevők nem a legolcsóbb, legigénytelenebb terméket keresik, hanem hajlandóak – és tudnak is – többet fizetni az igényesebb, jobb minőségű termékekért?   
Elindult a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) gyártásfejlesztést célzó új platformja. Az online felület hidat alkot a megrendelők és gyártók között, támogatja online találkozásukat. Hozzájárul a munkaerő-toborzás eredményességéhez, ahhoz, hogy az iparági szereplők javulást érjenek el a hazai és a nemzetközi értékesítésben, és hosszú távon előmozdítja az export kiszélesedését is.

Mikorra várható, hogy a gazdaság kiheveri a koronavírus következtében elszenvedett károkat? 2022-re? 2023-ra? Persze attól is függ, hogy lesz-e második hullám. Csupa bizonytalanság vesz körül minket. Tapasztaljuk a szigorításokat, napról napra változik a helyzet. A lap nyomdába adása előtt kaptuk a hírt az ILM és a Premiere Vision szakvásárok törléséről, augusztus 31-én viszont megnyílt a Gallery Shoes. Mire a lap megjelenik, kiderül, hogy megrendezték-e a Milano Unicát, és eldől az is, hogy lesz-e MICAM. 

Folyamatos bizonytalanságban készült ez a lapszám, nem lehettem biztos benne, hogy valóban meg tudunk jelenni. Amellett, hogy nincs vagy kisebb összeg jut hirdetésre, jelentősen megnövekedtek a lapkészítés költségei. A papír, a szükséges nyomdai kellékek mind importból származnak, folyamatosan drágulnak. A nehézségek ellenére igyekeztünk tartalmas lapot készíteni, hasznos információkkal, cikkekkel, sok illusztrációval segíteni Olvasóink munkáját.

dr Csaba Anna-Mária

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás