textilwirtschaft-martin-veit

Blog

Máshol olvastam – Elhunyt II. Erzsébet

Kép: 2018-ban a London Fashion Week-en készült, Fotós: Martin Veit

Ilyen volt II. Erzsébet királynő stílusa a divattörténész szemével

Dr. Szatmári Judit Anna divattörténész, a BTM Kiscelli Múzeum Textilgyűjteményének vezetője, kurátor II. Erzsébet királynő öltözködését elemzi uralkodásának különböző korszakaiban. Nagyon sok minden kiolvasható a ruhákból, amiket viselünk: a korszellem, a gazdasági helyzet, a politikai helyzet és még megannyi más, fontos tényező. Nézegesd a királynő ruhatárát velünk és a szakértővel! 

Miközben abban a 20. században, amelynek csaknem teljes második felében uralkodó volt II. Erzsébet, viharos (divat)változások zajlottak, hova tette ő a voksát, ha öltözködésről és stílusról volt szó? Ugyanazokkal a szavakkal jellemezhetjük megjelenését, mint egész felfogását: kitartás, hűség, állhatatosság, stabilitás, kiszámíthatóság, önazonosság, elegancia, finomság, méltóság, bátorság. Ezt szerette volna közvetíteni egész életével, amit szolgálatnak tekintett – talán átlátta, hogy a 21. században egy monarchiának ez az egyetlen esélye a fennmaradásra. 
A ruhák mesélni tudnakTOVÁBB

„FELEJTHETETLEN NŐI ERŐ”

A királynő előtt tiszteleg a divatipar

Elsbeth Diehl-Wobbe/ TextilWirtschaft

A királynő halála után fia III. Károly követi őt a trónon. A következő tíz napban az Egyesült Királyságban és számos nemzetközösségi országban nemzeti gyász lesz. 
A királynő állami temetésére várhatóan szeptember 19-én, hétfőn kerül sor. Addig minden parlamenti munka is szünetel, így nem várható további döntés a kormány „energiaár-garanciájáról” sem. A királynő halála egy korszak végét jelenti. 
A brit kiskereskedők és divatcégek, mindenekelőtt a Burberry, a Marks & Spencer, a Harvey Nichols, a Daks és a Fenwick „divatikonként” és „felejthetetlen női erőként” tisztelték Őfelségét, a királynőt. A Selfridges egy napig zárva marad. 
„Gondolataink a királyi családdal vannak, miközben tisztelgünk a királynő élete előtt és emlékezünk rendkívüli örökségére” – nyilatkozta Caroline Rush, a British Fashion Council vezérigazgatója. „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a királynő vendégünk volt a 2018-as londoni divathéten, a QEII Awards for British Design díjátadóján. Őfelsége magabiztos stílusa, bája és humorérzéke, a fiatal alkotók támogatása iránti szenvedélye továbbra is inspirálni fogja a következő generációt”. TOVÁBB

OLYAN SZEMÉLYISÉGEK, MINT PAUL SMITH ÉS STELLA MCCARTNEY RÉSZVÉTÜKET FEJEZIK KI

Így gyászolják a kiskereskedők és a designerek a királynőt a közösségi médiában

TextilWirtschaft online

96 éves korában meghalt a brit királyi család feje. A brit divatipar prominens képviselői részvétüket fejezik ki. 
Margaret Barbour – Kevés márka képviseli úgy a brit ruházatot és a royalista megjelenést, mint a Barbour márka. Az Instagramon az alapító családból Dame Margaret Barbour így búcsúzott: „Szeretném őszinte részvétemet kifejezni a királyi család tagjainak a II. Őfelsége, Erzsébet királynő elhunytának szomorú hírére. Nagyon büszke és megtisztelő számomra, hogy 1982 óta Őfelsége királyi udvari szállítója vagyok. Őszinte részvétem. 
Továbbá: Paul Smith, Stella McCartney, Victoria Beckham, Erdem, Christopher Kane, JW Anderson, Burberry, Mr Porter und Net-a-Porter, Selfridges, Liberty London, Harrods 
TOVÁBB

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .