Blog

Máshol olvastam – 6-7. hét

Válogatás

Düsseldorf után: Gyorsítsunk vagy lassítsunk?

A női ruházat mérsékelt ütemben alakul. Az emelkedő árak ellenére egyre inkább a divat, az érték és a sok szín kerül előtérbe. A férfiruházatban a raktározhatóság, a vonzó életstílusvilágok és a divatos, kulcsfontosságú megjelenések szerepelnek a prioritási listán. A világjárvány további lefolyása, a még mindig rendkívül feszült ellátási láncok és a fogyasztók bizonytalan jövőbeli vásárlói magatartása azonban mindenre hatással van. (TW)

Première Vision

Nagy érdeklődés mellett zajlott a február 8-10. között a párizsi Parc des Expositions-ban megrendezett Première Vision. A 2023-as tavasz/nyár legfontosabb trendjei közé tartoznak az élénk színek és a túlméretezett motívumok a nyomatokon. A Première Vision alapanyagvásáron azonban nem csak a 2023-as tavaszi trendekről volt szó. A globális áremelkedések aggasztják a piacot. Az energia és a nyersanyagok még mindig jóval többe kerülnek, mint a világjárvány előtt. Ráadásul a nyersanyagforrások szűkösek, ezért nagyon oda kell figyelnie a szállítási határidőkre.

Euratex

A textilipari ökoszisztéma az európai gazdaság második legglobalizáltabb ágazatának tekinthető. Az import jelenleg 115 milliárd eurós csúcsot ér el (kb. 60% ruházati cikkek és 40% textil), és 2020-ban drámaian megnőtt az importált orvosi textíliák (arcmaszkok) mennyisége. Évente 22 milliárd darab textil- és ruházati termék kerül az EU egységes piacára.EURATEX_European textile industry needs

Vélemény: Állatkínzás a Chanel haute couture kifutóján a ló?

A Peta (People for Ethical Treatment of Animals) szervezet szerint katasztrófával is végződhetett volna a Chanel 2022-es tavaszi haute couture show-ja, ugyanis Charlotte Casiraghi, Grace Kelly unokája végiglovagolt a kifutón a Grand Palais Éphémère-ben tartott divatbemutatón.

Öt magyar a régió meghatározó e-kereskedői között

1500 milliárd forintnyi árbevételt ért el a 25 legnagyobb nemzetközi piaccal rendelkező cseh, magyar és szlovák e-kereskedelmi webáruház. A növekedés ennél is imponálóbb volt, a cégek 37 százalék növekedést értek el egyetlen év alatt. Sikerük kulcsa az export és a helyi piacok igényeinek figyelembevétele. Öt magyar e-kereskedő fért fel a listára.

TW EXKLUZÍV: Egy sztár bukásának teljes története 

Hogy történt, Esprit?   Az Esprit kultikus márka volt, milliárd dolláros vállalattá nőtte ki magát, és minden akart lenni: nagykereskedelem, kiskereskedelem, vertikum. Tizenkét évvel, több vezérigazgatóval és a Ratingen és Hongkong közötti hatalmi harcokkal később a divatgyártó egy átszervezési esetté vált. Hogy jutottunk idáig?   Az Esprit még mindig népszerű márka. A név már megvan, csak meg kellene tölteni élettel.

Magyar srác, aki 27 évesen milliárdos céget irányít

Csereklyei Bálint már gyerekként tudta, hogy vállalkozó szeretne lenni, és bár az első próbálkozása, egy palacsintázó, nem a tervek szerint alakult, 27 évesen eljutott oda, hogy a webáruház-logisztikával foglalkozó iLogistic céget irányítja, amely 2021-ben egymilliárd forint fölött termelt. Hogyan jutott el idáig? Mivel foglalkozik a cég pontosan? A fiatal cégvezetővel készített interjúból kiderül. A kiszervezett logisztika a jövő

BTE felmérés: a kiskereskedők több mint fele nem akar online értékesíteni

A Corona-járvány idején számos divatáru-kiskereskedő kezdett el online árusítani, vagy többé-kevésbé kényszerűségből bővítette e-kereskedelmi tevékenységét. A német textil-, cipő- és bőráru-kiskereskedelem szövetségi szövetségének (BTE) felmérése azonban kimutatta, hogy az online értékesítés gyakran gazdaságtalan a kiskereskedők számára. És: számos vállalat a válság ellenére sem akarja használni ezt az értékesítési csatornát.

A gombák változtatják meg a divatipart

Maróy Krisztina. A műanyag feltalálása, 1862 óta a világ leginkább a mesterségesen előállított alapanyagok bódulatában élt, és emellett fenntartotta a megörökölt, természetes eredetű alapanyagok használatát. Sarah Scaturro a Fashion Theory 12. számában, 2008-ban leírja, hogy a huszadik század közepétől a technika kifejezetten meghatározó a divatban, és az olyan divattervezők mint Paco Rabanne, Pierre Cardin, Diana Dew moduláris, áramvonalas és űrkori ruhákat készítettek, miközben a divatmagazinok a futurisztikusnak kikiáltott műanyagszálakból készült ruhákat ünnepelték.

Interjú Op – Új digitális ruházati alkalmazás segít a kiskereskedőknek a költségek csökkentésében a járvány idején

Interview Op – New Digital Clothing App Helps Retailers Cut Costs During Pandemic. Az online ruhavásárlás virágzik, de a kiskereskedők és a fogyasztók is jobban szeretnék, ha nem kellene ennyi visszaküldéssel foglalkozni. A MySizeID személyre szabható alkalmazással, a MySizeID alkalmazással egy olyan méretmegoldással, amely a márkák és mérettáblázatok közötti megfelelő illeszkedés megtalálásával kapcsolatos találgatásoktól megszabadítja a vásárlót. Ha a ruhák passzolnak, a vásárlók többet vásárolnak és kevesebbet küldenek vissza – a kiskereskedők és a vásárlók egyaránt nyernek. A MySizeID vezérigazgatója, Ronen Luzon jelenleg interjúkra áll rendelkezésre, hogy elmagyarázza ezt a divatorientált technológiát és annak alkalmazásait a ruhaiparban és azon túl. Kérem, olvassa el az alábbi sajtóközleményt, és értesítsen, ha interjút készíthetek vele. A Ronen Luzonnal nemrég készült interjú megtekintéséhez látogass el a weboldalra:https://www.youtube.com/watch?v=A2y9c4VtjXs&t=2s.

Olcsó, kínai és függővé tesz – a Shein az új H&M

A friss becslések szerint a kínai internetes divatáruház 2021-es forgalma már vetekszik a Zarát is tulajdonló Inditex és a H&M forgalmával. A cég őrületes növekedésen van túl, amit a covidjárvány mellett sajátos vevőcsalogató stratégiája is magyaráz. A Hold Alapkezelő legfrissebb blogbejegyzése elég részletesen mögé nézett a kínai Shein (kiejtése nem egyértelmű, sokan SHE-in-nek hívják) térhódításának, ami 2019 óta különösen látványos. Az online ruhaáruház három év alatt megtízszerezte a bevételét, 2021-es forgalma már közel kerül a világ legnagyobb szereplőihez, és 2022-ben minden bizonnyal megtörténik a trónfosztás a fast fashion mogulok birodalmában.

Nagymaroson készülnek a legjobb magyar túrabakancsok, amit nemcsak a Kéktúrán, de még a Mount Everesten is koptatnak

A Dunakanyar nem csak a sűrű börzsönyi hegyek miatt a túrázók zarándokhelye. Itt, egy csendes nagymarosi utcában készülnek a legprofibb magyar túrabakancsok. Mosonyi Annamária műhelyében családias a hangulat, de a Mauna bakancsait nemcsak a Kéktúrán, hanem még a Mount Everesten is koptatják.

Az Iparművészeti Múzeum hetente küld értesítőt újdonságaikról

Török szőnyegek reflektorfényben

A szőnyegtudomány nemzetközi kiadványa, a HALI magazin legújabb száma közel tízoldalas cikkben mutatja be az Iparművészeti Múzeum – magyar és angol nyelven is – nemrégiben megjelent Erdélyi török szőnyegek című kötetét. A kiadvány feltárja az 1914-es szőnyegkiállítás szervezésének történetét, a szőnyegek eredetét; másrészt egy páratlan nyomozás eredményeképpen közzéteszi azt is, hogy az 1914-ben Budapesten bemutatott műtárgyak jelenleg hol találhatók.

Állatok a pácban

Nem egyszerű hitvita kérdése, hogy állati eredetű tárgyaink esetében természeti kincseink praktikus felhasználásáról, akár kortárs ökodizájn szemléletről, vagy éppenséggel fajpusztító kihasználásról beszélünk. Az igazság a részletekben rejlik – ma ehhez lépünk közelebb!Antilop, cápa, kígyó vagy teknőc bőre, teve-, ló- és nyúlszőr, változatos prémek, csontok, pikkelyek – legyen történelmi oka, praktikus hagyomány, vagy szóljon a mesteri kézügyességről, az alkotói kreativitásról, de az ember mindig is sokszínűen használta az őt körülvevő természet kínálatát. Az állati eredetű alapanyagok, bőrök, prémek alkalmazása ugyanakkor számos morális kérdést is felvet.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .