Business

Más megvilágításban

Újabban szerephez jutnak a mobileszközök, az app-ok és a tervezést segítő megoldások is. (Julia Dietz / TextilWirtschaft)   
Fotó: Erco GmbH

Korszerű fények

A LED-es világítótestek megsokszorozzák a fény alkalmazási lehetőségeit, az emberközpontú megvilágítástól a mozgás követéséig sok mindenre képesek.

Sahin Akciceknek volt bátorsága lépni. Néhány hete új fényben fürdik, jobban mondva új megvilágításban ragyog wiesbadeni üzlete, amely az Einzelstück nevet viseli. Előtte nyolc évig hozzá sem nyúlt a világításhoz. „Túl sokáig halogattam” – mondja utólag. A modern férfi- és női ruházatot kínáló üzletben a kölni Oktalite cég szakembereinek közreműködésével ultramodern LED-es világításkoncepció valósult meg.

Korábban halogénlámpák tarka egyvelege gondoskodott a 140 m2-es terület megvilágításáról. Ennek eredményeként világos volt ugyan, de semmi különöset nem nyújtott, az energiafogyasztás azonban viszonylag drága, havonta 300 euró volt. „Abból indulok ki, hogy az új világítás kevesebbet fogyaszt, a korábbi összegnek csak a felébe fog kerülni” – mondja Akcicek.

Nem a költségcsökkenés az egyetlen érzékelhető pozitívum. „Hihetetlen, mennyi új vevő fedezte fel az üzletet az átépítés óta. Mintha eddig láthatatlanok lettünk volna. Erre nem is számítottam” – teszi hozzá.  Az Einzelstück példája újra rávilágít arra, mennyire fontos szerepet játszik a fény a divatkereskedelemben. A világítás megnöveli az energiaköltségeket, ám a legkülönbözőbb módon használható. Nemcsak a terület megvilágítására és az üzleten belüli „dramaturgiai” szempontok érvényesítésére, hanem arra is, hogy a kirakatban valamire ráirányítsa a figyelmet. Továbbá vezetheti a vevők lépéseit, vásárlásra ösztönözhet a próbafülkében, és hangsúlyosabbá teheti az árubemutatást.  
Sok kereskedő éppen a gazdaságilag nehezebb években ismerte fel a jó megvilágítás jelentőségét. Az EHI német kiskereskedelmi kutatóintézet egyik legutóbbi jelentése szerint az élelmiszer-kereskedelmen kívüli területen az elsődleges beruházás tavaly a LED-es világításra való átállás volt. A TextilWirtschaft című német szaklap felmérése szerint a válaszadók 56%-ának üzletében újult meg a világítás az elmúlt három év során, további 38% pedig a következő három évben tervez ilyen célú beruházást.  
A legfőbb szempont továbbra is az energiaköltségek számottevő csökkentése. Az átállás előnyeit jól mutatja a Street One példája, amelynek márkaüzletei 2015 óta fokozatosan álltak át a LED-es világításra. Ennek eredményeként az energiaköltségek 30%-kal csökkentek. A beruházás megtérülési ideje akkor különösen rövid, ha korábban hagyományos volt a világítás. „Az ilyen helyeken a költségek gyakran két-három év alatt megtérülnek” – állítja Birgit Vedder, az osztrák Vedder Lichtmanagement cég projektmenedzsere.

A LED-es világítótestek óriási sikere további lehetőségeket nyit meg. Ezeket ugyan ritkán alkalmazzák, a divatkereskedelem számára mégis különösen érdekesek. A mobileszközök térhódításával és az app-ok által nyújtott szolgáltatások egyszerűbbé válásával egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a fényszabályozó programok. Léteznek már olyan, előre beprogramozható megvilágítások, amelyeket a napszakok vagy az árumegjelenítés kívánalmainak megfelelően lehet szabályozni egy mobil alkalmazás segítségével.  
Az Einzelstück nevű említett boltban is ilyet valósítottak meg. Három előre betáplált világítási program közül lehet választani: az egyiket nappal, a másikat este, a harmadikat pedig akkor használják, ha valamilyen rendezvényt tartanak. „A beállítás olyan könnyű, hogy még a hétéves kislányomnak sem okoz nehézséget” – mondja Akcicek. 
A világítás szabályozásának lehetősége fontos a próbafülkében is. A vásárlók kifejezetten igénylik a megfelelő fényeket, ezt azonban sajnos gyakran mégis figyelmen kívül hagyják – vélekedik Achim Jach, a kereskedelmi egységek világításával foglalkozó Ansorg cég munkatársa. „A próbafülkék világításáról ezer fő megkérdezésével végeztünk felmérést. A megkérdezettek több mint 70%-a szerint a próbafülkékben a világítás a legidegesítőbb.” Ebből kiindulva az Ansorg kifejezetten olyan szabályozható világítást fejlesztett ki, amilyent a próbafülkékben lehet alkalmazni. A vevő a kabinban maga választhat a különböző megvilágítási lehetőségek közül. Az egyik dinamikus, világos fényt ad a sportos öltözékhez, az alkalmi ruhák a meleg, tompított fényben érvényesülnek jobban. A fény szabályozásának további előnyét említi Birgit Vedder: „Végül, de nem utolsósorban ily módon kiegyenlíthető a LED-es lámpatestek fényerejének idővel bekövetkező csökkenése is.” A fényerő hosszú időn keresztül azonos marad, és szükség esetén könnyen hozzá lehet igazítani az üzletben bekövetkező későbbi változásokhoz.   
„Úgy látjuk, hogy az üzletek felújítási ciklusa ismét hosszabbodik, és egyre többet fordítanak a világításra” – mondja Stephan Renkes, az Oktalite világítástervező cég fejlesztési vezetője. Olyankor, amikor kevesebb pénzt szánnak egy üzletre, de nagy a design iránti igény, a fény egyszerű, viszonylag olcsó és hatékony módja az eladótér megújításának, és nem igényel nagyobb átépítést.   
Ha valakit riaszt a világítás komplett megújításának magas költsége, vásárlás helyett lízingelhet is. Az osztrák Zumtobel-csoport például a Now! üzleti modellel kínál átalánydíjas szolgáltatást, amely magában foglalja a tervezést, a szerelést, az üzembeállítást és a karbantartást is.

Manapság több tervező és gyártó is kínál emberközpontú megvilágítást (Human Centric Lighting), amely a vevőt, mint embert és a szükségleteit állítja a középpontba. Ez egy bizonyos alapvilágításig a nappali fényhez igazított kellemes fényt jelent, amely mind a vevőkre, mind az eladókra pozitívan hat. Végül pedig azt eredményezi, hogy nő az üzletben eltöltött idő, és felébred a vásárlási kedv.   
A Zumtobel konszern ennél tovább is megy, derül ki Martin Hartmann, a cég Internet of Things (IoT) – ez esetben inkább Internet of Lights – témavezetőjének szavaiból. Azt vizsgálják, miként tölthet be a fény közvetítő szerepet a vásárlók és az installációk között. A vásárlók útját lámpákba szerelt bluetooth irányfények követik. „Így a kereskedő megtudhatja, hogyan mozognak a vásárlók az üzletben, melyik árucsoportokat találják különösen érdekesnek, és látni lehet az üzlet egyes részei iránti érdeklődést is” – mondja.

Ezek nagyon fontos információk a kereskedő számára, messze részletesebbek, mint azok, amelyeket eddig a törzsvásárlói kártyák vagy a bejáratoknál elhelyezett számlálóberendezések nyújtottak. Mindazonáltal ezeket az adatokat óvatosan kell kezelni. „Az adatok értékelésénél tekintettel kell lenni az adott ország adatvédelmi szabályozására” – hívja fel a figyelmet Abigail Oerters, a hasonló technikát ajánló Erco óriáscég menedzsere. 
Néhány márka már teszteli ezeket a megoldásokat. Egy azonban biztos: „Ezek a rendszerek nem nyújtanak átfogó megoldást a divatkereskedelem problémáira, csak a stratégia egyik elemét jelenthetik. Hiszen ha tudjuk is, hogy ki hol és mennyi ideig áll, még nem adott az ehhez passzoló marketingstratégia” – mutat rá Martin Hartmann. A technika azonban adott. A következő feladat az, hogy összefésüljék az egyes elemeket és szakmai szempontokat, és ezek alapján intelligens megoldásokat dolgozzanak ki. A világítástervezők mellett most a kereskedőkön a sor, hogy ezt a technikát a maguk javára fordítsák.