Divat

Márkaőrjárat: Egymásra rezonáló ellentétek

Kelet és Nyugat, a szovjet múlt és a kapitalizmus találkozása, India, a hinduizmus és persze a fenntarthatóság: ismét bemutatkozik néhány fiatal hazai tervező, és ízelítőt kapunk legújabb, 2019-es nyári kollekcióikból is. Dobos Emese

2012 óta működik a Daige, amelynek Tóth Melinda a tervezője. A márkára darabjai egyszerre nőiesek és modernek, sosem hivalkodók, és könnyen hordhatók, azonban mindig van bennük valami csavar, valami plusz, megadva a „dizájnerdarab” érzést. A brand legújabb, Dévi kollekcióját egy képzeletbeli indiai utazás ihlette: könnyed viszkóz és vidám csíkos ruhák, mintás blúzok és nyomatokkal ellátott pólók kaptak helyet benne, valamint organikus pamutból készült darabok.   
Fotó: Kecskés Márton

Kormos Anna Zsófia és Nagy Dávid Ádám együttműködésének eredménye a New York-i DAEZ lifestyle márka. A selyemből készült uniszex streetwear termékeket egyedi tervezésű, látványos minták jellemzik. Az alkotók nem szezonálisan, hanem témákban gondolkodnak: debütáló kollekciójukat a posztszovjet múlt és a kapitalista világ közötti kölcsönhatás, a 2000-es évek millenniumi hangulata, valamint Ettore Sottsass és a posztmodernség inspirálta. Az ökológiai tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagok, a transzparens gyártási folyamat és a hulladékmentes gyártás magától értetődő szempontok a márka számára.   
Fotó: Jeanna Burke (BFA)

Lantos Olivér és Sasvári Áron 2017-ben indította el az OST konzeptet, amelynek fókuszában a sajátos kelet-európai életérzés, Kelet és Nyugat határának megragadása áll. Ennek megfelelően kollekciójukban mindig van valami ellentét, amelybe szocialista, ázsiai vagy akár popkulturális jegyeket is vegyítenek: a végeredmény minden esetben tartalmaz némi humort és iróniát. A márka 2019-es tavaszi–nyári kollekciója egyszerre decens és játékos: a munkaruházat, az uniformisok inspirálták, amit egyfajta érzékenység ellensúlyoz, és teret kap benne a múltba révedés is.   
Fotó: Lantos Olivér, Galambos Eszter

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás