Business

Márkadzsungel: a kevesebb több

Jelentős portfóliótisztítás hajt végre számos nagy divatház és márka


Lép az Armani, és a Boss is. Csökkentik a márkáik számát, így adva meg a régen esedékes választ a megváltozott piaci helyzetre – mutat rá Marcelo Crescenti, a TextilWirtschaft című német szaklap szerkesztője.

Rövid sajtóközlemény adta tudtul a Giorgio Armani cég történetének legnagyobb márkaátrendezését. E szerint a jövőben a vállalat mindössze három márkát visz tovább, ami az Armani Jeans és az Armani Collezioni végét jelenti. További részleteket a döntéssel kapcsolatban nem tettek közzé.

Ez hatalmasat szól. Hiszen a prémium- és luxusmárkák éppen azért szélesítették portfóliójukat, hogy nagyobb árbevételt érjenek el. Most ennek épp az ellenkezője megy végbe másoknál is: a Burberry befejezte a Prorsum, a London és a Brit márkák forgalmazását, a Ralph Lauren pedig csak a Purple és a Polo márkát tartotta meg. A Hugo Boss a Bossra és a Hugóra koncentrál, ezekbe integrálja a Boss Orangeót és a Boss Greent. Most pedig az Armani is hasonló lépésre szánta el magát, fő márkáján kívül a jövőben csak az Emporio és az Exchange lesz jelen. Ennyi.

A koncentráció a kényszer szülötte. A divatkonszernek pozíciója meggyengült, mind az Armani, mind a Boss az árbevétel csökkenésével küzd. A sok almárka felvizezte, gyengítette a márka arculatát, és megnehezítette az árak egyértelmű pozícionálását. A következmény pedig: a kereskedők és a fogyasztók elbizonytalanodása, csökkenő jövedelem. A divatmárkáknak épp gyenge konjunktúra idején van szüksége tiszta, világos profilra. Ezt ismerték fel a bevezetőben szereplő cégek stratégái.

A portfóliótisztítást előidéző kényszer azonban mást is jelez. Azt, hogy a luxusmárkák kisugárzása már nem elég ahhoz, hogy minden álom valóra váljon. A luxuspiacon forradalmi átalakulás megy végbe, a kétszámjegyű növekedés a múlté. E téren segíthet a visszatérés márka gyökereihez, amely hasznos a költségek szempontjából is. A szakma nagy öregje, Armani ezt így fogalmazta meg: „A sok kollekció zavart okozott. Tovább kell fejlődnünk.”

(TextilWirtschaft)

Ne maradj le a friss hírekről!

A linkre kattintva fel tudsz iratkozni (https://divatmarketing.com/feliratkozas/). Értesítést küldünk, ha új cikk kerül fel az oldalunkra!