Business

Magyarország: a divatcikkek ötödét a webáruházak értékesítik

A divatcikkek értékesítésében is nő a webáruházak részesedése, tavaly már majdnem elérte a 20 százalékot Magyarországon – közölte a glami.hu. Az online divatkereskedő Fashion (Re)search elnevezésű piackutatási projektjének legfrissebb jelentése szerint a divat-kiskereskedelem a 2020-as 11 százalékos visszaesés után 2021-ben mintegy 10 százalékkal bővült, és a várakozások szerint a hagyományos csatornákon történő értékesítés 2022-ben újra elérheti járvány előtti szintet. Mindeközben az online csatornákon történő értékesítés 23 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, és a divatszegmens értéke elérte a 311 milliárd forintot.

Az átlagos rendelési érték 2021-ben nem nőtt jelentősen, átlagosan 2,5 százalékkal volt magasabb 2020-hoz képest. Az online vásárlók számának növekedése a világjárvány kezdeti időszaka után lelassult, ezért a webáruházak 2021-es bevételnövekedését elsősorban nem az újonnan megjelenő vásárlók, a magasabb árak vagy a magasabb átlagos rendelési érték, hanem a vásárlások gyakoriságának növekedése tette lehetővé.

A glami.hu új piaci kihívásokat valószínűsít idén, elsősorban a szállítási és a gyártási késedelmek, a növekvő költségek és a geopolitikai bizonytalanságok miatt. Az internetes divatoldalak ezeket részben már érzékelik, hiszen most is nehézséget okoz a készletek megteremtése, a divatcégek fele ráadásul árat emel idén. A visszajelzések szerint az online áruházak számára a legfontosabb kihívást a piaci verseny erősödése, a megfelelő hirdetések megválasztása és az emelkedő reklámköltségeket jelentik.

A kutatás a GLAMI Fashion (Re)search projekt része, amelynek fő célja a divat e-kereskedelmi dinamikájának nyomon követése. A kutatásban divatcikk-kiskereskedők körében végzett felmérési eredményeket, termékkategóriákra és termékekre vonatkozó belső adatokat, valamint harmadik féltől származó jelentéseket használtak fel – olvasható a közleményben.

(MTI)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .