Business

Leselejtezett ruhadarabjaink újrahasznosítása

MiTU-hasznalt-tuha
Fotó: MITU

Ruhadarabjaink sokszor az egész világon átutaznak, végül új formában térnek vissza hozzánk

A használt ruhák jó esetben nem a szemétben, hanem egy ruhagyűjtő konténerben landolnak. Innen szállítják át az összegyűlt holmikat egy használtruha válogató üzembe.

A válogatás egyik szempontja az újrahasznosított ruha típusa: felnőtt- és gyerekruhák, kiegészítők és lakástextíliák is szerepelnek a leadott tárgyak közt. A másik a szezonalitás: most például a nyári cuccok özönlenek a konténerekbe, hiszen általában az adott szezonban nem hordott ruháktól igyekszünk megszabadulni, hogy teret engedjünk az évszakhoz passzolóknak.

„Ami a magyar piacon már végképp eladhatatlan, az általában szegényebb országokba kerül, ahol a helyi lakosság még igényt tarthat ezekre a ruhákra. Ami hordhatatlan, abból is ki lehet válogatni az értékesebb anyagokat: a farmerekben lévő pamutot például Pakisztánban ledarálják és pépesítik, ezután újra felhasználják. Így végül sok ruha tér vissza oda, ahonnan elindult” – meséli Fazekas Gabriella, a MiTU SHOP Kft. alapítója.

Na de ki vesz használt ruhát?

Minden korosztály megfordul nálunk, a tiniktől a nyugdíjasokig

– mondja Gabriella. A régen csak „turkálóként” aposztrofált boltok ma már bármelyik pláza kínálatával felveszik a versenyt.

„2003-ban kezdtem el használt ruhákkal foglalkozni. Akkor még egészen más képet társítottunk a turkálókhoz, hiszen a legtöbbjük garázsban működött, ráadásul gyakran valóban tele volt hordhatatlan darabokkal. Ekkoriban döbbentem rá, hogy

rengeteg múlik a körítésen: ma már a boltok igényessége is a márkaboltokat idézi

– hangsúlyozza a cégtulajdonos.

A kínálat is megváltozott: a MiTU például minőségi angol és német áruk forgalmazásával foglalkozik. A second hand boltok polcain világmárkák termékeivel is találkozhatunk, mint a Calvin Klein, a Hugo Boss vagy a Tommy Hilfiger. Gabriella például nemrég egy eredetileg 150 ezer forintos Marc Cain csizmára bukkant rá.

„A plázában a fast fashion márkaboltok ontják a termékeket. Ezek többsége nem tartós használatra készül. Ráadásul villámgyorsan változnak a divattrendek, így az új cuccok dömpingje is folyamatos.  

„Használt ruhát ma már a kifejezetten jól kereső emberek, ügyvédek, orvosok is vesznek, akik szeretnének kevés pénzből igényesen megjelenni. A leggyakoribb a 20-50 közötti korosztály, akik igyekeznek úgy beosztani a fizetésüket, hogy az adott keretek közt minél többet tudjanak vásárolni” – mondja a MiTU vezetője, már 6 városban összesen 10 üzlettel vannak jelen. Ezek között akadnak prémium kategóriás és bazár típusú boltok is.

Ne dobjuk el a leselejtezett ruhákat, inkább adjunk nekik új funkciót, és hasznosítsuk őket újra! Ilyen kis lépésekkel tudjuk elérni a változást, amihez egyéni szinten is fontos hozzájárulnunk

– biztat Gabriella, akinek üzlethálózatában évente 500 tonna ruha talál új gazdára.

 

 

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .