Divat

Lehengerlő sokszínűség

Szabó Antal a Poli-Farbe ügyvezető igazgatója Pomozi Péterrel, a Lehengerlő sokszínűség nevű divatpályázat szakmai díjazottjával.

Rendhagyó divatbemutató keretében adták át a Poli-Farbe „Lehengerlő sokszínűség” nevű pályázat díjait a közelmúltban a Várkert Bazárban.

A divat és a lakások színvilága nem független egymástól. A divatvilág és a lakberendezés mindig is szoros kapcsolatban álltak egymással. A belsőépítészek és lakberendezők is inspirálódnak a nagy divatházak legújabb kollekcióiból. Az új anyagok és színek előbb-utóbb a belső terekben is megjelennek. Például festékszínként a falakon vagy a lakástextileken.

A Poli-Farbe naprakész, ha divatról van szó, hiszen fontos szerepet játszik a lakberendezés hazai ízlésvilágának formálásában. Ennek szellemében írta ki fennállásának 25. jubileumi évfordulója alkalmából a divattervezőknek szóló pályázatát, azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, a trendteremtő festékszínek is inspirálhatnak ruhatervezőket. A Poli-Farbe Platinum falfesték virágoktól kölcsönzött színárnyalatai megjelennek  azokon a ruhakreációkon, amelyek a Lehengerlő sokszínűség nevű divatpályázatra készültek.

A kiválasztott húsz legkreatívabb öltözékből divatbemutatót rendeztek a Várkert Bazárban. A díjazottakról szakmai zsűri döntött. Az alkotások közül két tervező munkája emelkedett ki. A szakmai díjat Pomozi Péter nyerte el a Platinum sokszínűsége által ihletett egyedi tervezésű öltözetével. Az elismerés mellett a London College of Fashion, Fashion Designer nyári kurzusának ösztöndíját is átvehette. A közönségdíjat – és a 200 ezer forint pénzjutalmat – Varga Csaba nyerte el.

Poli-Farbe Vegyipari Kft.

A Poli-Farbe Vegyipari Kft. Magyarország egyik meghatározó festék- és vakolatgyára, amely 100 százalékban hazai tulajdonban van. A Poli-Farbe családi vállalkozásból nőtte ki magát. Az évek során a kis- és középvállalkozói szektor meghatározó elemévé vált. Bács-Kiskun szívében, Bócsán tevékenykednek. A Poli-Farbe alapítója, Szabó Antal egy bócsai termelőszövetkezetben dolgozott. A rendszerváltás kezdetekor kezdett hozzá saját elképzelési megvalósításához, amelyhez külföldi segítséget is kapott. 1989-ben egy bajor kisvállalkozóval folyatott beszélgetés során adódott a kérdés, akarnak-e Bócsán festéket gyártani. A válasz igen volt. Reggelre pedig a részletekben is megállapodtak: az induláshoz egy egyszerű technológiát és receptúrát, valamint az ehhez szükséges alapanyagokat biztosította a bajorországi fél, aki mindezt azért a jelentős történelmi pillanatért cserébe tette, mert az akkori kormány megnyitotta határait Ausztria felé a kelet-német turistáknak. 
Így alakult meg a Fischer-Farben Kft. 1989 végén. Működésük első évében valamivel kevesebb mint 20 tonna festéket gyártotta és adtak el. 2009-ben valamivel több mint 35 ezer tonna festéket készítettek és értékesítettek, árbevételük pedig meghaladta a 6,1 milliárdot. 2012-ben festéktermelésük meghaladta a 36 ezer tonnát, míg árbevételük túllépte a 7,3 milliárd forintot.

A Poli-Farbe az évek során a kis- és középvállalkozói szektor meghatározó elemévé vált. Jótékonysági programjainak köszönhetően az elmúlt években – határon innen és túl – több száz oktatási, szociális, egészségügyi és kulturális intézmény szépült meg minőségi magyar festékekkel. Mindemellett a Poli-Farbe a Nagycsaládosok Országos Egyesületének egyik legfőbb adományozója, valamint a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének stratégiai partnere. A vállalat társadalmi felelősségvállalás jegyében tett erőfeszítéseit az Emberi Erőforrások Minisztériuma is elismerte 2012-ben, Szabó Antalt, a Poli-Farbe ügyvezető igazgatóját Miniszteri Dicséretben részesítette a fogyatékosok világnapja alkalmából szervezett eseményen.