Divat

LAONI – WYHOYS – RIENNE: Eredményes ázsiai bemutatkozás

A WYHOYS hazai organikus öltözékmárka tervezőjeként abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a Szecsuan tartományi vezetés és a Magyar Nemzeti Kereskedőház meghívására részt vehettem a Chengdu Creativity & Design Week-en két másik hazai branddel együtt.  A megjelenés olyan nagy sikert aratott, hogy szeretném tájékoztatni a hazai divat- és kreatív szakmát e rendezvényről és a magyar design eredményes bemutatkozásáról. Pápai Lilla, WYHOYS

A Chengdu Creativity & Design Week immár negyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a kínai közönség és a szakma előtt. A hazai tervezők és innovatív brandek, cégek mellett a design különböző területeiről a világ számos országa is képviseltette magát. Svédország az IKEA termékeivel, Németország a Mercedessel, Oroszország Olga Noskova, a híres tortaművész kreációival vett részt az eseményen. Magyarországaz innovatív hazai divatot képviselte, idén először kapott meghívást. 

Óriási érdeklődés mellett a magyar kreatívipar diverzitását hangsúlyozva három különböző, mégis egymást tökéletesen kiegészítő márka mutatkozott be a kínai közönség előtt. A rangos eseményen a LAONI legújabb, STONEBAG kollekciója az innovativitást, a RIENNE féldrágakövekből készített kreációi a magas színvonalú ékszertervezést, míg a WYHOYS a minimalizmust és a fenntarthatóságot képviselte különleges ruháival.

LAONI

A LAONI Design tervezőjére, Ács Ilonára előző kollekcióiban is nagy hatással voltak a minimalista stílusú, modern építészet kiemelkedő alkotásai. A táskákat az egyszerű, letisztult formaalakítás jellemzi, melyeket egy-egy különleges anyag- vagy színpárosítás tesz még egyedibbé.   

A legújabb kollekció – a STONEBAG collection – melyet egy eddig ebben a formában még nem használt, innovatív építészeti alapanyag, a természetes palakő inspirált.  
A STONEBAG collection táskáiban finoman harmonizál egymással a rideg felületű kő és a nemes bőr alapanyag. A táskák tervezésénél az egyszerű, tiszta mértani formákat, a szimmetriát helyezték előtérbe, hogy minél inkább érvényesülhessenek a különleges anyagok és fémkellékek. A palakő naturális színeit finom felületű, természetes árnyalatú, vagy éppen ellentétes, komplementer színű bőrökkel egészítették ki. A táskák megalkotása sok kézimunkát igényel és egyedileg készülnek el a márka budapesti, saját műhelyében. A gyártási folyamat hosszadalmas, ezért meghatározott számban, sorszámozott példányokban  érhetőek csak el. A LAONI-ra jellemző apró, finom részletmegoldások itt sem maradtak el, különleges kézifogók és az aprólékos kidolgozás teszi ezeket a táskákat nagyon karakteres, extravagáns kiegészítőkké, az öltözékek igazi „ékszereivé”.

WYHOYS

#1 Misszió

A WYHOYS organikus öltözködési márka, a tervező, Pápai Lilla személyes hitvallásából fakadó életfelfogást jeleníti meg a divat vizuális közlésének erejével. Már a csapból is műanyag folyik, azt pedig egyre többet halljuk, hogy az olajszennyezés után a divatipar a második legszennyezőbb iparág. Hiszünk abban, ha igazán tudatában lennénk a ruhák megszületésének teljes történetével senki nem fordítaná el a fejét és támogatná egyetlen erőforrásunk, a Föld kizsákmányolását. A WYHOYS kiáll a fenntartható, transzparens divatért. Missziónk, hogy kollekcióról-kollekcióra olyan környezeti-szociális problémákra hívjuk fel a figyelmet, melyek megoldatlanul hagyása a világ természetes folyamatainak felborulásához vezethet.

#2 Gyártás

A hiteles, fenntartható működés érdekében a teljes tervezés, modellezés és gyártás Magyarországon történik, így biztosított a különböző gyártási folyamatok személyes ellenőrzése.

#3 Alapanyag

Az alapanyagok kiválasztásánal törekszünk arra, hogy lehetőleg mindegyik a világ vezető organikus alapanyag tanusító szervezeteként ismert Global Organic Textile Standard (GOTS) által szertifikált legyen. A GOTS amellett, hogy a teljes ellátási lánc mentén magas szintű környezetvédelmi szabályokat határoz meg, előírja az etikus foglalkoztatáspolitikai kritériumokat is. 
Emellett elsősorban saját tervezésű és gyártású alapanyagot használunk, így biztosítva a márka egyedi stílusát, valamint az abszolut etikus, egészséges és biztonságos gyártási körülményeket. A WYHOYS fontosnak tartja az ősi kézmüves technológiák innovációját, így számos hazai alapanyaggyártóval kollaborál.

#4 Hulladékgazdálkodás & Újrahasznosítás

A tervezés, modellezés és a gyártás során keletkezett hulladékot szinte 100 %-ban újrahasznosítjuk, így csökkentve a márka ökológiai lábnyomának méretét. Az egyik jelentős hulladékmennyiség a szabásminták szerkesztésének következtében halmozódik fel, ebből egyedi, kézműves technológiával állítjuk elő a márka saját papírfogasát.

RIENNE

A RIENNE Creations kézzel készített, egyedi kiegészítőkre szakosodott prémium ékszermárka. Megálmodója Nagy Adrien, aki tanulmányit a Moholy Nagy Művészeti Egyetemen végezte. Tanult a London College of Fashion-ben, majd divattervezőként dolgozott Londonban, Milánóban, valamint a Marc Jacobs Collection-nél New York-ban.  Saját ékszermárkáját, a RIENNE-t az inspiráló New York-i hónapok után, 2013-ban indította. A RIENNE Creations célja olyan divatékszerek készítése, melyek különleges odafigyeléssel, minőségi alapanyagokból, kézzel készülnek. A vintage formavilágot követő RIENNE ékszerek a klasszikus nőiesség és modernitás kifejezői, melyek könnyedén kombinálhatóak az aktuális divattrendekkel. 
A RIENNE Creations mellet 2016-ban debütált a RIENNE Bride, a márka főként fejdíszekre és esküvői kiegészítőkre fókuszáló menyasszonyi kiegészítő vonala.