Divat

Lakástextilek nem csak nyáron

BONAMI: Lakberendezési tanácsok vásárlóknak

A jó minőségű lenvászon nemcsak nyers szépségével képes bárkit elvarázsolni, hanem emellett még nagyon praktikus is. Ez az anyag rendkívül puha tapintású, de közben strapabíró, antibakteriális és természetes módon hipoallergén. Nem csoda, hogy egyre gyakrabban jelenik meg a lakberendezésben és a divatiparban is.

A vásznat szívesen használják ágyneműhuzatokhoz, függönyökhöz, törölközőkhöz, konyhai textíliákhoz, valamint – például gyapjúval vagy pamuttal kombinálva – kanapék és fotelok kárpitozásánál is feltűnik, mivel jól alkalmazkodik a mindennapi használathoz. Annak ellenére, hogy könnyű és szellős a szerkezete mégis az egyik legtartósabb anyag a lakberendezésben kiváló kopásállóságának köszönhetően. A Bonami webáruház szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat ezzel az anyaggal kapcsolatban.

A vászonból készült lakástextilek egyaránt jól illenek a skandináv, a rusztikus és a bohém stílusú enteriőrökhöz, azaz az egyszerű bútorokhoz és a természetes matériákhoz, úgy mint a fa, a beton vagy a kerámia.

hangsúlyozza Veronika Kyslerová, a Bonami magyar divíziójának vezetője. Ez az első választása a minimál dizájn kedvelőinek és azoknak, akik semleges, monokróm árnyalatok között érzik magukat a legjobban. Nem kell attól félni, hogy esetleg unalmas lesz tőle a tér, mert jól lehet játszani a különféle anyagokkal és textúrákkal.”

 Mit kell tudni a vászon ágyneműről

Természetes üreges szálainak köszönhetően a lenszövet több nedvességet képes megkötni, mint bármely más anyag.  Természetes pH-egyensúlya segít megőrizni a bőr lágyságát is. Benne aludni is fantasztikus érzés, hiszen nyáron kellemes hűvös érzést nyújt, télen pedig fenntartja a megfelelő testhőmérsékletet. Ez még nem minden – a vászonszövet nem irritálja vagy szenzibilizálja a bőrt, és soha nem vált ki elektromos hatást, amikor a testtel érintkezik. A vászon ágynemű ezért ajánlott allergiások és érzékeny bőrűek számára, akár még a gyerekek és a csecsemők ágyában is. Ne lepődjünk meg, ha a vászon már az első mosásnál összemegy. Viszont ami a hátránya, az az előnye is, hiszen a gyűrődése természetesnek hat, így nem kell vasalni sem. De érdemes megjegyezni, hogy minden egyes mosás finomítja a vászon anyagot, és egyre lágyítja azt, emiatt viszont az ára is magasabb.

Konyhai textíliák vászonból

A konyhában érdemes lenvászonból készült szalvétákat, asztalterítőket, törölgetőruhákat vagy kötényeket beszerezni az anyag magas higiéniai tulajdonságai miatt. A meglehetősen vastag szövött vászon magas hőmérsékleten mosható és akár sterilizálható is – bár ebben a tekintetben érdemes mindig követni a gyártó ajánlásait. A szövet baktériumölő tulajdonságai miatt ma már léteznek lenvászon bevásárló táskák és dekoratív tasakok élelmiszerek tárolására is, beleértve a kenyeret, burgonyát, hagymát, gombát vagy gyümölcsöt. A vászon természetesen védi az ételt a penész és a rothadás ellen, lassítja a száradást és szabályozza a nedvességet. A vászonból készült konyhai kiegészítők még nagyon mutatósak is a konyhai felszerelések között, amelyek hangsúlyozzák a beltéri fal rusztikus és ökobarát jellegét.

A lenvászon függöny jellemzői

A vászonból készült függönyök rendkívül szellősek, finoman eloszlatják a természetes fényt és biztosítják a szabad légáramlást. A lenrost emellett lignineket tartalmaz, amelyek reakcióba lépnek a fénnyel és elnyelik az UV sugárzást. A vászon függönyöket olyan helyiségekben érdemes feltenni, ahol védekezni szeretnénk a perzselő nap ellen: a déli fekvésű nappaliba, a gyerekszobába vagy a hálószobába. A vászon az allergiások számára is ideális választás, mivel szövésében nem halmozódik fel a por. Ha szeretnénk hangsúlyozni a vászon természetes hatását, akkor semleges, egyszerű színű anyagokat és kiegészítőket társítsunk mellé. A bézs és a szürke világosabb árnyalatai jól működnek bármilyen stílusú enteriőrben és elegendő mennyiségű fényt engednek be az ablakon.

Vászon a fürdőszobában és a vízparton

A vászon tökéletesen felszívja a nedvességet, így kiváló választás a fürdőbe, ez nem vitás. Ez az anyag nem csupán több nedvességet szív fel, mint a pamut, de gyorsabban el is párolog róla. Éppen ezért még szennyestartó zsákot is készítenek belőle. A vászon törölközők és fürdőköpenyek súlyának akár 20%-át is felveheti az anyag, mégis tapintásra szárazak tudnak maradni. Már strandtörölközőt is készítenek vászonból, amihez szerkezete miatt nem tapad hozzá a homok, így a vízparton is tökéletesen megállja a helyét.

A lenvászon használata ökológiai szempontból is igencsak ajánlott

– teszi hozzá a Bonami szakértője. „Ez a növényi alapanyag teljesen lebomlik, és nem hagy veszélyes hulladékot.” A vászonból készült termékek kiválasztásakor, – különösen amit gyerekszobába szánunk, – érdemes ellenőrizni a gyártó igazolásait. A vászon textiltermékek nemzetközi biztonsági jelölése az OEKO-TEX® STANDARD 100. Az I. osztályba sorolt ​​termékek biztonságosak csecsemők és kisgyermekek számára 3 éves korig egyaránt, míg a IV. termékosztályba sorolt darabok alapvetően dekorációs használatra készültek.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás