Divat

Kurátorral az Opus 735 kiállításban

Programajánló

Egy kivételes műtárgyegyüttest mutat be és a hozzá kapcsolódó, ismert-ismeretlen történeteket osztja meg velünk péntek délután az Opus 735 – A háború nyomai az Esterházy hercegi kincstár műtárgyain című kiállítás kurátora, Pandur Ildikó. Az Iparművészeti Múzeum néhány hétre újranyitott épületében az Esterházy-kincstár 16. századtól gyarapodó gyűjteményének a II. világháborúban megsérült és szétroncsolódott darabjai láthatóak. A tárgyak egy része jóvátehetetlenül megsemmisült; a maradványokat Esterházy Pál herceg kérése szerint az Iparművészeti Múzeumba szállították. Az Üllői úti épületbe érkezőket egy fotómontázs is informálja a múzeumban több mint hetven éve folyó munkáról, amely a múzeum restaurátorműhelyeiben generációkon át – és napjainkban is zajló – helyreállítási munkát örökíti meg.

A tárlat mindamellett, hogy újjászületésükre váró műtárgyakat mutat be, az épület szempontjából is új felfedezéseket tartogat: a 20. század eleje óta nem látható, de nemrég felfedezett mennyezeti festések is a felszínre kerültek, amelyeket több mint 100 éve nem láthatott a múzeumba járó közönség.

Hogy miért Opus 735 a címe ennek a rendhagyó programnak? Ez a múzeum 735. regisztrált kiállítása. Az itt látható, roncs állapotú Esterházy-műkincsek a háborúk értelmetlen pusztításáról és a restaurátorok fantasztikus munkájáról mesélnek.

Jegyvásárlás a kurátori vezetésre: www.bit.ly/3R6dQPf

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .