Business

Közösségi edukációs program a fiatalok tudatosságra nevelése érdekében

koanyine-walek-gabriella-rnyezetvedelem-m

DIVAT – TUDATOSSÁG – EDUKÁCIÓ

Felmérések alapján a divatipar a világ egyik legszennyezőbb iparága. A folyamatos, gyors ütemű termelésen, fogyasztáson alapú gazdasági modell káros hatással van a bolygó élővilágára és elősegíti a klímaválságot, emellett embertelen munkakörülményeket teremt a divatipari dolgozók számára a fejlődő országokban. Ezért elengedhetetlen az iparág teljes újragondolása, fenntartható alapokra helyezése, környezeti és társadalmi hatásainak megismertetése. Ebben próbál meg segíteni egy közösségi finanszírozáson alapuló, fiatalokat érintő edukációs kampány, amit a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület és a Fashion Revolution Hungary kezdeményezett. 

„A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület (NDL) 2015 óta kiemelten foglalkozik a fenntartható és etikus divat minél szélesebb körben való népszerűsítésével. Ezt a törekvést erősíti 2017 óta a motivált hazai keménymaggal és önkéntesekkel működő Fashion Revolution Hungary kampány, mely a mintegy száz országban működő Fashion Revolution mozgalom hazai ága. Mindezeknek fontos része a fiatalok edukációja, hogy minél alaposabban megismerhessék a divat árnyoldalait, romboló hatásait a környezetre nézve, illetve konkrét információkat kapjanak arról, hogy hogyan tudnak ők is hozzájárulni e negatív hatások csökkentéséhez egy sokkal környezettudatosabb, etikusabb hozzáállással és gyakorlattal.” – nyilatkozta Mányiné Dr. Walek Gabriella, a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület elnöke, a Fashion Revolution Hungary országkoordinátora. Hozzátette,

ez a team több hazai és külföldi oktatási intézménnyel együttműködött és közös online edukációs programokat is szervezett az elmúlt években, és a jövőben is prioritásként fogja kezelni az oktatás területét.”

NFLH-kornyezetvedelem

walek-gabi-kornyezetvedelem

A „Divatosan a környezetért” kampány célja egy közösségi edukációs program elindítása, aktív részvétellel és az élmény alapú tanulás módszereivel.
Interaktív, 13-18 éves korosztályt megszólító platformok, eszközök, elismert szakemberek, illetve kutatásaik bevonásával a divatipar környezetre gyakorolt hatását, az etikus foglalkoztatás rendszerét, az internet és a social media jelentőségét kívánják feltárni jól érthető, könnyen feldolgozható formában.

A projekt középiskolai és gimnáziumi, szakközépiskolai pedagógusoknak, továbbá a szülőknek is szól.

A program egyik tananyagfejlesztője, a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium divat-és stílustervező szaktanára és a Debreceni Egyetem Mediális Kultúratudomány alprogram PhD hallgatója, Balogh Dóra hangsúlyozta, hogy „a tudatosságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni. A felelős vásárlási szokások kialakításáért és fenntartásáért következetes tervezői szemléletre és szervezeti kampányokra van szükség. Továbbá olyan fenntarthatósági eseményekre, melyek élményalapú pedagógiai módszerek beépítésével valósulnak meg.”

A Nemzeti Divat Liga és a Fashion Revolution Hungary csapat az

ökotervezők és a divatkutatók között teremt párbeszédet,

melynek eredménye ez a gyakorlati és elméleti területeket is megcélzó, hiánypótló edukációs projekt.

A program elemei közé tartozik egy 60 oldalas e-book, YouTube videók és Podcast beszélgetések szakemberekkel és influenszerekkel, illetve egy különleges divatesemény is.

 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .