Divat

Közös dizájn inkubációs program indult gyártóknak és formatervezőknek

Kultúra-divat-dizájn-támogatás

(MTI) – Design LAB néven inkubációs programot indított a magyarországi gyártók és formatervezők együttműködésének elősegítésére a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ), a közös pályázat benyújtási határideje július 3.

A gyártásfejlesztés mellett az inkubációs program célja, hogy enyhítse a világjárvány okozta gazdasági helyzet következményeit – közölte a MDDÜ hétfőn az MTI-vel. Mint írják, a gyártók és tervezők egy közösen átgondolt, részletesen kidolgozott pályázati anyaggal jelentkezhetnek a programra, amely elsősorban bútor-, lakáskiegészítő- és textiltermékek megvalósításához nyújt pénzügyi támogatást.

A legjobbnak ítélt pályázók a termékek véglegesítésére és gyártására fordíthatják a vissza nem térítendő támogatást. A világjárvány által előidézett gazdasági helyzetre való tekintettel a támogatási keret fedezi a projekttel összefüggésben a gyártás, a munkabér, a tervezői díj, az eszköz-és anyagbeszerzés, valamint egyéb területek finanszírozásának egy előre meghatározott részét.

A kiírás szerint a pályázatnak tartalmaznia kell a gyártó és dizájner szakmai önéletrajzát, a projekt megvalósításának ütemezését, a költségtervet is ismertető szakmai programot, valamint a vizuális dokumentációt, ha szükség van rá a gépek és munkafolyamatok listáját és a szériában gyártható termék eladhatóságát. A pályázati kiírás az anyagkategóriákat nem korlátozza.

A pályamunkákat az iparági szakemberekből álló bírálóbizottság értékeli az eredetiség és megvalósíthatóság, valamint az exportképesség szempontjait kiemelten figyelve. A zsűri tagjai többek között a szériagyártás teljesíthetőségét, a futamidő és költségtervezés megvalósíthatóságát, valamint a fenntarthatósági szempontokat vizsgálják.

A pályázat mellett a gyártók és formatervezők együttműködését egy Speed Dating nevű online üzleti találkozó megrendezésével is segíti az ügynökség. A találkozó június 10-én lesz, amelyre előzetesen regisztrálni kell a designlab@hfda.hu e-mail címen.

A virtuális rendezvényen a gyártók és a dizájnerek 15-20 perces webkamerás interjúkon ismerhetik meg egymást és mérhetik fel a közös munkában rejlő lehetőségeket. A létrejövő gyártó-tervező párosok pályázati munkáinak elkészítésére mintegy 2 hónap áll rendelkezésre.

A közlemény idézi Bata-Jakab Zsófiát, az MDDÜ vezetőjét, aki szerint hazánkban egyelőre még kevés, ám annál jobb példák vannak a gyártók és formatervezők közötti projektmunkákra. A Magyar Divat & Design Ügynökség célja, hogy minél több szereplő éljen a gyártói és tervezői oldal közötti kollaboráció lehetőségével, hiszen ez lehet a kulcsa a hazai színtéren való sikeres helytállásnak – tette hozzá.

A design LAB keretében megvalósult eredményes társulásokkal arra szeretnénk ösztönözni a szereplőket, hogy a jövőben önállóan is kezdeményezzenek hasonló együttműködéseket, felismerve a gyártók és tervezők közötti kooperáció előnyeit, amelyek most fontosabbak, mint valaha

– fogalmazott az MDDÜ vezetője.

A design LAB inkubációs program a francia dizájnintézet, a VIA (Valorisation de l’Innovation dans l’Ameublement) együttműködésével valósul meg. Szakmai partnerként a francia intézet a pályaművek értékelésében is részt vesz.

MTI/ vrzs \ brr

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás