Business

Közel 80 partnerrel működik együtt az MDDÜ oktatásfejlesztési programjai keretében

Kultúra-design-divat

mddu-oktatasfejlesztes-2021mddu-oktatasfejlesztes-2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Mintegy 80 iparági szereplőt vont be oktatásfejlesztési programjaiba a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ), amely idén eddig 5 egyetemi, üzleti és szakmai partnerrel működött együtt, csaknem 40 divat- és formatervezőnek nyújtott vállalkozásfejlesztési segítséget, a szakképzésfejlesztést szolgáló kerekasztal-beszélgetései során pedig 35 iparági szereplőt és szakértőt szólaltatott meg.

Az MDDÜ megalakulása óta biztosít szakmai támogatást az iparági szereplőknek oktatásfejlesztési programjaival, amelyek perspektívát nyújtanak a divat és design területén tanuló és dolgozó fiatalok számára, valamint elősegítik az innovatív és digitális megoldások megjelenését az ágazat minden szegmensében. A sikerrel futó mentorprogramok és rendszeres kreatívipari szakmai párbeszédek mellett az Ügynökség a 2021-es évben is kiemelt figyelmet fordít a Divatipari Szakképzésfejlesztés támogatására.  

2021.első hónapjaiban magasabb fokozatba kapcsoltak az MDDÜ oktatásfejlesztési programjai. Az Ügynökség 5 egyetemi, üzleti és szakmai partnerrel működött együtt, közel 40 divat- és formatervezőnek nyújtott vállalkozásfejlesztési segítséget, a szakképzésfejlesztést szolgáló kerekasztal-beszélgetései során pedig 35 iparági szereplőt és szakértőt szólaltatott meg. Az Ügynökség 2018-as megalapítása óta négy fő pillér mentén valósítja meg programjait, ennek egyike az oktatásfejlesztés támogatása. Bár a négy terület egyaránt hangsúlyos, az év első hónapjaiban leginkább az oktatásfejlesztés került előtérbe.

„Megfelelő oktatással, szemléletformáló tevékenységgel képessé válik a hazai divat- és designpiac arra, hogy teljes paradigmaváltáson essen át annak érdekében, hogy valódi gazdasági húzóágazattá válhasson és elismert szerepet foglalhasson el, mind Közép-Európa, mind a globális divat- és designipar szintjén. Hazai és nemzetközi tudástranszfert támogató programok, szakmai fórumok és tematikus események megvalósításával, valamint a vállalkozói tudás fejlesztésével az iparági szakemberek teljes képet kaphatnak a piac működéséről, a szakképzésben és felsőoktatásban résztvevő diákok számára pedig ismét vonzóvá válhatnak az iparágon belüli hiányszakmák” – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója.

Az oktatásfejlesztés keretében fontos célkitűzés a szakmai kapcsolatok és partnerségek folyamatos bővítése mind hazai, mind nemzetközi szinten, melynek köszönhetően az ágazati szereplők számára széleskörű tudásbázis és szakmai kapcsolati háló válik elérhetővé, ami hozzásegíti őket a jövőbeli eredményes működéshez. Ennek jegyében indult el februárban az MDDÜ és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) stratégiai együttműködése, melynek során az ügynökség a körforgásos gazdaság témakörével kapcsolódik be az egyetem kurzushetébe és a témát egy KFI képzéssel is elmélyíti. A legjobb koncepciót kidolgozó csapatok bekerülnek az Ügynökség Young Talents Programjába.

Az MDDÜ versenyképes életpályamodellek bemutatásával kelti fel a diákok figyelmét az ágazat hiányszakmáira. Presztízsnövelő kampányának célja, hogy perspektívát nyújtson a pályaválasztás előtt álló diákok számára. A meglévő partnerek mellett újabb együttműködések is létrejöttek az eredményesség fokozása érdekében, így indult el az OTP Fáy András Alapítvánnyal közös országos pályaorientációs program, amelynek során online kerekasztal-beszélgetések, workshopok és webináriumok is megvalósulnak. 
A divat és design területén tanuló fiatalok számára készített videós workshop, podcast és egyéb oktatási anyagok népszerűségnek örvendenek, már közel 55.000 megtekintést eredményeztek az MDDÜ hivatalos Youtube csatornáján.  
A fiatalok iparági bevonása érdekében tovább bővült az MDDÜ és a Startup Campus együttműködése is, hiszen idén a harmadik HFDA Startup Program megvalósítása mellett az Ügynökség szakmai partnerként csatlakozott az USA-ból indult háromnapos hétvégi ötletversenyhez, a Techstars Startup Weekendhez, a Divatipari Szakképzésfejlesztést Támogató Programja keretében pedig részt vesz a Startup Campus InnoGEN Ifjúsági Programjában is. 

A második nemzetközi mentorprogram keretében 9 kivételes magyar márka képviselhette hazánkat a 64. Milano Fashion Weeken. A második magyar mentorprogram 5 tervezőjével kiegészülve megjelentek a márciusi Budapest Central European Fashion Weeken is. A design divízión szintén sikerrel zárultak a már második alkalommal megvalósult design START és a design SPEED mentorprogramok is. A képzések végeztével egyidejűleg elindult a jelentkezés a következő programokra is, így májusban újabb 10 piacérett, hazai designvállalkozás fejlődését támogatja az MDDÜ.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .