Business

Kötöttről kötöttségek nélkül

Kép: Modell Horváth Éva, fotós: Jámbor Zsófia, jobbra Csillag Zsuzsi, sminkes: Deák Veronika

Jelentős fordulatot hozott a 2007-2008-as válság a Süel márka életében. Sok forgalmazó abbahagyta, akik pedig megmaradtak, már egy új, fiatal, karakterisztikus brand létrejöttének és mind nagyobb népszerűségének váltak a részeseivé. A márkaépítés mozzanatairól Csillag Zsuzsival, a Süel tervezőjével beszélgettünk.

Fotó: Gregus Máté

Tavaly volt 25 éves a szüleid által alapított kötős cég, amelynek a munkájában tíz éve veszel aktívan részt. Azóta jelentős változások mentek végbe: a gyártás és a nagykereskedés mellett elkezdtétek a kiskereskedelmi forgalmazást. Előtérbe került a minőségi gyártás, egyre nagyobb szerepet kaptak az egyedi darabok, és apránként megkezdődött a külföldi értékesítés is.

Ezeket a változásokat részben az élet kényszerítette ki. Nagykereskedésünket 12 éve nyitottuk meg a Trend2-ben, ahonnan a kiskereskedők az ország minden tájára vitték az árut. Igaz, inkább a jól eladható alapfazonokat, az extrább és drágább termékekre nemigen voltak nyitottak. A válság következtében sok partnerünk tönkrement, mások a koruk miatt hagyták abba, vagy mert nem bírták a versenyt a kínai dömpinggel, az akkor nyíló plázákkal és multikkal. Nyilvánvaló volt, hogy sok mindenen változtatni kell, emiatt is csatlakoztam a szüleimhez. Akkor az Unilevernél dolgoztam maretingesként. Előtte a közgázon is ez volt a főszakirányom, így már egyetemen betekinthettem a multik marketinges világába különböző versenyeken keresztül (pl. L’Oréal). A nagykereskedelmet megtartva belekezdtünk a kiskereskedelembe, átalakítottuk a termékportfóliót és az árazást, és elkezdtük a márkaépítést. A basic vonalat színes, jól kombinálható alapfazonokból alakítottuk ki, míg a limitált szériában az izgalmasabbak fonalak és minták kapnak helyet. Két éve az én nevemmel jött létre a prémiumvonal, amely ugyan még nem kiforrott, de úgy láttuk: szükség van felső kategóriára.

Mindennek eredményeként a Süel jellegzetes profilt öltött, és új réteget szólított meg. A vásárlók pedig jó reklámhordozónak bizonyultak: a kötött termékek mindenhol figyelmet keltettek.

Szerencsére a fogyasztók nyitottak voltak az új színekre és a szokványostól eltérő fazonokra. Igaz, időbe telt, míg elfogadták, megtanulták, hogy a kötött nyáron is menő, egész évben jó viselet. Nagy örömünkre sokan küldenek olyan fotókat, amelyeken a termékeinket viselik. Ezeket aztán megmutatjuk a saját felületeinken, ami pedig nekik tetszik, vagyis a dolog kölcsönös.

A te kezedben összpontosul a vásárlókkal való kommunikáció?

Igen. Nagyon szeretek írni, beszélgetni és reagálni a vásárlóktól érkező visszajelzésekre. Fontos, hogy tudjuk, mit szeretnének, igyekszünk az igényeikre mihamarabb reagálni.

Modell: Jakabos Zsuzsi, balra: Laczkó Ágnes, fotó: Ajkai Dávid

Hogy zajlik ez a gyakorlatban?

Létrehoztunk a Facebookon egy törzsvásárlói VIP-csoportot, ott sokszor felteszek különböző kérdéseket. Most például, készülve egy fotózásra, amelyen az előző 26 évünk ikonikus Süel-darabjai vonulnak fel, arra kértem őket: mondjanak három olyan dolgot, ami számukra a Süel. Színt, fazont, bármit, ami az eszükbe jut. A válaszaikból merítve, azokat a saját gondolatainkkal kiegészítve alakul ki a fotózás alapja. A fazonok terén ez másként zajlik. Az üzletekben gyűjtik, mit keresnek a vásárlók, de érdekes módon az új igények általában egyszerre több helyen is megjelennek. Ha háromnál több ilyen merül fel, akkor létrejön egy kapszulakollekció. Amikor a vevőink például a kötött szoknyát kezdték hiányolni, különböző szoknyákat dobtunk be. Rövidet, középhosszút, térd alá érőt, hosszút, csipkést, mintást, csíkost, mindent, ami kötöttben elképzelhető volt az aktuális színpaletta felhasználásával. Két éve a törzsvásárlói VIP-csoportból többen keresték a sárgát, ami, bár 180 színünk van, valóban kicsit mostohagyerek volt. De ha a hiányolt dolog a Süel vonalába beleillik, azt be is építjük – ez történt a sárgával is.

Még milyen módon vonjátok be a vásárlókat?

Nagyon szívesen dolgozunk együtt hétköznapi nőkkel, mégpedig többféle formában. Hét éve például elindítottunk egy programot, amellyel az inspiráló nőket, a Süel arcát keressük. A pályázók minden tavasszal beküldik az anyagjaikat, amelyekből kiderül, ki miért inspiráló a környezete számára. A zsűri ezeket pontozza – nem a testalkat vagy a kor számít –, és a legjobbak bekerülnek a tavaszi katalógusunkba. Ez az idén tovább alakult, és a friendspiration nevet kapta. A cél az, hogy a nők támogassák egymást, ki-ki benevezheti a barátait a közösségi felületeken. Három-négyhavonta ebből a körből válogatunk, és velük fotózunk. Mindkét kezdeményezést nagyon szeretik a vásárlók, büszkék arra, hogy részt vehetnek benne. Nem mellékesen remek fotóalanyok, az emberek pedig szeretik, ha természetes nőket látnak viszont a fotókon. Ez a hétköznapiság jól illeszkedik a márka közvetlen stílusához is.

Milyen egyéb marketingeszközökkel dolgoztok?

Blogerekkel, műsorvezetőkkel, ismert vagy kevésbé ismert szakemberekkel – könyves blogot író műsorvezetővel, szexuálpszichológussal, pszichiáterrel, dietetikussal, fitneszedzővel – igyekszem együtt dolgozni, olyanokkal, akik jól ismertek a maguk területén, és akik a célcsoportunk szerint is fontos, értékes dolgot művelnek. Ők az én microinfluencereim, véleményformáló személyeim – őket öltöztetjük úgy, ahogy a stílusuknak megfelel. Nagyon aktívak vagyunk a közösségi médiában, jelen vagyunk mindenhol, nemcsak a főbb csatornákon. Jól működik a tartalommarketing terület is: úgy jelennek meg írások a hozzánk kapcsolódó dolgokról, pl. a kötött trendekről, a munkafolyamatokról, a fotózások, rendezvények előkészületeiről, hogy az nem válik unalmassá.

Programjainkról sokszor hírt ad a sajtó, akárcsak arról, ha van egy jó történetünk. Ilyen például a novemberi jótékonysági műhelyvásárunk, amelyet tavaly ötödször rendeztünk meg a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesülettel közösen a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján. A teljes bevételt az első évben a Patent Jogvédő Egyesület, majd azóta a NANE kapta. A vásárt megelőzi egy egyedülálló kampány, amelyben családon belüli erőszak túlélői a márka nagykövetei, ők mutatják be a színes fonalcsodákat. Szívügyünk ez a dolog, nincs más ehhez hasonló kezdeményezés. Minden évben nagy figyelmet kelt az ökovásár is, amely a gyártás során keletkező hulladék újrahasznosításáról szól, és erősíti azt a képet, hogy a Süel tudatos, környezetkímélő márka.

Az alacsony marketingbüdzsét eleinte az élet kényszerítette ki, de később sem volt nagy kiadással járó reklámkampányotok.

Modell: Jordán Adél szinésznő, styling: Parádi Gabi, smink: Deék Veronika, fotó: Gregus Máté

Kisebb cég lévén most sincsenek hatalmas összegek elhatárolva egy integrált kampányra. Nekünk az a fontos, hogy minél jobban megcélozzunk és kis szórással elérjük a kötöttre nyitott, amúgy is kicsit bohémabb közönséget. Illetve az, hogy formáljuk a gondolkodást, és megmutassuk, milyen módon, hogyan, mikor lehet kötöttet viselni. Jómagam már nagyon régóta az alternatív csatornákban hiszek, mindamellett, hogy például a tv-vel könnyen lehet a márkaismertséget növelni. Kérdés, hogy milyen áron. Nyolc-tíz éve a kevés rendelkezésre álló kerettel nagyon ügyesen kellett gazdálkodni, hogy eredményes legyen. Most már többet költünk ilyen célra, elsősorban a fotózások minőségére, tematikájára, arra, hogy a kötöttet új helyzetben, új környezetben mutassuk meg. Fő törekvésünk, hogy megismertessük és elfogadtassuk a fogyasztókkal, milyen sok területen és helyzetben lehet kötött ruhát viselni. Megmutatni, hogyan, milyen alkalmakra és miként lehet hordani ezeket a modelleket, és nemcsak télen. Még fürdőruha és esküvői ruha is van nálunk. Állandóan próbálkozunk, és mivel magam is szeretem viselni a modelljeinket, az ötletek egy része a hétköznapok „terméke”. A vásárlók szerencsére jól fogadják az újdonságokat.

A vállalkozás mindmáig kétgenerációs. Miként osztjátok el a feladatokat egymás között?

Anyukám imád dolgozni, nagyon kreatív, mindig új dolgokra törekszik. Remek ötletei vannak, és külön figyelmet fordít arra, hogy a választékban legyenek nagyobb méretű modellek is. Részt vesz a részletek kidolgozásában, a tervezésben és a fonalválasztásban is. Miután kitaláltuk a stílust és a részleteket, a gépi program megírása már rám hárul. Ezt az apukámtól tanultam meg, aki mind a mai napig segít, ha szükséges. Az én területem továbbá a mintázás és a szervezés. 

Meddig tart, míg egy kiforrott ötlet – mondjuk egy kötött menyasszonyi ruha – megvalósul és az üzletekbe kerül?

Nagyon rövid időre, kb. egy hétre van szükség, ha jó formában vagyunk. (Nevet.) Általában mi magunk eldöntjük, hogy forgalomképes-e, amit kitaláltunk. Az extrémebb eseteket a gyártás beindítása előtt teszteljük, és ez történik egy-két szezonra előre az anyagokkal is. Minden felhasznált fonal Európából származik – van magyar, német, francia és olasz –, az árnyalatokat, a fonalak kialakítását közösen választjuk ki, vagy festetjük meg.

Mekkora most a vállalkozás?

Tizenöten vagyunk, de ha jó eladóhelyeket és franchise partnereket találunk, és beindul a külföldi értékesítés, szeretnénk a gyártást tovább bővíteni. Az amerikai kapcsolatunk pop-up üzletek nyitásával és ügynökként igyekszik a márkát megismertetni. Japán partnerünk télen kezdte meg a bemutatótermen keresztüli forgalmazást, és hasonló módon zajlik a márka bevezetése Ausztráliában, Perthben is. Mindenki nagyon lelkes, mert a termék nagyon jó, örömmel hordják. Sokan kellemesen csalódnak, amikor azt tapasztalják, hogy egy-egy modell az életben még jobban mutat, mint a fényképeken.

A Divat és Marketing hűséges olvasója vagy. Miért tartod fontosnak és hasznosnak a lapunkat?

Nagyon szeretem, mert naprakész. Jóval Magyarország előtt jár, mindig a legújabb nemzetközi trendeket mutatja be és dolgozza fel. Bár próbálom követni az összes divattal/marketinggel foglalkozó nemzetközi  magazint, online site-ot, blogot, számomra is tartalmaz újdonságokat. Ha valaki veszi a fáradtságot, nagyon sok jó dolgot talál benne. Marketing szempontból nagyon színvonalasnak találom, nincs még egy ilyen igényes, előremutató, divatra és marketingre szakosodott kiadvány. Ráadásul ez az egyetlen lap, amelyben a szakma képviselői egymás felől tájékozódhatnak – mint most rólunk, a Süelről is.

Csémi Klára

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás