Divat

Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás nyílik szerdán Szentendrén

Kultúra-művészet-Magyarország

(MTI) – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás nyílik szerdán Szentendrén, a Csodakamra című tárlat augusztus 9-ig tekinthető meg keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között az ÚjMűhely Galériában – közölte a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) szerdán az MTI-vel.

A Wunderkammer, azaz csodakamra a 16. századi Európában kialakult műfaj, gyűjteménye olyan természeti képződményeknek és ember alkotta tárgyaknak, amelyek magával ragadják a képzeletet és elmélyülésre invitálják a befogadót – olvasható a közleményben.

Mint írják, a természet különböző megjelenési formái kezdetektől fontos alkotóelemei az ékszereknek, a tárlaton látható alkotások egyfelől az ember által nosztalgiával eszményített természetet ábrázolják, ikonszerű sémákká lényegítve azokat. Más alkotások viszont beemelik a kompozícióba, a műalkotás anyagává teszik a természet által létrehozott képződményeket, miközben újrakomponálják azokat emberi intenció szerint. A kiállítás ezt a gazdagságot mutatja be a természet és az ember alkotta értékek egymás mellé helyezésével.

A kommüniké kiemeli, hogy a kiállítótérbe belépve a látogató kortárs csodakamrába érkezik, amely a régi idők zsúfolt csodakamráitól eltérően nagyobb teret ad a műtárgyaknak, hagyja egymásra hatni a növény- és állat-, illetve az ásványvilág tárgyakba lényegített kortárs csodáit. A kiállítótér falain, az ékszerekhez társított képzőművészeti alkotások kiemelik ennek a műfajnak az iparművészeten belül elfoglalt autonóm helyét, illetve a képzőművészet és az iparművészet kereszteződésében található újszerű gondolati tartalmakat ismertetnek meg a közönséggel.

A kiállítás kurátora Roskó Mária iparművész, az ékszertervezők többek között Besnyői Rita, Bíró Zsófia, Dánfalvi Ildikó, Fazekas Veronika, Huber Kinga, Vági Flóra és Visy Dóra. A kiállító képzőművészek Jagicza Patrícia, Mátyási Péter és Melkovics Tamás – áll az összegzésben.

(MTI/ pds \ pmg)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás