Business

Koronavírus. Torlódás a kikötőben: gondot okoznak a későn érkező ázsiai szállítmányok

LOGISZTIKA A VÁLSÁG IDEJÉN

Torlódás a kikötőben: gondot okoznak a későn érkező ázsiai szállítmányok

Ulrike Wollenschläger/ TextilWirtschaft

A hamburgihoz hasonló nagy kikötőkben immár konténeres dugók alakulnak ki, mivel sok divatkereskedelmi importőr sem hívja le a késve érkező árukat.

Hova tegyük az árukat? A koronavírus okozta világjárvány miatt késve érkező ázsiai szállítmányok egyre nagyobb nyomás alá helyezik a divatágazatot. Mivel a logisztikai központok még tele vannak a lezárás miatt eladatlan árukészletekkel, a divatimportőrök most sürgősen raktárlehetőségek után néznek, illetve úgy próbálják késleltetni a szállításokat, hogy később hívják le a kikötőkben feltorlódott konténereket.

A hamburgi kikötőben időközben feltornyosodtak a konténerek. A kikötőt üzemeltető HHLA ezért most külső területeket keres, nyilatkozta Ralf Düster, a Stelog szoftverfejlesztő cég egyik vezetője.

Amennyiben a szokásosnál később hívják le a konténereket, átlépve ezzel a megengedett időkorlátot, a vállalatoknak pótdíjat kell fizetniük a kikötő számára. Düster így számol: „Egy 40 lábas szabványos konténer a hajóálláspénz és a késleltetés költségeivel együtt naponta akár 200 eurós kiadást is jelenthet.” Épp a csekély árréssel dolgozó fast fashion szegmens számára az ilyen magas logisztikai költségek „üzemgazdaságilag értelmetlenné teszik” a működést.

Ráadásul az üres konténerek is jóval később kerülnek vissza a raktártelepekre, ami további zavarokat okoz az árufolyamban. Ez az ördögi kör ellehetetleníti az immár rövidített munkaidőben működő számos szállítmányozási cég helyzetét, így a raktármunkások és kamionsofőrök sem tudnak a megszokott rend szerint rendelkezésre állni.

„Nemcsak a ruhák értékesítése, hanem a teljes logisztikai munkafolyam került immár nehéz helyzetbe”,

mondja Düster.

Április 9-e óta Németországon belül hatról átlagosan tizenkét napra nőtt az utánfutás időtartama, derül ki a Setlog egyik elemzéséből.

A divatágazatban, ahol gyakran változnak a kollekciók, kifejezetten kérdésessé vált, hogy egyáltalán kiviszik-e még az árukat az üzletekbe. Sok árucikket esetleg be kell raktározni vagy meg kell semmisíteni, állítja Düster.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás