Business

Koronavírus – Megváltozik a szezonok időzítése a korona-válságot követően?

Kép: Norbert Gresch vissza kíván térni a szezonok korábbi ütemezéséhez.

MEGOLDÁSI ÖTLETEK A KORONA-VÍRUS ÁRNYÉKÁBAN

Silke Emig/TextilWirtschaft

A koronavírus okozta válság minden terület radikális újra- és átgondolásához vezet. Új szövetségek, új gondolati megközelítések és megoldások jelennek meg.

A válság, mint lehetőség 

szlogent használó új kezdeményezés célja, hogy a szakma gondolja át a szezonok időzítésének kérdéskörét.

A szükség találékonyságot szül és mindenekelőtt felszabadítja a kreatív erőket. Így nem csodálkozhatunk azon, hogy megszólalnak az első hangok a koronavírus okozta leállások kényszerében, amelyek keresik a konstruktív megoldásokat és megkísérlik a divatszakma visszavezetését a korábbi, az évszakokhoz igazodó szezonális időbeosztáshoz.

A kezdeményezés Norbert Gresch, a hamburgi székhelyű, többek között a Blonde No.8, a Grace és az Absolut Cashmere márkákat képviselő azonos nevű ügynökség vezetőjéhez fűződik. Gresch a kereskedőkkel és ipari ügyfeleivel folytatott megbeszéléseit követően péntek este körlevéllel fordult a vásárlókhoz, üzleti partnereihez és barátaihoz. Felhívása szerint:

A jelenlegi válság történelmi lehetőséget biztosít számunkra, hogy közös hajónkat a helyes irányba fordítsuk.

Ezzel a lánc minden résztvevőjére céloz a gyártóktól a kereskedőkön át egészen a kiállításszervezőkig.

A javaslat lényege a következő

Az üzletek újra nyitását követően először is az elsietett árcsökkentések és akciózás helyett meg kell hosszabbítani a nyári szezont. Ily módon hosszabb idő maradna a tavaszi árukészlet teljes áron történő értékesítésére, amely lehetőséget biztosítana a kereskedelem számára, hogy megállítsa a boltbezárások okozta forgalomcsökkenést. Ehhez igazodva az őszi-téli áru kiszállítását csak később, szeptember körül kellene megkezdeni. Ugyanígy el kellene tolni a 2021 tavasz-nyári rendelések időpontját is szeptember elejére, valamint a tavaszi áruk kiszállítását is, a 2021 február közepi, március eleji időszakra. A vásárokat ehhez igazítva szintén később kellene megtartani.

Az elmaradt értékesítési hetek ilyetén pótlásával a lánc összes érintettjén csökkenhetne a tavaszi kollekciók bemutatásától az őszi áru kiszállításáig terjedő nyomás, amely utóbbi a részben szintén leállított termelőüzemek miatt ugyancsak késedelmet szenved.

Ez lenne a Gresch által elgondolt modell nagy vonalakban: 

„Végre visszatérnénk a korábbi időbeosztáshoz. Jelenleg ugyanis az jelenti a gondot, hogy

májusban már szállítják az őszi árukat és októberben a tavaszi kollekciót.

Ezen már mindannyian évek óta idegesítjük magunkat. Most vissza nem térő lehetőség kínálkozik ennek megváltoztatására, hogy a válságot kihasználva végre újra a helyes szezonális ütemezést használjuk. Ez minden fél számára előnyöket jelentene.”

A hamburgi szakember tudja, hogy ennek során számos, igen összetett kérdést kell figyelembe venni a termeléstől a kollekciókészítésen át a vásárok ütemezéséig. „Most kezdésként a gondolkodás folyamatát szeretném beindítani. Az időpontok meghatározását és a tervezést már másoknak kell elvégezniük. Az első visszhangok azonban igen pozitívak és reményt keltőek. Már az első nap folyamán több mint 200 visszajelzést kaptam. Mindenki teljes mértékben támogatja az ötletet, hogy a korona-válságot követően végre újra más szállítási és értékesítési időszakokkal dolgozzunk. Valódi tenni akarást érzek a szakmában”, nyilatkozta Gresch, aki már olyan kereskedőkkel egyeztet, mint a frankfurti Bailly Diehl, a hamburgi Classico, valamint a Drykorn és a Blonde No.8 vezetőivel és Anita Tillmannal a Premiumtól.

Az idő előtti árengedmények megakadályozásának érdekében Gresch első lehetséges lépésként akár a kiskereskedők által adott árengedmények feltételeit szabályozó törvény olyan átmeneti kiegészítését is elképzelhetőnek tartja, amely idén július előtt megtiltaná a kiárusításokat. A közösségi hálózatokon máris élénk vita indult a kérdésről. Mind a kereskedők, mint az ipar képviselői érintettként és teljes nyitottsággal reagálnak az elképzelésre.” Ez fantasztikus lenne. Rögtön támogatnám”, írt Alexander Lochner a burghauseni Lochner Top Fashion képviseletében. A véleménycsere mindenesetre megkezdődött. Ki kell várjuk, milyen irányt választ a szakma. Talán visszatérhet a 80-as évek rendje.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás