Business

Koronavírus – Kibervédelmi intézet: újabb módszerrel próbálkoznak a csalók

Egészségügy-járvány

(MTI) – Újabb módszerrel próbálkoznak a koronavírus-járvány okozta félelmet kihasználni a csalók; akár a bejelentkezési adatok is veszélybe kerülhetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a honlapján.

Írásuk szerint a támadók helyi kórházak nevében küldenek e-maileket, amelyekben azt állítják, hogy a címzett érintkezett egy olyan kollégával, baráttal vagy családtaggal, akinél kimutatták a koronavírus-fertőzést. Ezért arra kérik a felhasználót, hogy a mellékelt űrlap kitöltése és kinyomtatása után, fáradjon be a legközelebbi kórházba a tesztek elvégzéséhez.

Kiemelték:

ha valaki megnyitja a mellékletként küldött „EmergencyContact.xlsm” táblázatot, és rákattint a „Tartalom engedélyezése” gombra, káros szoftvert letöltő és lefuttató makrók indulnak el az áldozat gépén.

A rosszindulatú program

  • egyrészt felderíti a megtámadott rendszert (könyvtármegosztások, telepített programok),
  • másrészt kriptopénztárcákat (kriptopénzek tárolására szolgáló program) és a böngészők által elmentett sütiket (cookie) próbál megszerezni:
  • így a bejelentkezési adatok is veszélybe kerülhetnek – hangsúlyozták.

A járvány ideje alatt továbbra is kellő óvatossággal szükséges kezelni az új koronavírussal kapcsolatos e-maileket, nem ajánlott megnyitni a csatolmányokat, helyette javasolt telefonon felvenni a kapcsolatot az e-mailt küldő szervezetekkel – ajánlja a kibervédelmi intézet.

MTI/ bkdi \ bdó \ gry

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás