Business

Koronavírus. Kevesebb árut, kevesebb utazást, kevesebb leárazást

Dries van Noten és kollégái felhívása     
Tobias Bayer és Silke Emig/ TextilWirtschaft

A nyílt levél aláírói között Dries van Noten divattervező neve is megtalálható.

Egyre többen követelik a divat lassítását. Miután Giorgio Armani a lassabb ritmus mellett tette le a garast, most olyan tervezők is megszólaltak ennek érdekében, mint Dries van Noten, de felsorakoztak az ügy mellett neves áruházak, köztük a Bergdorf Goodman és híres divatmárkák, mint például a Jil Sander vezérigazgatói, akik nyílt levélben javasolják egy új szezonritmus bevezetését.

A divatvilág Who’s Who-ja. Dries van Noten és Marine Serre divattervező, a Bergdorf Goodman és a Rinascente áruház, valamint az Acne és a Jil Sander márkák vezetői egyaránt

a divatrendszer lassítása mellett érvelnek.

Nyílt levelükben azt szorgalmazzák, hogy

később kezdődjenek az idények, és a kedvezmények időszakát tolják ki.

A levelet aláíró kreatívok, kereskedők és cégvezetők azt javasolják, hogy

az őszi szezon augusztusban, a tavaszi szezon pedig februárban kezdődjön.

Csak az idény végén kellene árengedményeket biztosítani. Ezenkívül kiállnak amellett, hogy

kevesebb árut gyártsanak, kevesebbet utazzanak és gondolják át a divatbemutatók gyakorlatát.

„Osztjuk azt a nézetet, hogy a jelenlegi helyzet ugyan sok kihívással jár, ugyanakkor esélyt is ad arra, hogy alapvető és rég várt változás következzen be”,

hangzik a levélben.

„A világjárvány lehetőséget ad a számunkra, hogy egyszerűbbé tegyük üzletmenetünket, és ezzel környezetbarátabb és társadalmilag fenntarthatóbb módon működjünk. Mindez lehetővé teszi  számunkra, hogy jobban megfeleljünk ügyfeleink elvárásainak.”

Korábban – 

Nagyjából és egészéből azokat a gondolatokat osztják, amelyeket Giorgio Armani több interjújában is megfogalmazott. „A divatnak lassabbnak kell lennie. Kevesebbet, de jobbat kell nyújtania”, mondta Armani a TextilWirtschaftnak adott interjúban.

 „Nincs szükség ilyen sok árura. Ez rossz a környezetnek, ráadásul árt a stílusnak is.”

A németországi aláírók között szerepel a berlini KaDeWe vezetője, André Maeder, Axel Keller, a Jil Sander vezérigazgatója, valamint Michael Kliger, a Mytheresa luxus online-shop vezérigazgatója.

„Úgy hisszük, hogy a divatnak a jövőben kívánatos termékeket és inspiráló élményeket kell nyújtania a vásárlók számára”,

mondja Kliger.

„Most lehetőségünk van arra, hogy kidobjuk a szükségtelen nehezékeket és rituálékat. Erőteljes válogatás, izgalmas tartalmak és vonzó ügyfélszolgálat fogja fellendíteni a teljes áron értékesített árucikkek forgalmát.”

Mindazonáltal felmerül a kérdés, hány szereplő fogja megszívlelni a felhívásukat. A Covid-19 vírus okozta világjárvány az egész divatágazatot válságba sodorta. A szükséghelyzet minden résztvevőt arra kényszerít, hogy a kasszabevételek feljavítása érdekében gyorsan reagáljon. Néhány márka és kereskedő ennek érdekében már most agresszív árengedményekkel csalogat, ami heves reakciókat váltott ki a divatszakmában.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás