Business

Koronavírus – 2021 áprilisára halasztották a drupá-t

Március közepén jelentették be, hogy a koronavírus exponenciális terjedése miatt a 2021. április 20-30. közötti időszakra halasztják a drupa szakvásárt.  A drupa és egyben a Messe Düsseldorf vásártársaság világszerte rendezett nyomtatási technológiai rendezvényeinek igazgatója, Sabine Geldermann az interjúban a nyomdaipart foglalkoztató kérdésekre válaszol.

 Geldermann asszony, mi volt a döntő szempont, aminek alapján a Messe Düsseldorf a drupa elnapolása mellett döntött? 

A vásáridőpont elhalasztásával a Messe Düsseldorf a német szövetségi kormány válságstábjának ajánlását követi, amely szerint a nagyszabású rendezvényekkel járó kockázat értékelésénél az RKI Robert Koch Intézet alapelveiből kell kiindulni. Az ajánlás szerint, és mivel a közelmúltban Európában is jelentősen nőtt az új koronavírussal (a SARS-CoV-2-vel) fertőzöttek száma, a Messe Düsseldorf is átértékelte a helyzetet. Ezen kívül Düsseldorf tartományi főváros önkormányzata 2020. március 11-i rendeletével betiltotta az egyidejűleg több mint 1000 résztvevőt fogadó nagyszabású rendezvényeket. Ennek tükrében sajnos nem volt más lehetőségünk, mint a drupa elhalasztása.

 Milyen szempontok alapján tűzték ki az új vásáridőpontot?

A koronavírus megjelenésével és az emiatt bevezetett hatósági rendeletek ill. korlátozások miatt már hét, idén tavaszra tervezett szakvásárt halasztottunk el 2020 második félévére és 2021 tavaszára. Mivel a drupa esetében az építés kezdetétől a vásárnapokon át a bontásig mintegy két hónapra van szükség, ezért korlátozott lehetőségeink voltak. A 2021. április 20-30. közötti kitűzött időszak valamennyi paraméter mérlegelése alapján és a nemzetközi vásárnaptár figyelembevételével a legkorábbi és egyben leginkább kedvező időpont, amit elnökünkkel és a VDMA-val, a szakmai védnökséget ellátó Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetségével egyeztettünk.

Hogyan reagált a nyomdaipar a döntésre?

A jelenlegi helyzet korábban nem sejtett módon sújt minden ágazatot szerte                 a világban, és a koronavírus terjedésének hatása már ma is drasztikus mértékben befolyásolja a közéletet és a gazdaságot. Más iparágakhoz hasonlóan ez a nyomdaiparban is rövidített munkaidő, gyárleállás és akadozó beszállítások formájában csapódik le mind az egyes országokon belül, mind nemzetközi szinten. Nemzetközi ügyfeleink és partnereink ezért kivétel nélkül pozitívan fogadták a vásáridőpont elnapolását: kivétel nélkül mindenkinél tökéletes megértéssel és teljes mértékű elfogadással találkoztunk. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy 2021 áprilisában teljesítsük a világ minden részéből érkező kiállítónk, látogatónk és az újságírók várakozásait – öleljük át együtt a jövőt 2021-ben!

A kiállítók hagyományosan a drupa napjaira időzítik az újdonságaikat: sok minden már elkészült az eredeti, júniusi időpontra, a kiállítók pedig nem akarnak várni azzal, hogy bemutassák az új termékeiket a vevőiknek. Alternatív és virtuális bemutatkozási lehetőségekkel is szembesül most a drupa?

Éppen a jelenlegi helyzetben, amikor számos európai ország még csak nem is sejtett korlátozásokba burkolódzik, a most szerzett tapasztalatok tükrében kétségtelenül még nagyobb igény mutatkozik a jövőben a személyes találkozásra és a vevőknek kínált rendhagyó élményekre. Emberek vagyunk, minden digitális lehetőség dacára töretlen az igény a lenyűgöző környezetben folytatott személyes eszmecserére, az ismeretek megosztására és a kapcsolatépítésre. Pontosan ezért nagyszerű látni azt, hogy már most is magáévá tette és terjeszti számos kiemelt ügyfelünk az „öleljük át a jövőt 2021-ben” jelmondatot.

A kísérő rendezvények programja változatlan?

Az öt különbemutató keretében kínált kísérő rendezvények programja a különböző formátumoknak, a neves előadóknak és résztvevőknek, valamint az izgalmas témaválasztásnak köszönhetően már ma is lenyűgöző skálát mutat. Az egyre terjedő digitális átalakuláshoz kapcsolódó kérdések, a körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság témaköre vagy a vitaindító előadások, pódiumbeszélgetések és bemutatók keretében felvonultatott legjobb gyakorlati példák változatlanul arra szolgálnak, hogy ötleteket adjunk a vállalatoknak és eredményesen szolgáljuk őket tanácsokkal – és ez a koronavírus hatását követően minden eddiginél nagyobb jelentőséggel bír majd.

Magyarországi képviselet:

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás