Business

Körkérdés az eladatlan termékekről Németországban

Árujuknak csupán 0,1%-át semmisítik meg a kereskedők

Kirsten Reinhold/ TextilWirtschaft

Csak egész kevés esetben kerül megsemmisítésre az eladatlan áru a német textil- és a cipőkereskedelemben. Ez derül ki a BTE (Német Textilkereskedők Szövetsége), a BDSE (Cipőkereskedők Szövetsége) és a BLE (Bőrtermék Kereskedők Szövetsége) körkérdéses kutatásából, amelyben több mint 200 vállalkozó vett részt. A felmérés szerint a divatszektorban mindössze a legyártott áruk 0,1%-a kerül megsemmisítésre.  

Csak 1,5% áru marad eladatlanul

1000 termék közül a körkérdésre adott válaszok szerint átlagosan 15-öt nem adnak el, illetve küldenek vissza a szállítóhoz. Ebből a 15-ből tízet közhasznú szervezeteknek adományoznak, kettő-három felvásárlókhoz kerül. Csak a maradék két-három ruhadarabot semmisítenek meg vagy küldik újrafelhasználásra. Gyakran ezek egyébként is sérültek vagy szennyezettek, és nem is lehetett volna eladni őket.

A körkérdésre kapott válaszok azt mutatják, hogy a textil-,  cipő- és bőriparban a megkérdezettek fele el tudta adni vagy legalább vissza tudta küldeni a szállítóhoz az eladatlan árut. A másik felénél a maradékok részaránya 3%. Így jön ki az eladatlan áruk mennyiségére a másfél százalék.

Csak 0,1% kerül megsemmisítésre

A megmaradt áru kétharmadát (1%) közhasznú szervezeteknek adják. 0,2% jut felvásárlóknak és azoknak a kereskedőknek, akik kifejezetten ezekkel a speciális tételekkel foglalkoznak. Nagyjából ugyanennyit, 0,2%-ot újra hasznosítanak, például töltőanyagként.  A maradék 0,1%-ot elégetik vagy deponálják. Az áru megsemmisítése tehát a divatszektorban kivételnek számít.

A károsodás a fő ok

A megsemmisítés fő okaként a megkérdezettek 63%-a vásárlók által előidézett károsodást, szennyezést jelölte meg. Előfordul az is (17%), hogy a termék hiányos. Csak a megkérdezettek 14%-a mondta azt, hogy a további eladás nem gazdaságos.

Az ingyenes visszaadás megtiltása

Sokan válaszoltak arra a kérdésre, hogy miként lehetne elkerülni az áruk megsemmisítését. Véleményük szerint segítene az adományozás megkönnyítése és az árufelesleg megszüntetése. A közepes méretű, 10 millió euró körüli forgalmat bonyolító kereskedők javasolták az online vásárlásoknál megengedett ingyenes áruvisszaküldés törvényes megtiltását.

 A felmérés elvégzését médiariportok ösztönözték

A BTE ezt a felmérést első ízben végezte el. Közvetlen előzménye az volt, hogy több riport jelent meg arról, hogy tömegesen semmisítenek meg ruházati termékeket. Emiatt a szövetségi környezeti minisztériumban január 23-án „A használható termékek megsemmisítésének elkerülése” témában tartottak értekezletet, amelyen a BTE is részt vett. A BTE a felmérés adataival kíván megbízható alapot nyújtani a körkörös gazdaságról szóló törvény előkészítése során folytatott politikai vitához. A törvény életbe lépését 2020 közepére várják. A törvényben olyan kötelezettségeket fognak előírni, amelyek szabályozzák az áruk újrahasznosítását és a környezetvédelmi intézkedések költségeinek megosztását. A BTE azt nyilatkozta, hogy aktívan részt fog venni a további politikai folyamatban, és a tárgyalásokon a szektor érdekeit fogja képviselni.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás