Business

Körkérdés a gyermekcipőkről

Gyakorló anyukák beszélnek arról, hol és mennyiért vásárolnak lábbelit csemetéiknek

Fotolia

Az örökmozgó gyerekek fél év alatt mindent kinőnek. Nincsenek könnyű helyzetben a szülők, főleg, ha a családban több gyermek van, ráadásul a kis lábbeliknek számos igényt is ki kell elégíteniük. Kisgyermekes anyukákat kérdeztünk a cipővásárlás szempontjairól és tapasztalataikról.

Schlitt Andreának négy gyermeke van: két fiú és két lány. A legkisebb fiú bölcsődés, a legidősebb lány pedig már kamasz, így vásárláskor sokféle igényre kell tekintettel lenni. „A praktikum és a kényelem elsődleges szempont, a lányoknak pedig már az sem mindegy, hogy néz ki a cipő. Fontos, hogy megfelelően tartsa a lábukat, hiszen sokkal többet mozognak, mint mi, felnőttek.

Ennek kiemelt jelentősége van az óvodás kisfiút nevelő Nagy Ágnes Tünde számára is, emellett figyel arra, hogy rugalmas legyen a lábbeli talpa, a téli bakancs pedig vízlepergető tulajdonsággal rendelkezzen. „A megfelelő szellőzés miatt a bőr felsőrész és bélés szintén fontos” – mondja. Lackó Anikó, három lány édesanyja gondosan szemügyre veszi a cipők belsejét is: „A sima belső talp nem jó, a kialakításának segítenie kell a láb boltozatának fejlődését” – mondja. A megkérdezettek a kedvelt, kipróbált és bevált márkák között a Superfitet, a DD Stepet, a Richtert, a Geoxot, valamint az olasz Assot és Primigit említették.

Mennyit ér meg?

Anikó 5000 forintnál többet nem szívesen ad ki egy cipőért, amíg a gyerekek legfeljebb fél évig tudják azt hordani. „Az ár-érték arányt mérlegelem a vásárlásnál: legyen a cipő egészséges, megfizethető áron. Például egy benti, ovis cipőért hajlandó vagyok többet fizetni, mivel a nap legnagyobb részében ezt viseli a kisfiam, és izzadós típus. Viszont egy gumicsizmáért vagy egy műanyag, kinti papucsért nem adnék ki tízezer forintot csak a márkanév miatt.”

Tünde ezzel szemben átlagosan 10-15 ezer forintot adna ki egy gyermekcipőért. Andreáéknál a minőség megelőzi az árat, és az is fontos szempont, hogy az adott lábbelit milyen hosszan viseli a nap folyamán a gyermek. „Még ha szeretne is az ember olcsón cipőt venni, egy jó gyermekcipő szinte ugyanannyiba kerül, mint egy felnőtt darab. Nagyon fontos, hogy egészségesen fejlődjön a gyerekek lába, ehhez elengedhetetlen a megfelelő cipő. A fiúknak veszek olyan olcsóbb, pár ezer forintos cipőt a Decathlonban, amelyikben általában csak a kertben fociznak vagy motoroznak. Az, hogy mennyit vagyok hajlandó kifizetni egy gyermekcipőért, függ a szezontól is: a felső határ 18-20 ezer forint, de egy jó téli, bélelt csizma kerülhet 25-28 ezer forintba is. Figyeljük a leértékeléseket is” – mondja Andrea.

SUPERFIT

Hány pár cipő kell évente?

Mivel a gyermekek lába fél év alatt nőhet akár egy méretet is, bevett szokás, hogy a szüleik a szükségesnél kicsivel nagyobbat vásárolnak nekik. Tünde kisfiának az átlagosnál lassabban és egyenletesebb tempóban nő a lába, eddig nem volt szükség arra, hogy egy szezonon, illetve éven belül két párat kelljen venni ugyanolyan cipőből. Körülbelül hét pár cipő így is szükséges: van közöttük hótaposó, téli bakancs, benti szandál, papucs, gumicsizma, átmeneti cipő és szandál. Andrea legalább 4-5 pár új cipőt vásárol évente a gyerekeinek. Anikóéknál a lányoknak legalább egy új szandálra, egy csizmára, egy zárt cipőre és egy papucsra van szüksége: a három gyermeknél ez fejenként legalább 4 pár új cipőt jelent.

Hol vásárolnak?

Amikor Anikó lányai megszülettek, gyermekcipőboltba ment lábbelit venni, azonban csalódás érte. Hasonló esetről többen is beszámoltak. „Amikor a gyerekek megszülettek, igyekeztem jobb minőséget venni. Legalábbis azt gondoltam, hogy jót veszek, így a bababoltba mentem. De miután láttam, hogy a bababolt ugyanazt a cipőt adja kétszer annyiért, mint a kínai áruház vagy akár a piac, átgondoltam. Őszintén megmondom, én a kínai boltban vagy a piacon vásárlom mindenkinek a cipőt” – mondja.

A megkérdezettek körében a gyermekcipőbolt a fő beszerzési hely a szak- és sportboltokkal, outletekkel szemben. „A gyermekcipőboltban kényelmesen meg lehet próbálni a lábbelit, és látom a fiam reakcióit. Azt, hogy mennyire kényelmes az adott cipő, és hogy mennyire tetszik neki. Többször előfordult már, hogy gyermekcipőboltban próbáltunk, majd az adott cipőt vagy nagyon hasonló fazonút a neten kedvezőbb áron tudtam megvenni. Online ismert, kipróbált márkájú cipőt vagy gumicsizmát vásárolok. Ott általában valamivel olcsóbbak a termékek, emellett kétségkívül egyszerűbb és gyorsabb megoldás, mint egy gyerekkel végig próbálni egy cipőbolt kínálatát” – meséli Tünde. Negatív tapasztalata nem volt az online vásárlással, inkább picit nagyobb méretet rendel. Ha mégsem lenne jó a méret, először ismerősi körben kérdez körbe, és ha nem sikerül így „túladni” a cipőn, akkor visszaküldi.

Andrea a bevált gyermekcipőbolt mellett teszi le a voksát: „Az egyik kisfiamnak magasabb a rüsztje, rá nehezebb cipőt kapni, elengedhetetlen a próba. Ráadásul a számozás márkánként eltérő lehet, így online nem vásárolok a gyerekeknek cipőt” – mondja.

Dobos Emese

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás