Business

Kiskereskedelmi innovációk – 10 termék, 10 megoldás

Nemzetközi szakvásárok: KIszemelt TERMÉKEk az euroshopon

Julia Schygulla és Melanie Gropler/ TextilWirtschaft

 euroshop-2023-duesseldorf-divatmarketing-textilwirtschaft
Komposztálható próbababák a belgiumi Best Mannequins-nél

Különlegességek utáni vadászat az Euroshopon. Milyen izgalmas újdonságok vannak? Milyen új dizájnötletek? És mi az újdonság a fény és a technológia terén? Tíz izgalmas felfedezés az üzletek tervezéséhez

forradalmi

euroshop-2023-duesseldorf-divatmarketing-textilwirtschaft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sokáig a LED-es világítás fájdalmas pontja az volt, hogy amikor egy lámpa tönkrement, az egész lámpatestet ki kellett cserélni. Az izzócsere esélytelen volt. Az Euroshopon a Molto Luce cserélhető LED-et mutatott be. Nemcsak a LED-chip cserélhető, hanem a LED-meghajtó is, amely tízből kilenc esetben felelős a hibáért. Ezzel költségeket takarít meg, és egyúttal hozzájárul a fenntarthatósághoz. További kellemes mellékhatás: ha nincs olyan vezérlőegység, amellyel a fény színét változtathatná, legalább a chipen keresztül könnyedén átállhat más fényszínre anélkül, hogy a teljes világítási rendszert ki kellene cserélnie.

Jó utat

euroshop-2023-duesseldorf-divatmarketing-textilwirtschaft

A „Customer Journey” sokat használt fogalom (Customer Journey térkép olyan keretrendszer, amellyel részletesen ábrázolhatók az ügyfél és a vállalkozás közötti interakciók. Lefedi az ügyfél teljes életciklusát a vállalkozással való első találkozástól kezdve a szolgáltatásnyújtáson keresztül a megújításig), amikor terek tervezéséről van szó. Az Itab azt mutatta be, hogyan nézhet ki egy jó Customer Journey. A termékkel kezdődik. Ha a ruha a polcról az öltözőbe kerül, akkor amint a vásárló felakasztja a fogasra, további információk, például alternatív színek vagy méretek jelennek meg egy képernyőn. A személyzetet is be lehet hívni a segítségével. Ha valaki az okostelefonjával beolvassa egy, az árucikken található QR-kódot, egy olyan alkalmazáson landol, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül a helyszínen, alkalmazás letöltése nélkül fizessen a termékért. Ezután a fizetési folyamattal párhuzamosan automatikusan feloldódik a termék biztonság kódja.

Függönyök

euroshop-2023-duesseldorf-divatmarketing-textilwirtschaft

Alumíniumláncokból készült függönyök – Kriskadecor. Elsőre nem hangzik látványosnak, ám ez egy olyan anyag, amellyel kreatív tervezési koncepciókat lehet megvalósítani. Legyen szó akár egy nagyon különleges díszítőelemről a kirakatban, akár térelválasztóról, figyelemfelkeltő mennyezeti díszítésről vagy az egész üzlet nagyszabású dizájnkoncepciójáról – a láncfüggönyökkel kapcsolatos lehetőségek szinte végtelenek. Különböző színekben igazán szemet gyönyörködtetőek egy üzletben. Az üzletben pedig haptikus (tapintási) élményt nyújtanak. Különleges érzés, amikor a vásárló keze végigsiklik a függönyökön.

Újrahasznosíthatóak

euroshop-2023-duesseldorf-divatmarketing-textilwirtschaft

A próbababák esetében a vállalatok új anyagokkal vagy funkciókkal is kísérleteznek, hogy fenntarthatóbbá váljanak. Az Euroshopon az újrahasznosított műanyagból vagy lakkozott természetes szálakból készült próbababák mellett lebomló modelleket is bemutattak. A japán Ichino cég például, papírból vagy szövethulladékkal összekevert papírból készült figurákat és fogasokat mutatott be. A belgiumi Best Mannequin kicsavarható fémfoglalattal ellátott papírfigurái teljesen újrahasznosíthatóak.

Anyaginnovációk

euroshop-2023-duesseldorf-divatmarketing-textilwirtschaft

A legtöbb standon az idei Euroshop visszaköszönő témája a fenntarthatóság. Sokak számára ez az anyaginnovációkban mutatkozott meg, például az Umdaschnál. Ők egy teljesen fenntartható anyagadatbázist is terveztek, amely arról nyújt információt, hogy mekkora a termék karbonlábnyoma. A farmergyártásból származó hulladékból préselt falak mellett új anyagok is megjelentek a kínálatukban, mint a kakaó- és kávébab, vagy a nádon át a halhulladékok. Az ötletükkel akár a hulladékok újrahasznosíthatóak, vagy olyan módon tervezik meg az anyagokat, hogy azok komposztálhatók vagy legalábbis újrahasznosíthatók legyenek.

Segítségkérés

euroshop-2023-duesseldorf-divatmarketing-textilwirtschaft

Amikor az ügyfeleknek segítségre van szükségük az üzletben, általában senki sincs a közelben. A svéd Turnpike cég olyan eszközt talált ki, amely megoldja ezt a problémát, hogy a vásárlók ne frusztráltan hagyják el az üzletet. Amikor a vásárló megnyom egy gombot, akkor az okosórával felszerelt személyzet kap egy jelzést, és a vásárlóhoz siet. Emellett a szoftver segítségével az órát a személyzet egymás közötti kommunikációs eszközként is használhatja. Ki és mikor tart szünetet, vagy kinek van szüksége segítségre pl. a pénztárnál – mindez az okosórán keresztül is tisztázható. Ez különösen nagy alapterület üzletek esetében hasznos.

Átlátszó fal

euroshop-2023-duesseldorf-divatmarketing-textilwirtschaft

Az Umdasch „Transparent Wall Solution” terméke megmutatja, hogyan nézhet ki egy kortárs digitális kirakat. Az alapot a Ledcon kiállítási partner félig átlátszó LED-fala adja. Amikor a megfelelő fénykör világít, a LED-falon megjelenik a termékhez illő animáció, például pezsgőbuborékok vagy pörgő labdák. Futurisztikus megjelenésű installáció, amely biztosan magára vonzza a figyelmet.

Korlátlan pózolás

euroshop-2023-duesseldorf-divatmarketing-textilwirtschaft

A fenntarthatóság mellett a rugalmasság az egyik legfontosabb mai divatszó a boltberendezés és a vizuális merchandising területén. A kettő közvetlenül összefügg. Ha valami rugalmas, azt sokféle célra tudom használni. Hozzájárul a hulladék csökkentéséhez, és biztosítja a hosszú élettartamot. Az IDW próbababagyártó cég „The V-Collection” című kollekciója pontosan ennek tesz eleget. Ugyanis hat alappózból és különböző kar- és lábpárokból álló építőcsomaggal különféle alkalomra több mint 150 lehetséges póz hozható létre. Ráadásul a gyártás során kizárólag újrahasznosított anyagokat használnak fel. A kiselejtezett próbababákat vissza lehet küldeni, és új figurák készítéséhez lehet felhasználni.

Virtuális bolt

euroshop-2023-duesseldorf-divatmarketing-textilwirtschaft

A valós és a virtuális világot csupán csak egy QR-kód beolvasása választja el egymástól. Így mutatja be az Umdasch a „Basixx Light” megoldást. Egy feltűnésmentes polcon elhelyezett QR-kód elviszi a felhasználót a virtuális üzletek különböző változataihoz, amelyek a mobiltelefonon megtekinthetők, és amelyeken a felhasználó 360 fokos módban mozoghat. Az alkalmazás egy virtuális üzletélményen keresztül teszi lehetővé az online polcfelújítást. Ily módon csak viszonylag kis alapterületű hely szükséges egy helyhez kötött üzlethelyiségben, mivel a vásárló könnyen átkerülhet a digitális világba.

Bérelhető magnwall

Nemcsak az anyagokkal kísérleteznek, hanem új üzleti modellekkel is igyekeznek előmozdítani a fenntarthatóságot. A Magnwall is ezt nyújtja. A villamosított kijelzők, valamint mágneses és vezeték nélküli vizuális árucikkek, például világítás, multimédiapolcok és képernyők szolgáltatója nemrégiben új pénzügyi partnert vett fel, és új elemmel bővítette kínálatát. A Magnwall-as-a-Service lehetőséget kínál a termékek bizonyos időre történő bérlésére. Ezért havi díjat kell fizetni. Ezenkívül a vállalat visszaveszi a régi és hibás alkatrészeket, hogy megjavítsa és újra forgalomba hozza azokat.

 

 

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .