Business

Kézművesség és örökség a divat szívében

Fashion Revolution Week 2023 április 22-29.

A Fashion Revolution Week a Fashion Revolution mozgalom évente megvalósuló, kiemelt kampánya, amely hét napig (ápr. 22-től 29-ig) a fenntartható és etikus divatra irányítja a figyelmet. Az FRW idén a Rana Plaza ruhagyár összeomlásának 10. évfordulójáról emlékezik meg, továbbá a szervezet 10 pontos Kiáltványa köré épül. A mozgalom magyarországi ága, a Fashion Revolution Hungary a kiáltvány 4. pontjára összpontosít aktivitásaival és programjaival, amelyek a hagyományőrzési törekvéseket a jövőbemutató elképzelésekkel vegyítve tárják a közönség elé.

#RememberingRanaPlaza

Fashion-Revolution-Week-2023-divatmarketing

A Fashion Revolution Week minden évben a Rana Plaza katasztrófájának évfordulójának (április 24.) hetében valósul meg. 2013-ban ezen a napon összeomlott a Rana Plaza gyárépület Bangladesben. Több mint 1100 ember halt meg, további 2500 pedig megsérült, ez a történelem negyedik legnagyobb ipari katasztrófája, ami rávilágított arra, mennyire kizsákmányoló, elnyomó a divatipar jelenlegi struktúrája.

Tíz évvel a Rana Plaza után is átlag alatti bérek jellemzőek a globális ruhaiparban. A legtöbb, ruháinkat készítő ember, még mindig éhbérért kénytelen dolgozni szerte a világon, miközben a divatmárkák továbbra is hatalmas nyereséget termelnek. A Fashion Revolution abban hisz, hogy tisztességes fizetés nélkül nincs fenntartható divat, ezért tavaly júliusban egy szélesebb koalíció részeként elindították a „Good Clothes, Fair Pay” kampányt. A kampány a Fashion Revolution Kiáltvány 1. és 2. pontjára építve uniós szintű bért követel a ruházati munkások számára világszerte. (A kampányhoz ITT lehet csatlakozni egy aláírással.)

Múlt, jelen, jövő – a divat hagyománya, a hagyomány divatja

2018-ban a Fashion Revolution egy 10 pontból álló Kiáltványt készített. Ez a dokumentum egy olyan globális divatiparra vonatkozó víziót rögzít, amely megőrzi és helyreállítja a természeti környezetet, továbbá az emberek életét a profit fölé helyezi. Azóta világszerte több mint 14 000 ember írta alá a „Manifesto for Fashion Revolution”-t támogatva víziónkat, hogy ez az álom valósággá váljon. Idén a Fashion Revolution Hungary a Kiáltvány 4. pontjával foglalkozik:

Fashion-Revolution-Week-2023-divatmarketing

„A divat tiszteli a kultúrát és a nemzeti örökséget. Támogatja, ünnepli és megjutalmazza a szakértelmet és a mesterségbeli tudást. A kreativitást a legnagyobb erősségének tekinti. A divat soha nem vesz el becstelenül, soha nem sajátítja ki más értékét engedély nélkül. A divat értékeli a mesterembereket.”

„A generációkról generációkra átörökíthető mesterségek, a kézművesség, a hagyományőrzés és ezek beillesztése a kortárs divatba – akár a fenntarthatóság elemeként is – bármennyire fontos lenne, sajnos nem kap elég hangsúlyt, ahogy ebben a szegmensben dolgozó alkotók, mesteremberek megbecsülése, a fiatalok oktatásának megfelelő támogatása sem.” – hangsúlyozza Mányiné Dr. Walek Gabriella, a Fashion Revolution Hungary országkoordinátora.

Sok színes budapesti és vidéki programmal, konferenciával, kerekasztal-beszélgetésekkel, műhely- és stúdiólátogatásokkal, divatbemutatóval várják az érdeklődőket április 22-29 között.

Ízelítő a programkínálatból

Fashion-Revolution-Week-2023-divatmarketing

XII. Országos Viseletkonferencia: A Heves Megyei Népművészeti Egyesület és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közös rendezésében szervezik meg április 21-22-én a „Viseletek régen és ma” címmel a XII. Országos Viseletkonferenciát, aminek tematikája szorosan illeszkedik a FR 4. Kiáltványi pontjához. A szervezők szeretnék, ha a konferencia hozzájárulna az olyan ma is hordható viseletek népszerűsítéséhez, amelyek őrzik a hagyományos formákat, motívumokat. A programhoz kiállítás és divatbemutató is kapcsolódik.

Seminar – Craftsmanship and heritage in the heart of fashion: A nemzetközi online szemináriumon divatszakemberek, oktatók, kutatók osztják meg tapasztalataikat, tudásukat, jógyakorlataikat a kézművesség, hagyományőrzés és a divat relációjában. A szemináriummal a szervezők további célja, hogy platformot biztosítsanak a további együttműködésekhez. A programon a világ különböző pontjain élő szakemberek prezentálnak, hallhatunk előadásokat görög, indiai, guatemalai előadóktól is. A Fashion Revolution Hungary együttműködik a görögországi core teammel, akik szintén a Kiáltvány 4. pontját dolgozzák fel a divatforradalom hetén. Fő témájuk a kulturális örökség és kézművesség a női szerepvállalás mentén, amit többek között a Wear Your Origins Awardon is képviseltetnek. Időpont: 2023. ápr. 24., 10:00 – 13:00. Regisztrálni erre a linkre kattintva lehet.

Konferencia – Kézművesség és örökség a divat szívében – A nemzetközi konferencia előadói között szervezetek képviselői, népi iparművészek, tervezők, kézművesek, oktatók szerepelnek, akiket érzékenyen érint ennek a szakmának a jövője és szeretnék a fiatalokat is inspirálni, hogy érdemes ezekkel az értékekkel – akár az öltözködésük, ruhavásárlások során is – foglalkozni. A FR fő kérdése: #WhoMadeYourClothes” – szeretnék, ha minél többen feltennék ezt a kérdést és tisztelnék azokat az alkotókat, aki szakmai alázattal, türelemmel készítik ezeket a ruhákat és kiegészítőket. Helyszín: BKIK, 1013, Budapest Krisztina Krt. 99., VII.em. Széchenyi terem. Időpont: 2023. ápr. 25., 14:00 – 18:00. Regisztrálni erre a linkre kattintva lehet.

Divatbemutató – Kézművesség és örökség a divat szívében: A Fashion Revolution Hungary és a BKIK szervezésében valósul meg a FRW egyik kiemelt eseménye, a divatbemutató. A show-n azok a tervezők, alkotók mutatják be kollekciójukat, akik számára fontos a hagyományőrzés beillesztése a kortárs divatba. A kifutón az alábbi tervezők kollekciói láthatóak majd: Stumpf Imre (Stumpf Imre Couture) – női szabómester, divattervező; Navona Rózsa (Navona Fashion) – divattervező; Kocsis Angéla (Kétfecske) – női szabó, újrahasznosító tervező; Papp Zsófia – divattervező. Helyszín: Márai Sándor Művelődési Ház (1013 Budapest, Krisztina tér 1.), kapunyitás: 2023. ápr. 25., 18:45. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Kerekasztal-beszélgetés – Kézművesség és örökség a divat szívében: A kézműves szakma képviselői kiöregedőben vannak, az új generáció pedig nem érdeklődik a hasonló szakmunkák iránt motiváció, valamint megfelelő oktatás és támogatás híján. A Fashion Revolution Hungary szeretne párbeszédet és együttműködést teremteni, továbbá motiválni a fiatal generációt, hogy becsülje a mesterségbeli tudást, a kézművességet és a hagyományokat a divatban. A beszélgetés résztvevői: Mányiné Dr. Walek Gabriella az FRH országkoordinátora, Papp Zsófia és Navona Rózsa tervezők, valamint Tóth Erika Katalin viseletkészítő szabómester, szakértő, pedagógus, a BKIK Kézműipari Tagozat alelnöke. Időpont: 2023. ápr. 26., 15:00. Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem, B épület, 40-es terem.

Nyitott műhely – Tradíció, egyedi hímzett technikák, mai modern divat: Bemutatkozik a Booms design szabóság: a régi korokban, abban az időszakban, amikor nem a túltermelés jellemezte a gazdaságot, a saját szabóságnak kiemelt szerepe volt. Ezt a vonalat követve, a látogatók betekintést nyerhetnek abba, hogy miként kombinálható a kortárs divat és a hímzett technikák a megrendelő egyedi igényeihez illeszkedve. Ambrus Szilvia 2023. április 27-én 17:00 órától várja az érdeklődőket műhelyében. Helyszín: 1072, Budapest, Rákóczi út 38. (az udvarban).

Csipkeház bemutató – Kézművesség és a csipke a divat szívében: A kortárs divatban a tervezők előszeretettel használnak különféle csipkéket díszítő elemként kollekcióikban. Nem mindegy azonban, hogy ezek a csipkék hol és hogyan készülnek. Ezen a programon a vertcsipke története egy autentikus környezetben, Révész Márta népi iparművész által létrehozott cserkeszőlői Csipkeház állandó kiállításán ismerhető meg. Helyszín: Csipkeház, 5465 Cserkeszőlő, Szabadság út 2., Időpont: 2023. ápr. 28., 10:00. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Fashion Revolution Map és a nemzetközi programok

A Fashion Revolution Week kezdetén a szervezet elindítja új projektjét, a Fashion Revolution Map-et, hogy ösztönözze a párbeszédeket a divattal és a klímaváltozással kapcsolatban. A Talk Climate Change által kifejlesztett térkép globális fórumként szolgál a hét témáira és eseményeire való reflektálásához, leginkább a Kiáltványt ajánlva fő beszédtémaként. A résztvevők megoszthatják gondolataikat egymással, továbbá világszerte felfedezhetik más divatforradalmárok beszélgetéseit, vitáit.

A Fashion Revolution a Fair Trade Advocacy Office-val együttműködve Fair Fashion Day-t rendez április 25-én az Európai Parlamentben, hogy új jogszabályokat követeljen a divatipar számára. Az esemény egy panelbeszélgetésből áll az európai parlamenti képviselők és az érintett felek között, valamint egy „fehér könyv” bemutatásából, amely kiemeli a mozgalom jogalkotási követeléseit. (Online regisztráció)

A Fashion Open Studio kétnapos rendezvénye a The Sustainable Angle és az xyz.exchange együttműködésével valósul meg a The Lab E20 rendezvényen. Az esemény április 27-28. között látogatható. A programon bemutatásra kerül nyolc vállalkozás kutatás-fejlesztési munkája a Small but Perfect akcelerátor projektből, amely támogatja a körkörös üzleti modellekre való átállást. A kiállítás mellett élőben közvetített webináriumok, workshopok és panelbeszélgetések is várják az érdeklődőket.

További információk, részvételi lehetőségek, megosztható tartalmak a Fashion Revolution központi weboldalán érhetőek el, illetve érdemes követni a Fashion Revolution Hungary social media platformjait, amelyeken a külsős programokkal kapcsolatban is lehet tájékozódni.

Használd az alábbi hashtageket, kérdezz a márkáktól, hallasd hangodat a 2023-as FRW alatt!

  • #FashionRevolution #FashionRevolutionWeek #RememberingRanaPlaza
  • #GoodClothesFairPay #WhoMadeMyClothes #WhoMadeMyFabric
  • #WhatsInMyClothes #LovedClothesLast #MagyarÖrökség #DivatÉsHagyomány

(National Fashion League Hungary)

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .