Divat

Kéz a kézben- Marie Claire Fashion Days

A divat és a művészet összefonódása

  1. november 17–19. , Várkert Bazár

Idén immár 9. alkalommal rendezik meg a divat legjelentősebb hazai ünnepét, a Marie Claire Fashion Dayst november 17. és 19. között a Várkert Bazárban. A különleges háromnapos esemény középpontjában az Art of Fashion, a kortárs művészet és a divat összefonódása áll.

„Idén a Divat a művészetben koncepció köré szervezzük a Marie Claire Fashion Dayst. A kortárs művészet a divat mellett rendkívül szerteágazó képet fest és kéz a kézben járnak. A fiatal kreátorok évről évre olyan ruhákat, szetteket vonultatnak fel a kifutón, amelyek kreativitásukkal magasfokú művészeti értéket hordoznak magukban. Egyedi darabokat mutatnak be a modelleken, melyek az iparművészet különleges termékei. Szerintünk a fiatal tervezőket egy pillanatnyi hangulat, különböző művészeti ágak, eltérő koncepciók inspirálnak. Nem véletlen, hogy a művészeti egyetemeken, főiskolákon is egyre magasabb szinten tanítják a divattervezést, ugyanis a kortárs művészet egyik legkiemelkedőbb irányzata a divat. A Marie Claire Fashion Days kifutóján ezt az összművészeti hatást szeretnénk megeleveníteni, azt, hogyan kapcsolódik össze a divat, a zene, a vizualitás és az egyéb művészeti ágak” – mesél a divatesemény idei koncepciójáról László Krisztina, a Marie Claire magazin főszerkesztője.

A háromnapos divatünnep idén is a pénteki, szakmai nappal indul november 17-én, amikor a hazai sztárélet kiemelkedő alakjai is kifutóra lépnek. A divathétvége egyedi színfoltja Zoób Kati, aki márkájával, a Katti Zoóbbal először lép a Marie Claire Fashion Days kifutójára. A divat mellett teret nyer a zene és a képi hangulatfestés is, ugyanis az UniCredit Bank jóvoltából a kortárs művészet fiatal tehetségei is bemutatkoznak: Jónás Vera énekesnő, Kálnay Zsófia színésznő és Villányi Dániel zongorista a zene világába kalauzolja el az érdeklődőket, míg a vizualitást Puklus Péter, Szalay Péter és Magyarósi Éva biztosítja a Marie Claire Fashion Daysen.

Weisz Fanni modellként a Marie Claire Fashion Days kifutóján

 „Nagyon boldog voltam, amikor megkaptam ezt a különleges felkérést, a ruhapróbán szuperül éreztem magam. Három különböző szettet próbálhattam fel, az egyik egy elegáns, hosszú fekete ruha volt, a másik egy narancsszínű ruha fekete kabátkával, a harmadik pedig egy speciális lézer gravírozás technológiával készült farmer egy Motivated feliratú piros pulcsival, amely a laza, sportos énemet hozta elő. Otthonosan mozgok a kifutón, négy évvel ezelőtt egy nagyobb divateseményen már kipróbáltam magam ebben a szerepben, így most magabiztosabban, de ugyanolyan izgatottan készülök az estre. Számomra az a legfontosabb, hogy amit felveszek, az kényelmes és alkalomhoz illő legyen. Ez mindhárom outfitnél megvalósult, bár ha egyet mégis ki kellene emelnem, akkor az a feliratos pulóver, amelynek a szövege egyértelműen engem jellemez: mindig motiválnunk kell magunkat, hogy elérjük a céljainkat” – mondja mosolyogva Fanni. 

A THEFOUR márka 2010-ben tűnt fel a divat világában, azóta töretlen a csapat lelkesedése. Hordható darabokat terveznek, és megpróbálják lerombolni a divatiparra aggatott sztereotípiákat.

„Örülünk, hogy Fanni vezeti majd fel az új kollekciónkat, ugyanis ő egy igazi THEFOUR nő, határozott, ambíciózus, akivel maximálisan tudunk azonosulni” – mesél a márkáról Kormos Zsófi tervező. „Fanni siketként teljesen felvállalja magát, őszinte és motivált, aki ezt a motivációt át is tudja adni másoknak. Szeretjük, hogy úgy mutatja meg magát, ahogy a valóságban éli a mindennapjait. Arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy attól még, hogy ő siket, semmiben sem különbözik a többi embertől. Fannin bármi remekül áll, ott lakozik benne a díva, de a mosolygós lány is, és ez a kettő kitűnően kombinálható. A kifutón is a kontrasztokra építünk majd, mindenképpen egy olyan outfitet állítunk neki össze, amelyben az elegancia, a lazaság és a THEFOUR nő olvad egybe, de hogy pontosan miben lép majd Fanni a kifutóra, és milyen extrával készül, az kiderül november 17-én a Marie Claire Fashion Daysen” – teszi hozzá Gálvölgyi Anett, Zsófi tervezőtársa.