Business

Kevesebbet, de célirányosabban

Nielsen-tanulmány az élelmiszerkereskedelemről

Leonie Christians / TextilWirtschaft

Teljes a bevásárlólista: paradicsom, pirítós kenyér, gyereknadrág. A németek kevesebbet, de célirányosabban vásárolnak a szupermarketekben és diszkontüzletekben. Ez derül ki a „Nielsen Consumers 2018” minap nyilvánosságra hozott felméréséből, amelyet a Nielsen Performance Management vállalat készített.

Míg a németek tavaly átlagosan kétnaponként – évi 209 alkalommal – tolták végig bevásárlókocsijaikat a szupermarketek és diszkontüzletek polcai előtt, addig 2013-ban még évi 232 alkalommal mentek vásárolni. Ugyanakkor a kiadásaik alig változtak: 2013-ban 15,56 eurót költöttek vásárlásonként, 2017-ben pedig 15,40 eurót.

A vásárlások száma csökken, viszont céltudatosabbá váltak a vásárlók.

Woman holding shopping bags

„Az internethasználat és a bolti tartózkodási idő megfigyelése alapján kijelenthetjük, hogy a vásárlási élmény egyre több német számára digitálisan kezdődik, még mielőtt elmennének egy-egy szupermarketbe, azaz egyre többen tájékozódnak az interneten a termékekről és aktuális akciókról is”, mondja Fred Hogen, a Nielsen Németország kereskedelmi szakértője. A megkérdezettek 65%-a megnézi az aktuális akciós ajánlatokat, 55%-a pedig rendszeresen ír bevásárlólistát. A heti bevásárlás megváltozása hatással van a reklámpiac alakulására is. A tanulmányból kiderül, hogy az élelmiszerkereskedők egy éven belül akár 3%-kal is emelték reklámkiadásaikat. 2016-ban a diszkontláncok mintegy 663 millió eurót költöttek hirdetésekre, tavaly pedig már 881 millió eurót. A szupermarketek ugyanilyen célú kiadásai a 2016-os 513 millió euróról 2017-ben már 644 millió euróra nőttek. Ez a folyamat a teljes reklámpiacon megfigyelhető. Egyetlen hirdetési felületbe sem invesztálnak annyit, mint az online-reklámozásba. Az emelkedő befektetési arány ugyanakkor a tévéreklámok számlájára is írható.

Az elmúlt tíz évben a Nielsen kimutatása szerint több mint felére csökkent a német élelmiszerüzletek száma. Minél nagyobb a választék, annál kevesebb köztes megállást kell beiktatnia a vásárlónak bevásárlóútjai során. Ez fontos szempont, hiszen a megkérdezettek 50%-a a lehető legrövidebb idő alatt akarja letudni beszerzéseit. „A német kereskedelemben egyre inkább a ’kevesebb üzlet, több termék a bevásárlószatyorban’ trendje érvényesül”, állítja Hogen. Ezzel együtt is még mindig Németország rendelkezik Európa-szerte a legsűrűbb üzlethálózattal.

A „Nielsen Consumers 2018” a németországi kereskedelmi hálózatokról nyújt áttekintést, de figyelembe veszi az ausztriai és svájci adatokat is. Az eredmények paneladatokon, valamint a londoni székhelyű, globális adatelemző vállalat saját tanulmányainak elemzésén alapulnak.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás 

Szóljon hozzá

Oldal tetejére