anita-karanten-alatt-karanten-utan

Business

Keresik a közös megoldásokat

Karantén alatt, karantén után – DivatMarketing interjú 4.

 Így élte meg néhány hazai vállalkozás a válsághelyzetet 
Csémi Klára/ DivatMarketing

Jelentős visszaesést idézett elő az Anita márkájú női fehérnemű és fürdőruha hazai forgalmazása terén a világjárvány. A közel 200 forgalmazó jó része március 13-án zárt be, akkor, amikor épp megkapták az idei fürdőruhakollekciót, ám a dobozok kirakására már nem kerülhetett sor.

„A mínusz május közepéig elérte a 90%-ot, majd a következő hetekben 35%-ra mérséklődött – részben az újbóli üzletnyitás, részben a költségcsökkentések – elsősorban a marketingbüdzsé lefaragása – eredményeként –

összegezi a június végéig tapasztaltakat Horváth-Kővári Judit, a márka magyarországi megbízott képviselője.

A kritikus hetekben némileg nőtt az online vásárlás aránya; a partnerek 10%-a üzemeltet webshopot. Ezzel a beszerzési lehetőséggel azok éltek, akik biztosak voltak abban, milyen méretet hordanak, milyen fazonra van szükségük, illetve igény mutatkozott több gyógyászati és kismamatermék iránt is, ezeket próba nélkül, az üzlet ajtajában vették át a vásárlók.

Az üzletek újbóli megnyitása után az értékesítés a már kiszállított – és végre kipakolt – szezonális termékekből indult be, a márciusig leadott megrendelések teljesítése terén azonban némi késlekedést okoz, hogy az ausztriai raktárban július elsején ért véget a rövidített munkarend. Emiatt a kiszállítás egyelőre valamivel hosszabb a megszokott 3 napnál, de szerencsére a partnerek ezt megértéssel fogadják – mondja. Úgy tudja, hogy a forgalmazó partnerek nagy része nem bocsátott el alkalmazottakat. 90%-uk nem állt el a korábbi megrendeléseitől, és visszavásárlást sem kért, abban bízva, hogy az év hátralévő részében elkelnek a termékek.

Az Anita GmbH közös megoldásokra törekedve, többféle módon segítette partnereit. A nehézségekre való tekintettel – előzetes egyeztetést követően –

  • 30, 60 vagy 90 nappal meghosszabbította a fizetési határidőt.
  • A német anyacég nem terheli rá a partnereire a forintárfolyam drasztikus romlásának terheit, és áremelésre a jövő évi kollekcióknál sem kell számítaniuk – szögezi le Horváth-Kővári Judit.

Ami a járvány „hozadékait” illeti, a távolságtartás és a költségkímélés jegyében a német anyacég online mutatta a cég munkavállalóinak egész Európában a 2021-es tavaszi fehérnemű-újdonságokat és a tavaszi–nyári fürdőruha-kollekciót. A kétnapos szakmai program szokatlan volt ugyan, de ugyanolyan értékű, mint a korábbi, személyes részvétellel zajló alkalmak.

Az anyavállalat online vonalra tereli a képzéseket, és így „tartják meg” a szokásos, decemberi céges találkozót is, amelyre normál körülmények között 15-20 országból érkeznének a cég dolgozói.

A 2021-es előrendelések sem a megszokott mederben zajlanak majd:

a fehérnemű modelleket és a jövő évi (40%-ban idei termékekből álló) fürdőruha-kollekciót a területi képviselők személyesen viszik majd el az üzletekbe

– sorolja a képviseletvezető.

Végezetül rámutat: 

tekintettel arra, hogy a német fehérneműgyártó cég életében a két legerősebb hónap hagyományosan a március és az április, az ügyvezetés éves szinten a bevétel 25%-os esésével számol.

Csémi Klára

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás