Business

Kapszulakollekció a neptunfű fennmaradáséért

Összefogott a Springfield és a National Geographic

Június elejétől működik együtt a Springfield és a National Geographic. A divatmárka egy környezetbarát kapszulakollekciót tervezett, hogy felhívja a figyelmet a tengeri élővilág sokszínűségére és törékenységére.

A Springfield folytatva fenntartható irányvonalát idén nyáron összefogott a National Geographic-kal és Manu San Félix tengerbiológussal (nyitókép) a neptunfű fennmaradását támogató „Posidonia Maps” projekt segítésére. Manu San Félix 30 év tapasztalattal bír a víz alatti élet dokumentaristájaként, és tagja a National Geographic Society szervezésében létrejött Pristine Seas programnak, amely a tengerfenék helyreállításán fáradozik.

A Springfield is szeretett volna szerepet vállalni a projektben, ezért a tengerbiológus természetes közegükben élő rájákról, cápákról és teknősökről készített fényképeit használta fel a legújabb kollekciójában – ezzel is felhíva a figyelmet a vízi élővilág sokszínűségére és törékenységére. A képek kék, fehér és zöld árnyalatú, illetve csíkos, organikus pamutból készült R[ECO]NSIDER pólókon jelennek meg 6 férfi, illetve 3 női verzióban.

A spanyol divatmárka emellett július elejéig minden #SalvemosNuestroMediterraneo („a Földközi-tenger megmentése”) hashtag használata után 1 eurót adományoz a projekt részére.

A divatmárka ebben a szezonban második környezetbarát kollekciójával rukkolt elő: a SEAQUAL nevű szervezettel közösen kiadott, újrahasznosított tengeri hulladékból készült fürdőruhákkal a műanyagszemét csökkentését támogatja.

POSIDONIA MAPS PROJEKTRŐL

A neptunfű a tengeri fűfélék egyik fajtája, amely többnyire a Földközi-tengerben található meg, fenntartása pedig létfontosságú, mivel számos állatfaj számára biztosít menedéket. A biodiverzitás mellett a neptunfű azért is kiemelkedően fontos, mert több méter magas ősi zátonyokat és homokot képez a Baleár-szigeteki tengerparti strandok számára. Minden hektár neptunfűmező tízezer liter oxigént bocsát ki, pl. a Parc Natural de Ses Salines-nél lévő annyit, hogy egész Ibiza lakossága számára elég volna.

Az elmúlt 50 évben külső tényezők a víz alatti mező 34 százalékának elveszítéséhez vezettek a Földközi-tenger nyugati részén. A helyzetet még nehezebbé teszi, hogy a neptunfű lassan nő, az eltűntetett területek újbóli beültetéséhez sokkal több időre van szükség. Egyes esetekben akár három évszázadig is eltarthat, míg neptunfűvel újra be tudják népesíteni a tönkretett területeket.

Emiatt hozta létre Manu San Félix a Posidonia Maps weboldalt és alkalmazást, amelyek online hozzáférést biztosítanak az első pontos tenger alatti térképhez. Ennek köszönhetően azok a hajók, amelyek ezeken a területeken szoktak lehorgonyozni, pontosan tudják, hol találhatóak neptunfű zátonyok vagy felszíni rétek, így el tudják kerülni.