Divat

Kalocsáról Londonba

Néhány éve Kalocsa népművészetéről rendezett kiállítás után született az ötlet, hogy a modern kor ruháit is elboríthatják a színes kalocsai virágok. A régi kor dúsan hímzett, ám nehezen kezelhető és a mai korban már nem praktikus ruhái helyett a modern és kényelmes ruhaneműkre kerüljön kalocsai hímzés, amely megjelenhet blúzon, nadrágon, szoknyán, esetleg ingen és nyakkendőn, sőt, cipőn, táskán, sapkán vagy bármely más kiegészítőn is.

Kalocsai származásom büszkévé tesz, örömmel rajzolom és hímzem én is ezeket a Nagy-Britanniában is népszerű virágokat.  A november 6-i divatbemutató során olyan modern ruhadarabokat mutatunk be, melyek magunkon viselik a szép kalocsai virágokat – ókalocsait, öregkalocsait és természetesen a „magyarosnak” hívott cifra motívumokat is.

A mai kor emberének az újrahasznosítás szinte lételeme. Én is nagy hangsúlyt fektetek a környezetvédelemre, ezért ennek jegyében terveztem és varrtam a ruhákat is. A bemutatott darabok második életre kelnek: kidobás helyett újrahasznosítva, újragondolva, átalakítva kerülnek a nézők elé, hidat teremtve a régmúlt viselete, a jelen divatja és a jövő környezetbarát varrástechnikája között. 
A divatbemutató során Penovác Endre vajdasági festőművész képeinek kiállítás-megnyitóját is ünnepelhetjük, melyek 2017. decemberéig tekinthetők meg.

Köszönetet szeretnénk mondani az Expecto Patronumnak és a Rosemary Organic Hungarian Restaurantnak, hogy lehetővé teszik a november 6-i divatbemutatót.

Koch Krisztina, Krisztina Design