Business

Junker F 13 repülőgéppel egészült ki Tomás Bata cseh cipőkirály emlékhelye

Elkészült a mása annak a repülőgépnek, amellyel Tomás Bata cseh cipőkirály szerencsétlenül járt

(MTI) – Május 23-án érkezett meg a frissen felújított zlíni Tomás Bata Emlékhelyre annak a Junker F 13 típusú repülőgépnek a mása, amelynek lezuhanásakor 1932-ben a neves cseh cipőgyáros az életét vesztette. Az eredetivel megegyező nagyságú, de motort már nem tartalmazó repülőgépet az olmützi (Olomouc) TechProAviation cég készítette el. A több mint 2000 darabból álló modell elkészítése másfél évig tartott, a 6 millió korona (76 millió forint) költséget a zlíni önkormányzat, a Bata család és adományozók fedezték.

A modellt a hét végén rakják össze, és az üvegpalota kupolája alatt fog lógni az emlékhely fő látványosságaként. A létesítmény üzemeltetői arra számítanak, hogy a repülőgépmodell újabb látogatókat vonz a cipőket gyártó világhírű Bata család életét és tevékenységét bemutató kiállításra.

A Tomás Bata Emlékhely 1933-ban, egy évvel a cipőkirály tragikus halála után nyílt meg. Az emlékhelyen eredetileg a lezuhant Junker F 13-nak a baleset színhelyén összegyűjtött darabjaiból újra összerakott gép volt kiállítva. A háború után a gépet a közeli Otrokovice repülőterén álló hangárba szállították, majd nyomaveszett. Miután a Bata Emlékhelyet az 1948 februárjában hatalomra kerülő kommunista rendszer megszüntette, a balesetet szenvedett géppel nem törődött senki. Az emlékhely épületét koncertteremként és kiállítóhelyeként használták, de végül a város úgy döntött, hogy visszaadják eredeti formáját és rendeltetését. A múlt év őszére befejeződött az üvegpalota rekonstrukciója, és megkezdődött a próbaüzem, de mostanáig fő látványossága, a Junker F 13 nélkül.

„Az emlékhely felújításával tartoztunk Tomás Batának, aki Zlín várost világszerte ismertté tette” – nyilatkozta Miroslav Adámek, a polgármester helyettese újságíróknak. Tomás Bata néhány évig a város polgármesteri tisztségét is betöltötte. A funkcionalista stílusú épületet Frantisek Lydie Gahura cseh építész tervezte. A repülőgépnek helyet adó terem jelképesen a cseh nemzeti színeket idézi: padlója piros, az oszlopok fehérek, míg a lépcsők korlátai kékre vannak festve.

Tomás Bata (1876-1932), a „cipőkirály” apja cipészműhelyében tanulta ki a szakmát, s őt tartják a Bata-cipőbirodalom megalapítójának. 1932. július 12-én repülőgépe Zlín mellett ismeretlen okból lezuhant, s a vállalkozó életét vesztette.

(MTI/kjk \ ksb \ pmg)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás