Divat

Jövő héten lesz a 6. Globális Fenntarthatósági Divathét

2020-ban az 5. Globális Fenntarthatósági Divathét (#GSFW) eseményeit a  pandémia miatt online módon tartották meg. Idén ezért is várják izgatottan a #GSFW alapítója és szervezője, Mányiné dr. Walek Gabirella, a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület és a fenntartható divatot kedvelő közönség, hogy újra élőben is kifutón láthassák az ökotervezők kollekcióit.

6-Globalis-Fenntarthatosagi-Divathet-2021

2021. június 7-13-ig tartandó Globális Fenntarthatósági Divathét hibrid megoldású lesz, az izgalmas online programok mellett június 11-én öko divatbemutatóra hívják az érdeklődőket. Az esemény helyszíne Balatonboglár, a SÁBA-HÁZ előtti platánsor övezte partszakasz, csodás kilátással a Balatonra. A természetes kifutón négy divatmárka és tervező kollekciója kerül bemutatásra: az ETRE Organic Underwear új, bambusz alapanyagú, férfi alsóruházata, továbbá Pásztor Anni, Orosz Réka, Krivanics Ágnes az újrahasznosítás és fenntarthatóság jegyében készült női ruhái.

A programot élőben is közvetítik, lehetővé téve, hogy az nemcsak Magyarországról, de a világ legtávolabbi pontjáról is elérhető legyen a nézők számára. Az adáshoz videóval csatlakozik ​további​ két magyar tervező, Kovács Kinga Magyarországról, valamint Svédországból Udvar Henriette Timea. Andes Munay Ecuadorból jelentkezik, a latin-amerikai őslakos családok által készített kézműves és fenntartható divattermékek magyar vonatkozású kapcsolatát mutatja be, a spanyol tengerparton készült bemutatót Sylvia Calvo kávézsákok újrahasznosításával készült impozáns ruhái színesítik.

A további tervezői videó-bemutatkozások közöttük találjuk az idei #GSFW  tiszteletbeli vendégkontinens, Ázsia képviseletében az  ASEAN Fashion Designers Showcase  (AFDS) 34 tervezőjét. Az Aspara Fashion Week eseményén olyan ázsiai tervezők mutatkoztak be, akiknél előtérbe kerültek a fenntarthatósági koncepciók. Ott figyelt fel a Nemzeti Divat Liga Magyarország elnöke, Mányiné dr. Walek Gabriella az ázsiai tervezőkre, és ennek eredménye az AFDS-sel való ONE VISON ONE IDENTITY ONE COMMUNITY (egy vízió, egy identitás és egy közösség) együttműködés és ázsiai tervezők meghívása Szingapúrból, Kínából, Bruneiből, Kambodzsából, Indonéziából, Laoszból, Malajziából, Mianmarból, Fülöp-szigetekekről, Thaiföldről és Vietnamból.

A 6. #GSFW aktuális üzenete, hogy az elmúlt nehéz időszak rávilágított a közösség és a természet erejének fontosságára.  A helyszínül választott Balaton természeti szépségeire méltán lehetünk büszkék és ez a külföldiek számára is igen vonzó régió. Az esemény támogatója Balatonboglár Önkormányzata, fővédnöke Mészáros Miklós polgármester úr. A szervezés során a helyi közösséget is és igyekeztek bevonni a közös munkába.

A GSFW korábban már megszokott konferencia, szeminárium kiemelt témáit a hét során különböző panelekben tárgyalják az előadók

  • Június 7-én Zoom live program keretében külföldi szakemberek mutatják be a saját gyakorlatukat a fenntartható és etikus divat oktatásában Lengyelországtól Pakisztánig. Az előadások beszélgetéssel folytatódnak, a moderátor Olga Johnston Antonova, a GSFW Nemzetközi Irányító Bizottság tagja.
  • Június 8-án YouTube Premier Live platformon sok aspektusból járják körbe az előadók a fenntartható szálak, alapanyagok témakörét, a természetes, kézzel készült alapanyagoktól az innovatív, fenntartható és újrahasznosított technológiákkal előállított anyagokig.  A panel egyik kiemelt előadója Gustavo Gonzalez-Quijano úr, a COTANCE nevű európai ernyőszervezet vezetője, amely 13 ország bőripari szervezetét és az európai bőrgyártásnak több mint 90%-át képviseli.
  • Június 9-én Zoom live programban a fenntartható és körforgásos divat szereplői, cégvezetők és a téma nemzetközi szakértői arról fognak beszélni, hogy tapasztalataik szerint hogyan lehet megfelelni a fenntarthatósági elveknek.
  • Június 10-én a „kreatív Európa” téma lkövetkezik, az egyik legkomolyabb kreatívipari projekt, a WORTH Partnership Project szakértői ismertetik a kezdeményezés eredményeit. Izgalmas és inspiratív előadás várható Assaad Awadtól, aki művészi ruhakreációival segítette Madonna és Lady Gaga látványos színpadi fellépéseit. Ezen felül több érdekes WORTH-nyertes pályázatot is bemutatnak, újabb tervezők jelentkezését motiválva a hamarosan induló WORTH 4.forduljára. Ehhez a panelhez még más határontúli együttműködéseket támogató szervezetek képviselői is csatlakoznak.
  • Június 12-én a soproni OMG Designer Store bemutatkozását várjuk több olyan hazai alkotó munkáival, akik a fenntarthatóság irányelvek szerint tervezik és gyártják termékeiket, és támogatni szeretnék a Fashion Revolution edukációs programját is.

További információk a közösségi médiában és a www.gsfashionweek.com  honlapon találhatók.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .