korona-beszelgetes-nemet-divatarukereskedovel

Business

„Jönnek, vásárolnak és már mennek is”

BESZÉLGETÉS BERND NIEBEL DIVATÁRUKERESKEDŐVEL

Sarah Speicher-Utsch/ TextilWirtschaft

Teli vannak a raktárak, de a kasszák üresek – a 12 divatáru üzlettel rendelkező Bernd Niebel ezért kénytelen akciózni.

Éppen egy banki megbeszélésről érkezik. Hetek óta tartó kemény tárgyalásokról van szó, amelyek során még mindig adódik valami újabb tisztázandó kérdés. Ez több erőt kíván, mint az üzletek újraindítása, mondja Bernd Niebel. A divatárukereskedő 12 üzletet üzemeltet a kurpfalzi régióban (Mannheim körzete), van köztük franchise üzlet, de több márkát forgalmazó áruház is. 

Mióta Niebel április végén újra megnyithatta az üzleteit, a forgalmi kiesés éves szintre számítva elérte a 39 %-ot. Egyedül a ruhák fogyása bíztató. „Ezeknél meglepő módon 30 %-os növekedést értünk el”, mondta a cégvezető a beszélgetés során. A fehérneműk, a jogging ruhák, a futócipők és a háziruhák szintén egész jól mennek. A legtöbb árucsoportban azonban csökkent a bevétel és az alkalmi ruhákat most természetesen ugyancsak nem viszik. 

Emellett a vásárlók félnek és az olyan városokban, mint Heidelberg hiányzik a turisták jelentős vásárlói csoportja is. Az utóbbiban Niebelnek egy Bofinger márkanevű ifjúsági divatüzlete, egy férfidivat és egy női felsőruházati boltja van, valamint Handschuhsheim városrészben egy 2.000 m2 alapterületű több márkát forgalmazó áruháza. 

Teli raktárak, üres kasszák

Mit tehetünk tehát, amikor az eladások zuhannak, de a költségek legtöbbje változatlanul megmarad?

Niebel úr számos eredménytelen tárgyalást folytatott a helyiségek bérbeadóival. A raktárak teli vannak, de a kasszák üresek – ebből Niebel számára szükségszerűen adódik az akciózás kényszere. Ha egyáltalán nem akciózna, az szerinte épp úgy keveset segítene, mintha – ahogy egyes kereskedők javasolják – később csökkentené az árakat.

Természetesen mi is reagálunk a piaci eseményekre. És képtelenek is vagyunk minden árut beraktározni.

Niebel megfigyelése szerint az üzletek újraindítását követően a vásárlók a korábbinál lényegesen ártudatosabban vásárolnak. „Például most a Bestseller és főleg az Orly márka bent van az öt legjobban eladható brand között.” Normál körülmények között valamivel magasabb árszintű márkák, mint az Opus és a Mos Mosh állnának a helyükön. Éppen most volt egy nadrágakciójuk, ami igen jól sikerült: Két nadrágot kínáltak 140 euró helyett 100 euróért. Az emberek kihasználták az alacsony árakat és igen tudatosan vásároltak.

Niebel bizonyos árucsoportokat árazott le, mint például az outdoor termékeket, amelyekből sokat el is raktározott. „Ősszel vagy jövőre megint elővesszük őket.” Ezt számításba veszi a jövő évi előrendelések összeállításakor is.

Az elmúlt hetek során megfigyelték, hogy

a vásárlók jönnek, vásárolnak és már mennek is.

Sétálgató vevők már szinte nincsenek is. Hétfő óta ugyan az áruház étterme is nyitva tart, de még ki kell várni, hogy ez növeli-e a betérők számát. Jelenleg az idősebbeknek gondot jelenthet a maszkviselet és ezért gyakran inkább nem is mennek vásárolni. Ez a vevőkör azonban szívesen él a nyitvatartási időn kívüli privát vásárlás lehetőségével. Egy órás ilyen tanácsadás esetén átlagosan 800 euró értékű áru hagyja el a kasszát.

Már hetek óta folyik az üzletek dolgozóinak oktatása.

Niebel folyamatosan küldi a videókat, amelyekben ő mutat be mindent személyesen: Hogyan viseljük helyesen a maszkot, hogyan reagáljunk, ha a vevőn nincs maszk, mi az éppen aktuális helyzet? A kollégákkal egy WhatsApp csoportban tart gyakori kapcsolatot, amely igen jól működik. A vásárlókat számos Instagram és Facebook poszttal szólítják meg.

Három nap alatt csatlakoztak az Outfits24 webáruházhoz. A kihívások dacára a csapat sok eredményt is elért az elmúlt hetekben.

„Olyan dolgokat, amelyekhez egyébként hat hónapra lett volna szükségünk, hat hét alatt megoldottunk”,

mondja Niebel. Például az Outfits24 webes felületen való megjelenést. „Három nap alatt már működött és naponta 100-200 csomagot indítunk el.”

Szerencsére az év elején egy új felhőalapú készletgazdálkodási rendszert vezettek be. Egy ilyen közös erőfeszítés mindenkinek előnyére válik, a dolgozóknak is, akiket rövidített munkaidőben foglalkoztatnak.

„A boltbezárásokat követően először az összes munkatársat rövidített munkaidőbe helyezték, időközben ez az arány 50 %-ra csökkent. Június végére céljuk, hogy elérjék a 30 %-ot.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás