Business Divat

ITM – MDDÜ: társadalmi egyeztetés kezdődött a divat- és designipari vállalkozásokat támogató pályázatról

Gazdaság-vállalkozások-design

Kép: Bata-Jakab Zsófia, vezérigazgató, Magyar Divat & Design Ügynökség és Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium

Társadalmi egyeztetés kezdődött az összesen 10 milliárd forint keretösszegű, divat- és dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatását célzó pályázatról.

A divat-és designipar rendkívüli adottságai, valamint a koronavírus okozta megváltozott gazdasági helyzet együttesen indokolják a felhívás szükségességét, amelynek köszönhetően a szektor hazai szereplői megerősödve kerülhetnek ki a kihívásokkal teli időszakból és kedvező pozíciót szerezhetnek a kiélezett nemzetközi versenyben az ágazat globális átrendeződésének köszönhetően.

A felhívást a MDDÜ által a koronavírus-járvány kezdetén végzett kérdőíves kutatás eredményei alapozták meg. A kérdőívet 369 iparági szereplő töltötte ki – köztük 214 gyártó és 213 tervező. A kérdőívet kitöltő vállalkozások a kereslet visszaesését élték meg a legnagyobb kihívásként tevékenységükre nézve. Többségük 75 százalékos, vagy annál nagyobb csökkenést tapasztalt áprilisban. A vállalkozások kiadásai mindeközben nem csökkentek jelentősen, ugyanis a szektorban a kiadások közel 80 százaléka jellemzően a bérekből adódik, amely csak a munkavállalók leépítésével lenne kezelhető, amit az ágazat a szakpolitikával összhangban elkerülni igyekszik.

A felhívás célja a divat-, bútor- és dizájnipari tervező-gyártó kkv-k megújulását elősegítő technológiai fejlesztések támogatása, ezzel működésük és munkahelymegtartó, valamint jövedelemtermelő képességük megerősítése. Az ágazatban rejlő potenciál és a jövőbeli bővülés lehetőségének megtartása miatt ugyanis fontos a hazai kapacitások megőrzése, versenyképessé tétele és ezzel egyidejűleg az iparág számára a válságban keletkező lehetőségek kihasználásának támogatása.

A divat- és designipari vállalkozások egy része Közép-Magyarországon működik, a támogatási konstrukció úgy kerül kiírásra, hogy a központi régióban 3 milliárd forint, az ország többi régiójában együttesen 7 milliárd forint áll rendelkezésre. A támogatás összege 5 millió és 150 millió forint között lehet, ez egyebek mellett új eszközök, gépek beszerzésére, gyártási licenc, know-how és immateriális javak beszerzésére, ingatlanfejlesztésre, az információs technológia fejlesztésére, iparjogvédelmi tanácsadásra, marketingtevékenységre és tanácsadásra, valamint részben bérköltségekre is fordítható.

György László kiemelte, hogy az előleg mértéke 100 százalékos, a támogatást elnyerők azonnal hozzájutnak a finanszírozási forráshoz. A támogatás feltételesen visszatérítendő, a pályázati felhívásban előírtakat teljesítő vállalkozásoknak vissza nem térítendő lehet.

Technikailag ez azt jelenti, hogy a GINOP 1.2.14-20 konstrukciót egy ún. tükörprojekt egészíti ki a VEKOP keretében. A társadalmi egyeztetés a konstrukció részleteinek megvitatására szolgál. A jelenlegi paraméterek a következők, amelyek a beérkezett vélemények alapján még változhatnak:

 • Keretösszeg: 10 milliárd Ft
  • Ebből: GINOP 7 mrd Ft, VEKOP 3 mrd Ft
 • Támogatás összege: 5-150 millió Ft
 • Formája:                 feltételesen vissza térítendő
 • Előleg mértéke:      100%  
 • Előminősítés (i/n): igen
 • Támogatható tevékenységek:
 • Új eszközök, gépek beszerzése (önállóan támogatható)
 • Gyártási licenc, gyártási know-how, immateriális javak beszerzése
 • Ingatlanfejlesztés
 • Információs technológia-fejlesztés
 • Iparjogvédelmi tanácsadás
 • Piacra jutáshoz kapcsolódó marketing tevékenységek és tanácsadás
 • Bérköltség-támogatás 
 • Pályázásra jogosult vállalkozásoknak minimum 1 lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük és állományi létszámuk minimum 1 fő szükséges, hogy legyen, a támogatott tevékenységi köröket (TEÁOR), valamint a további részleteket a felhívás tartalmazza.

A felhívás a társadalmi egyeztetést követően november 15-től lesz elérhető.

A DESIGN- ÉS DIVATIPAR SZÁMOKBAN

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója elmondta:

csaknem 3000 aktívan exportáló hazai divat- és designipari vállalkozás van, országszerte megközelítőleg 90-100 ezer főnek biztosítanak megélhetést.

A szektor szereplői a nemzetközi piacokon is megállják a helyüket. Ahhoz, hogy a világjárvány okozta kihívások után is felvegyék a versenyt a tőkeerős nemzetközi szereplőkkel, magas szintű technológiai fejlesztésekre van szükségük. Ezért kiemelt jelentőségűnek nevezte a pályázatot, amely hozzájárul a divat- és designipari vállalkozások jövedelem- és munkahelyteremtő képességének megőrzéséhez.

(HFDA/ MTI)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .