Divat

Iris Apfel: A stílus nem életkor kérdése

A 100. SZÜLETÉSNAPRA

Anja Haak/ TextilWirtschaft

Kép: Olivier Borde/Swarovski

Ha Iris Apfel fotóit nézzük, azonnal elhisszük: a stílus határozottan nem kor kérdése. Ez megtanulható az 1921 augusztus 29-én született tősgyökeres new yorki születésű asszonytól.

A hamarosan századik évét betöltő, aktív korában főként lakberendezőként dolgozó Iris Apfel elsősorban extravagáns megjelenéséről és (többnyire) kerek, (mindig) hatalmas szemüvegeiről ismert. Ünnepelt stílusikon, nem jellemző rá a visszafogottság. Megjelenését a színek, az anyagok, minták kombinációi és az ékszerek teszik hódítóvá.

Amit talán nem tudunk a magát némi kacérsággal „a világ legöregebb tinédzserének” nevező hölgyről: 2015-ben elhunyt férjével, Carl Apfellel közösen alapították az Old World Weavers nevű, tradicionális mintázatú dekoranyagokra specializálódott textilvállalatot. Nem csak a világot utazták be értékes textíliák után kutatva, hanem több elnöki időszak alatt a Fehér Ház beszállítói is voltak.

2005-ben ő volt az első nő, aki nem divattervező, és akinek a ruha- és kiegészítő-gyűjteményéből kiállítást szervezett a Costume Institute des Metropolitan Museum of Art. 2019-ben – 97 évesen – még egy új állást vállalt: Azóta szerződésben áll a jónevű IMG modellügynökséggel. De nem maradt tétlen a századik életévében sem. Tavasszal a Zenni szemüveg márkával együtt piacra dobott egy 100 darabos kollekciót.

Iris Apfel
Midas Verlag

 

Ugyan „A stílus nem korhoz kötött” (Stil is keine Frage des Alters) című életrajzi kötete már két évvel ezelőtt megjelent németül a Midas Verlag kiadásában, de a századik születésnap jó alkalom arra, hogy beleolvassunk, ha még nem tettük volna. A számos anekdota és életrajzi elem, a színpompás illusztrációk, valamint egyéb témákról szóló esszéi igen humorosak és az olvasó, aki tudni szeretné, hogyan élhet valaki száz évig és miként sugározhat ennyi életörömet, az biztosan valamivel okosabb lesz. 
https://bookline.hu/product/home.action?_v=Apfel_Iris_Stil_ist_keine_Frage_des_Al&type=200&id=4778996

 Midas Collection, 2019

 

 

 

 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .