Divat

Innovatív és időtlen

Hubert de Givenchy-t gyászolja a divatvilág

 

Hubert de Givenchy  (1927. február 20. –  2018. március 10.)

Tobias Bayer / TextilWirtschaft

A nemzetközi divatvilág Hubert de Givenchy-t gyászolja. A francia arisztokrata, a hasonló nevű cég alapítója 91 éves korában meghalt, közölte a család. Az 1,98 méter magas Givenchyt a széles nyilvánosság számára mindenekelőtt Audrey Hepburn ruhatára tette ismertté. Az amerikai színésznő Givenchy ruháit viselte olyan klasszikus filmekben, mint az „Álom luxuskivitelben”, vagy a Mókás arc (Funny Face). Hepburn inspirálta Givenchy első parfümkollekcióját, az L’Interdit-et. Givenchy és Hepburn több mint 40 évig voltak barátok.

Givenchy 1952-ben alapította divatcégét. Két évvel később ő volt az első tervező, aki a Prêt-à-porter-vel, a készruhákkal kezdett foglalkozni. 1988 óta Givenchy márkája az LVMH luxuskonszernhez tartozik. A márka alapítója 1995-ig, nyugdíjba vonulásáig maradt kreatív igazgató. Utódai John Galliano, Alexander McQueen, Julien McDonald, majd Riccardo Tisci voltak.

Az LVMH csoport sajtóközleményben emlékezett meg Givenchy-ről. Givenchy-vel „a francia Haute Couture nagy személyisége hagyott el bennünket”. „Úriember volt, aki több mint fél évszázadon át volt a párizsi sikk és elegancia megtestesítője”. Az LVMH elnöke, Bernard Arnault személyes szavakkal búcsúzott: „Egyike volt azoknak a tervezőknek, akik Párizst 1950 után végérvényesen elhelyezték a divat világtérképén. Legyen szó egy estélyi ruháról, vagy egy hétköznapiról, Givenchy két ritka minőséggel tűnt ki: egyszerre volt innovatív és időtlen”.

Sok híres nő szerette Givenchy modelljeit. Viselte ruháit Grace Kelly, Monaco későbbi hercegnője és Jacqueline Kennedy Onassis. Tavaly egy neki szentelt kiállításon, Calais-ban emlékezett Givenchy a kezdetekre és betekintést adott a pályafutásába: „Az én munkám az egyik legszebb tevékenység a divatban: boldoggá tudok tenni másokat egy ötlettel”, mondta a retrospektív kiállítás megnyitója alkalmával rendezett sajtókonferencián. „Boldog vagyok, mert azt a foglalkozást gyakorolhattam, amelyről gyerekként álmodoztam”.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás