Business

Influencerdivat – divatinfluencer

Sok elemzést lehet olvasni manapság az influencerekkel való együttműködés eredményességéről. Egy tavalyi TextilWirtschaft felmérés szerint ők a legszívesebben divattal foglalkoz(ná)nak. Akár ingyen is. Egy másik felmérés megállapította, hogy hathatós a bloggerek szerepe a márkák megítélésében, de meg kell küzdeniük a hitelességükért. (DM, 2018.8. szám) Mi a helyzet itthon? A Médiapiac által készített elemzést is érdemes elolvasni.

Nem igazán ösztönzik vásárlásra a vevőket a divatinfluencerek 

GFK-tanulmány, Aziza Freutel/ TextilWirtschaft

A lájkolás még nem jelent azonnal vásárlást. Németországban a vásárlóknak 2%-a állította, hogy vásárolt már divatblogger által reklámozott ruhadarabot. Ez derül ki a GFK Fashion&Lifestyle felméréséből, amelyet több mint 6200 férfi és nő megkérdezésével végeztek a TextilWirtschaft megbízására. Eszerint a nők 3, a férfiaknak 2 százalékát ösztönözte ruhavásárlásában valamilyen divat-influencer posztja a Facebookon, az Instagramon vagy más hasonló médiában.  
A tanulmány egyértelműen bizonyította, hogy az influencerek elsősorban a fiatalabbakat szólítják meg. Ezt mutatja az, hogy a 29 év alattiaknál 6% azok aránya, akik egy poszt hatására vásároltak már valamit. Ez az arány lényegesen nagyobb az átlagnál. Ennek a korcsoportnak 12 százaléka legalább alkalomszerűen követ egy divatblogot, míg az 50 felettieknél ez az arány csak 3%.

TW- vásárlói monitor  
A divatbloggerek és influencerek témája a lakosság többsége számára érdektelen. A résztvevők több mint fele (51%) legalábbis így felelt arra a kérdésre, hogy ismernek-e olyan influencereket, akik divatinspirációkat posztolnak blogjaikban, a Facebookon vagy az Instagramon. Ők úgy nyilatkoztak, hogy „Nincs mit mondanom a témához”. 37% válaszolta, hogy nem ismernek influencereket, és csak 7% ismer ilyeneket. Még kisebb, 5% azok aránya, akik alkalmilag követnek egy vagy több divatbloggert.   
Negatív a megítélése ennek a hirdetési formának a hitelesség szempontjából is. A megkérdezetteknek csak 4%-a találta hihetőnek a divatposztokat. Értik az üzleti modellt: a megkérdezettek 38%-a szerint a divatbloggerek fizetett posztjai a hirdetésekkel állíthatóak egy sorba.

Az influencerek kedvence a divat

Egy éve jelent meg a TextilWirtschaft egyik influencerekkel foglalkozó írása, amely szerint az influencerek kedvence a divat. Háromnegyedük a legszívesebben divatmárkákkal dolgozik együtt. Éllovas a Nike és az Adidas egy tanulmány szerint. 78 % – uk ingyen, azaz honorárium nélkül is szívesen dolgozna egy-egy márkának. És a 2300 megkérdezett 40 %-a legszívesebben a divatról írna. Azaz a divat az influencer-marketingben döntő szereppel bír. A második legkedveltebb téma a kozmetika (61%), luxustermékek (ékszerek és órák) 53%. A sportmárkák 27%-kal a hatodik helyre kerültek. Név szerint vizsgálva, a Nike volt a legkedveltebb sportmárka, követi az Adidas, majd kb. 26%-kal a fast fashion kínáló H&M (14,5%) és a Zara (12,5%). 
Érdekes módon nem a pénz a döntő faktor a nagy márkákkal való együttműködésben, a megkérdezetteknek csak 20 %-át ösztönzi ez. A fő ok szerintük egyszerűen az, hogy szeretik a jó márkákat. Ez magyarázza, hogy az influencerek 78%-a ingyen – térítés nélkül is reklámozna egy-egy márkát.

Mindenki az influencereket akarja

MÉDIAPIAC 2018 03 21: Az utóbbi két évben világszerte hatalmasat fejlődött az influencer marketing piac. A bumm kezdetekor a hirdetők számára az influencerekkel való együttműködés csupán egy lehetőség volt a sok közül, mára azonban már a legtöbb marketingterv kötelező eleme a véleményvezérekkel való együttműködés. De vajon mire érdemes figyelni, ha influencereket választunk? És egyáltalán kik ők?  A teljes cikk a linkre kattintva olvasható!

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás