ginop-tmte-axamo

Blog Business

Hr/Képzés/Utánpótlás Ágazati Kérdései 2021 – Szakmai konferencia és üzemlátogatás

 „A munka jövője a ruha és textilipari ágazatban…. „című GINOP pályázati projekt záróprogram

„A munka jövője a ruha és textilipari ágazatban. (tekintettel többek között a technológiai fejlődésre, automatizációra digitalizációra, a változó készségigényekre, az idősödő munkavállalókra, valamint a globális változásokra)” – GINOP-5.3.5-18-2019-00135

Múlt héten részt vettem Kazáron a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület és az AXAMO Kft. közös rendezvényén. Már a gyönyörű, napsütéses őszi idő miatt is élvezetes volt az utazás, de számomra azért is érdekes, mert apósom egy időben Pásztóról motorbiciklivel Kazárra is járt testnevelést oktatni.

A DivatMarketing lapban többször készítettünk interjút az AXAMO Kft. vezetőivel, de személyesen még nem találkoztam Molnárné Szabó Erzsébettel, a cég ügyvezetőjével.

ginop-tmte-axamo
Fotó: Szigetvári Eszter, TMTE

Nagyon vártam az üzemlátogatást, tudtam, hogy különleges, értékes márkáknak is dolgoznak. A munka sorrendjének megfelelően haladtunk. A „mintateremben – tanműhelyben” kezdtünk.  Zsóka részletesen bemutatta a folyamatokat, ki-kiemelt egy feladatot. Jó volt látni – hallani, hogyan integrálnak, segítenek sérült, megváltozott képességű munkavállalókat, hogyan szervezik a különböző feladatokat, hogy könnyen áttekinthetőek – átlátható és végrehajthatóak legyenek. Úgy tapasztaltam, hogy a többi résztvevőt is éppen ez érdekelte legjobban, több erre vonatkozó kérdés is elhangzott a kötetlen beszélgetések során. Tanulságos volt, amikor az ügyvezető arról beszélt, hogyan kell megfelelniük a megbízók elvárásainak a munka elnyerése – megtartása érdekében, és hogyan vállalnak és végeznek el új, a korábbiaktól eltérő tudást igénylő feladatokat is, hogy meg tudják tartani munkavállalóikat. 
A dolgozókat az eredményesség, az egészség megőrzése érdekében néha kimozdítják a komfortzónájukból, így létesítettek ebédlőt számukra, ahol pingpongasztal is várja a mozogni vágyókat.

Mostanában elég sokat olvasni, hogy a kialakult gyártási – szállítási nehézségek miatt többen fontolgatják az ázsiai gyártás közelebbre hozását. Megkérdeztem, tapasztalnak-e nagyobb érdeklődést, több megbízást. A válasz, van munkájuk, de kemény küzdelem a magasabb árak elfogadtatása.
Az elmúlt COVID-időszak számukra is nehéz volt, most van elegendő megbízásuk, de tartanak attól, hogyan lehet kigazdálkodni az új minimálbért.

A gyárlátogatás után a kazári kultúrházban a meghirdetett előadásokkal folytatódott a program:

axamo-tmte-2021-ginop
Fotó: Szigetvári Eszter, TMTE
  • MEGNYITÓSkuczi Nándor, elnök – Nógrád-megyei Önkormányzat, Gecse Ákos, polgármester – Kazár Község Önkormányzat
  • ÚJ IRÁNYOK A MUNKAERŐ TOBORZÁSBAN, MEGTARTÁSBAN ÉS KÉPZÉSBEN – A GINOP-5.3.5-18-2019-00135 PROJEKT EREDMÉNYEI – Ecker Gabriella, ügyvezető főtitkár – TMTE, Somodi Hajnalka, managing director – Dialogue Creatives Kft.
  • FENNTARTHATÓ MUNKAERŐGAZDÁLKODÁS – MIT TEGYÜNK, HA A GAZDASÁGI/TÁRSADALMI /EGÉSZSÉGÜGYI KÖRNYEZET KIHÍVÁSOK ELÉ ÁLLÍT MINKET…. Hidvégi Attila, stratégiai vezető – Global Interim Kft.
  • MEGVÁLTOZOTT VILÁG, MEGVÁLTOZOTT FOGLALKOZTATÁSI KÖRÜLMÉNYEK A MUNKAJOGÁSZ SZEMÉVEL, Dudás Katalin, munkajogász, egyetemi adjunktus – ELTE ÁJTK Munkajogi Tanszékének megbízott oktatója
  • JELENLÉT PROGRAM – TISZABURA, MÁTRAVEREBÉLY TAPASZTALATOK ÉS JÓ GYAKORLATOK HÁTRÁNYOS HELYZETŰ MUNKAVÁLLALÓK BEVONÁSÁRA, Hidvégi Csaba ügyvezető – Máltai Manufaktúra Nonprofit Kft.
  • UTÁNPÓTLÁS NEVELÉS – KREATÍV MŰHELY, Molnár Zsanett, szakmai gyakornok – GINOP projekt

Jó volt hallani a polgármestertől, milyen fejlődési kilátásai – lehetőségei vannak Kazárnak. Talán nem csak engem érintett meg a Máltai Szeretetszolgálat munkatársának beszámolója. Elmondása szerint kitartó munkával, hihetetlen erőfeszítések árán érnek el néha csak kisebb, de mégis nagyon fontos eredményeket. Az utolsó előadás két okból is különleges volt. Molnár Zsanett a családi vállalkozás 3. generációját képviselte. Jó zárása volt a rendezvénynek, hogy egy frissen végzett öltözék- és textiltervező végzettségű, ifjú pályakezdő szakember osztotta meg a résztvevőkkel gyakorlati ötleteit, az egész iparágra vonatkozó észrevételeit.

Az előadások az alábbi linkre kattintva elérhetők / letölthetők: http://tmte.hu/ginop-5-3-5-18—hr-kepzes-utanpotlas/

Csaba Anna-Mária

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .