Blog Business

Hogyan reagál a nemzetközi szakma az ukrajnai háborúra?

HÍRFOLYAM AZ UKRAJNAI HÁBORÚRÓL

A közelmúltban végre újra az olasz divat fővárosában gyűlt össze a szakma, és valóban ünnepi hangulatban volt. A divatnak színpadra van szüksége, és Milánóban ez adott volt. Bottega Veneta és a Gucci, akik a járvány miatt nem mutatták be kollekcióikat az utóbbi időben Milánóban, visszatértek. Max Mara, Brunello Cuccinelli, Armani, Prada, Versace és társai mellett a többi nagy név is képviseltette magát. 

A divathét második napján jött a legtöbbünk számára elképzelhetetlen: az orosz invázió Ukrajnában. Ennek tükrében posztolunk-e még látszólag értelmetlen divatfotókat, vagy inkább nem? Lehet még divatbemutatókra járni? Beszámolni róluk? Kérdések, félelmek, megdöbbenés, érzelmek, amelyek csütörtöktől beárnyékolják a milánói napokat. Giorgio Armani vasárnap azzal reagált, hogy a modellek teljes csendben, zene nélkül vonulnak végig a kifutón:

„A döntésem, hogy nem használok zenét a show alatt, a tisztelet jeleként történt az Ukrajnában jelenleg zajló tragédia miatt szenvedő emberek iránt”.

Mára már a híreket, cikkeket olvasva úgy tűnik, alig van olyan vállalat, márka vagy menedzser, aki ne szólalt volna meg a témában és ne foglalt volna állást. Sok intézkedés is született szolidaritásból, kényszerből, felelősségtudatból. Pedig sokszor ez az állásfoglalás ellentétes gazdasági érdekeikkel. A divatcégek is reagálnak, sok vállalat közvetlenül is érintett, mert gyártanak – gyártatnak, értékesítenek Ukrajnába, orosz partnereik vannak: A vállalatok leállítják oroszországi üzleteiket:  
Az Inditex és az LPP 1000 üzletet zár be Oroszországban  
Egyre több nemzetközi divatkereskedő állítja le oroszországi tevékenységét. Most két olyan nagyvállalat is csatlakozik, amelyek számára az orosz piac jelentős kereskedelmi jelentőséggel bír. Közben bejelentették, hogy a braunschweigi székhelyű New Yorker áruházlánc egyik ukrajnai fiókját bombatámadás pusztította el. 
A H&M és az Ikea leállítja az oroszországi értékesítését, az olyan globális vállalatok, mint az Apple, a Nike és a VW nem szállítanak többé orosz vásárlóiknak.  A nagy német vásárok, pl. a Messe Frankfurt és a Messe Düsseldorf további értesítésig felfüggeszti üzleti tevékenységét Oroszországban. Az intézkedés orosz leányvállalataikat is érinti. Az Adidas és a Puma, a világ két legnagyobb sportcikkgyártó vállalata felfüggeszti szerződéseit az orosz sportszövetségekkel. A Nike leállítja az online értékesítést Oroszországban. Nemrég ért véget a moszkvai divatkiállítás, amely jó eredményekkel zárult.  De ki tudja, mi lesz az előrendelésekkel, a már megrendelt és kiszállított áruval? A német szakma számára fontos az orosz piac. 

Ezen a linken folyamatosan követik a szakmát is érintő eseményeket, intézkedéseket.

Néhány TextilWirtschaft cikk rövidítése, nyers fordításban, talán így is ad egy kis áttekintést a német szakma helyzetéről

A German Fashion elnöke, Gerd Oliver Seidensticker az alábbiakat nyilatkozta a TextilWirtschaftnak: 

Gerd Oliver Seidensticker, a German Fashion elnöke Oroszország jelentőségéről a helyi gyártók számára, és arról, hogy milyen kérdések merülnek fel a beszállítók előtt. 

TextilWirtschaft: Seidensticker úr, mennyire fontos az orosz piac a német ruházati beszállítók számára? 
Gerd Oliver Seidensticker: Ha a számokat nézzük, Oroszország az eladások tekintetében a 13. helyen áll exportpiacként, olyan országok mögött, mint Svédország és Szlovákia. Tehát általában véve kisebb jelentőséggel bír a német ruházati termékek exportja szempontjából. Azonban az ágazaton belül óriási különbségek vannak. Sok vállalat az orosz ügyfelekkel folytatott üzleti forgalomban az alacsony egyszámjegyű százalékos tartományban mozog. De vannak olyanok is, amelyek jóval a 15-20 százalékos tartományban vannak. Ezek főként a felső kategóriás női divatágazatban tevékenykedő vállalatok. Jelentős következményekkel kell számolniuk. Sok olyan ügynökség számára, amely jó kapcsolatokkal rendelkezik Oroszországgal, és ott termékeket forgalmaz, a helyzet akár a létét is veszélyeztetheti.

Mekkora forgalmat generálnak az orosz kereskedelmi ügyfelekkel évről évre? 
A ruházati termékek exportértéke 2021-ben mintegy 380 millió euró volt. Ez 2019-ben kevesebb, mint a válság előtt, de az előző évhez képest stabil.

Hogyan értékeli Ukrajna jelentőségét, mint termelési helyszínt az iparág számára ebben az országban? 
Ukrajna csak az első 25 között van, ami azt jelenti, hogy az ország nem játszik itt jelentős szerepet. De itt is fontos megjegyezni, hogy egyes vállalatok, például a munkaruházat esetében, nagyon erősen támaszkodtak Ukrajnára, mint gyártási helyszínre. Számukra is komoly kihívást jelent ez a helyzet.

Mi a teendő most? Mire számíthatnak a szakemberek a közeljövőben? 
Bár az elmúlt napokban még nem lehetett tudni, hogy milyen súlyosak lesznek a fennakadások, most már teljesen világos, hogy nem lesz többé Swift, és a hitelbiztosítás sem lesz lehetséges. Ez tehát világosan látható: Nem fogod tudni kivinni az árut, nem fogod tudni befizetni a pénzt. Már semmi sem fog működni. Sajnos, ezt feltételezem.

Mit tehetnek a vállalatok a károk minimalizálása érdekében? 
Nézzék meg, hogy vissza tudják-e tartani az orosz ügyfelek által már megrendelt és gyártásba helyezett árukat, és nézzék meg, hogyan, és hogy el tudják-e adni az árukat máshol. A józan ész most azt diktálja, hogy számoljunk azzal, hogy ez a szezon nem fog normálisan zajlani. És valószínűleg a következő sem. Abban reménykedni, hogy leszállítjuk és kifizetik, nem fog működni.

Ebben a forgatókönyvben milyen hatása van a rubel esésének? 
Ez tovább súlyosbítja a helyzetet, de nem csak a rubelről van szó. Tekintsük a szállítási díjak emelkedését. Nemrég egy teherautó Moszkvába körülbelül 3500 euróba került, jelenleg 8000 euró fölé becsülik. A gyenge rubel és a robbanásszerűen emelkedő szállítási költségek: attól tartok, hogy ez túl drága lesz az orosz fogyasztók számára.

Hogyan értékeli az orosz vásárlók erős előrendelési arányát?   
Természetesen nehéz a vállalatok számára, ha olyan üzleti kapcsolatok vesznek el, amelyek nagymértékben az előlegfizetésre támaszkodnak. Tény azonban, hogy ha a fizetési műveletek egyáltalán lehetségesek lennének, sok orosz kereskedő aligha engedhetné meg magának a rubel erős leértékelődése és a megnövekedett logisztikai költségek miatt. Aztán ott van az a tény, hogy a bevételi oldalon is kevesebb lesz, mert az alapvető orosz gazdasági ágazatok és így a fogyasztók is szenvedni fognak a helyzettől. A luxusszektort ez biztosan nem fogja ennyire súlyosan érinteni, de a német vállalatok a mainstream és a mérsékelt prémium szegmensben erősen pozícionáltak.

Mi történik a 2022 őszi/téli megrendeléssel? Mit jelent a rubel esése? Martina Buckenmaier, a Riani vezérigazgatója:

TextilWirtschaft: Minden nap új jelentések a válságövezetekből. Egyre több és több szankció. Milyen témákat és kérdéseket vitatnak meg most a vállalatukban? 
Martina Buckenmaier: A helyzet jelentősen romlott. A következő kérdések foglalkoztatnak minket leginkább: Átvehető-e az áru? Lehetségesek-e a szállítások – mind Ukrajnába, mind Oroszországba? Mi lesz a 2022 őszi/téli megrendeléssel? Hogyan kell értékelni a rubelt, milyen az infláció? Mi is feltesszük magunknak a kérdést, hogy mi lesz az ukrán termelőnkkel, és hogyan tudjuk támogatni őt. Jelenleg a Lengyelországba tartó szállítási útvonalainkat használjuk, és természetbeni adományokat küldünk az ukrán menekültek számára. Mindenki igyekszik segíteni, ahol csak tud.

Muriel Nègre-Wolmeringer (Ospig) az ukrajnai háború hatásairól

Az Ospig jól teljesít az orosz piacon a Paddock’s, Redpoint és S4 Jackets kollekcióival. Milyen hatása lehet az ukrajnai háborúnak, és hogyan áramolhatnak a pénzek Swift nélkül? A TW erről Muriel Nègre-Wolmeringerrel, az értékesítési és exportmenedzserrel beszélgetett. „

A legfontosabb, hogy ne essünk pánikba.

TW: Ön szerint milyen következményekkel járna, ha Oroszországot elszigetelnék a nemzetközi piacoktól? 
Ez valóban nagyon fájdalmas lenne, és minden bizonnyal hatással lenne az orosz piac középtávú fejlődésére és a számunkra fontosságára.

Mit lehet most tenni?  
Az én szemszögemből nézve jelenleg az egyetlen megoldás a gyártó, az ügynökség és az ügyfél közötti nagyon szoros koordináció. Szükség esetén eseti alapon kell döntenünk.

Az 2022-es tavasz-nyári árucikkeket már teljes egészében leszállították?  
Nem, még nem szállították le teljes egészében. A nyár közepi programok még mindig hiányoznak.

Hogyan történik az áruk kifizetése?  
Az árukat általában előleg ellenében szállítják.

De hogyan folyhat a pénz, ha a Swift már nem működik?  
Erről párbeszédet folytatunk ügyfeleinkkel és bankjainkkal.

Mit jelent ez a H/W árucikkek esetében? Egyáltalán le fogják gyártani a megrendeléseket?  
Az őszi árukat csak hat hónap múlva szállítják le. Sok minden megváltozhat addig. Jelenleg még nem döntöttünk arról, hogy nem gyártunk termékeket az orosz piacra.

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter azoknak a német vállalatoknak akar segíteni, amelyeket a jelenlegi helyzet anyagilag térdre kényszerít.

A jól bevált Corona-támogatást követheti a német vállalatoknak nyújtott segély, amelyek különösen megszenvedik az oroszországi szankciókat. Ezt a Robert Habeck vezette szövetségi gazdasági és éghajlatvédelmi minisztérium szóvivője jelentette be hétfőn Berlinben egy kormányzati sajtótájékoztatón. 
Ha az egyes vállalatoknál erős az érintettség és egy vállalat gyakorlatilag térdre kényszerülne a jelenlegi szankciók és a jelenlegi helyzet miatt, akkor teljesen egyértelmű, hogy itt segítséget kell nyújtani.

(TextilWirtschaft)

 

 

 

 

 

 

 

 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .