Business

Hiánycikk a sneaker

A szállítási problémák véget vetnek a fellendülésnek?

Leonie Christians/ TextilWirtschaft

képalá: Még mindig biztos lábakon? Az ellátási láncok zavarai miatt komoly kihívásokkal néz szembe a sneaker üzletág

Kereslet van, áru nincs. Az ellátási lánc problémái és a növekvő elosztás alapos fejtörést okoz a sneaker-specialistáknak. Látszik javulás a láthatáron?

A világjárvány ellenére is kimagasló forgalom. Még a lezárások alatt is kifejezetten jól teljesített a sportos cipő, amely továbbra is abszolút hype-terméknek számít. A sneaker iránti kereslet töretlen, célcsoportja pedig már jó ideje otthonosan mozog az online világban. A számok a fekete tartományban mozognak. A digitális lábakon álló sneaker-specialisták tehát nem tartoztak a covid nagy szenvedő alanyai közé. Legalábbis tavaly őszig.

A kiskereskedők kreatívan reagáltak a járvánnyal kapcsolatos lezárások okozta kihívásokra, és más csatornákon is tudtak értékesíteni. Ha azonban az áruk csak részben vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésre, a legjobb üzleti érzékkel megáldott kreativitás sem ér semmit,

foglalja össze a bizonytalan helyzetet Marc Scheiner, a Sport 2000 Sneaker üzletágának felelős munkatársa. A sportcipő szárnyalása ugyanis egyik napról a másikra véget érhet.

2021 óta különösen a sneaker-üzletágat érintik a megszakadt ellátási láncok okozta problémák.

Végül is a beszállítók többsége Ázsiában gyártat, ahol – mint például 2021 végén Vietnamban – túl sok kiesés volt tapasztalható. Ennek következtében szinte általános áruhiány lépett fel. „Nagymértékben függ az adott márkától, de nagyjából elmondható, hogy 25%-kal maradtunk el a megrendeléseinktől”, számolt be például a helyzetről Franco Lucà, a DefShop vezérigazgatója.

Sok helyen 50-60%-os lemondási arányról beszélnek. Ráadásul számos beszállító óriási késéseket produkált. Helyenként ezért alternatív szállítási megoldásokat is igénybe vettek, mint például az Ázsiából Európába vezető vasútvonalakat – mondja Schneider. Nem ritka, hogy csak ezekben a napokban érkeznek be a kereskedésekbe az elmaradt 2021-es őszi szállítmányok. A több hónapos késedelmek egyáltalán nem egyedi esetek. Reményre ad okot, hogy a kollekciók nagy részét több szezonon át is lehet értékesíteni. Ha azonban a kisebb kiskereskedők csak hetekkel a kulcsfontosságú darabok bejelentése után kapják meg az árut, valószínűleg nem tudják majd eladni a sneaker-rajongóknak – legalábbis nem teljes áron.

Mathias Boenke, a New Balance európai vezetője szerint a cég saját szállításainak körülbelül 10-15%-át érintették a problémák ősszel. És mi várható 2022-ben? Véleménye szerint ezt szinte lehetetlen megjósolni. Ha nem lesznek további lezárások, Boenke a második negyedévre jelentős javulást vár, de „a hatásokat még ezt követően is érezni fogjuk”. Az Adidas továbbra is jelentős korlátozásokról számol be Vietnamban. Jóllehet a termelést fokozatosan felpörgetik, és szükség esetén átmenetileg más országokba helyezik át, aligha elképzelhető, hogy ez teljes mértékben ellensúlyozni fogja a kiesést.

Lucà is hasonlóan látja a helyzetet. Számos márka adott ki már 2022-re vonatkozó jelzést: „Lesznek termeléscsökkentések, a megállapodott mennyiségeket nem fogjuk tudni teljesíteni. Lucà az első negyedévre átlagosan két-három hetes szállítási késedelemmel számol. Számos versenytárs szemében ez optimista értékelés, sok helyen nehéz első félévre számítanak. Ez különösen problematikus annak fényében, hogy a tavasz a sneakerek legfontosabb évszakának számít.

Már a koronavírus előtt is kihívást jelentett különösen a kisebb kereskedők számára, hogy az erős piaci pozícióban lévő beszállítók a saját D2C-üzletágukra (direkt értékesítés, az a direct-to-consumer) összpontosítottak. Mostanra pedig tovább éleződött a rendelési helyzet. Markus Wiener, a hamburgi Gloryhole tulajdonosa: „A kínálat erősen korlátozott. Azt a mennyiséget, amit általában hat hét alatt eladok, most az egész évre tudom megrendelni.” Andreas Biergen, a düsseldorfi Afew társalapítója szintén kiporciózott mennyiségekről számol be: „Nem tudunk teljesen szabadon rendelni, de egyelőre még egész jól ki tudjuk egyensúlyozni a kínálatunkat.”

Az erőteljes alapokra építeni, bátrabban előrendelni, a saját márkákat – ha vannak – előtérbe helyezni. A kereskedők így próbálják a lehető legjobban ellensúlyozni a szezonális áruk hiányát. Emellett egyre inkább új lehetőségek után néznek, új neveket keresnek választékuk bővítéséhez. Nem csak azért, hogy értékesebb kínálatot nyújthassanak, hanem azért is, hogy egyáltalán ki tudják tölteni eladótereiket. 

Természetesen a kis beszállítókat, különösen, ha Ázsiában termelnek, szintén érintik az ellátási láncban jelentkező problémák, de több partnerrel a háta mögött a kereskedelem reméli, hogy legalább részben képes lesz felszívni a szűk keresztmetszeteket. Ez nemcsak a hiánypótló márkák, hanem a jól ismert, de nem felkapott márkák számára is lehetőségeket jelent. A Puma például állítólag a nagykereskedelmi ügyfeleket részesíti előnyben a saját csatornáival szemben. Adrian Bejan, a Kangaroos képviseletében szintén így értékeli a helyzetet: „Szeretnénk erősíteni a kapcsolatot a kiskereskedelmi partnereinkkel, és őket fogjuk elsősorban kiszolgálni”. Ezt jó pár kiskereskedőnek szem előtt kellene tartania.

Mindez azonban nem kompenzálja az olyan szereplőket, mint a Nike és az Adidas, hangsúlyozza Daniel Benz, a darmstadti Asphaltgold vezérigazgatója: „Itt nem látok lehetőséget a választékban lévő rések megfelelő kitöltésére, mert például a Pumánál jelenleg alapvető és nagyon keresett termékek hiányoznak”. Kiváltképp, hogy a nagy márkák egyre szűkülő kínálata valószínűleg csak tovább növeli a keresettségüket.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .