Business

Hét éves a Detox – értékel a Greenpeace

Anja Probe/ TextilWirtschaft

A textilipar vegyi anyagai sok helyen szennyezik az ivóvizet

A BESZÁLLÍTÓI LÁNC MÉREGTELENÍTÉSE. A Greenpeace Detox-kampányának kezdete után hét évvel sikerekről számolnak be a környezetvédők.  A világ textiltermelésének 15%-át biztosító 80 vállalat csatlakozott a programhoz. Németországban – a Greenpeace szerint – a résztvevő számos kiskereskedőt is figyelembe véve a textilszakma 30%-a indult el ezen az úton.

A mozgalom célja az, hogy 2020-ig a veszélyes vegyi anyagokat teljesen kiiktassák a termelési láncból. A víz-, zsír- és szennyezéstaszító kikészítéseknél használt perfluor-karbon (PFC) esetében már a vállalatok 72%-a megtette ezt. A veszélyes vegyszerek alkalmazásáról való lemondást vállaló cégek első lépésként össze kellett állítsák a veszélyes vegyi anyagok „feketelistáját”. „A veszélyes vegyszerekről való lemondás szoros együttműködést igényel a márkák és beszállítóik közötti, ez utóbbiak alatt nem csak a közvetlen beszállítókat (1. szint) értjük, hanem az egész beszállítói lánc résztvevőit. Az átláthatóság a kezdetektől fogva a Detox mozgalom tartópillére volt. A vezető márkák kötelezettséget vállaltak az elért eredmények közzétételére és arra is, hogy beszállítóik egyre nagyobb része is nyilvánossá teszi a szennyvízvizsgálatok eredményeit”, derül ki a „Cél a teljes megtisztulás: A textilipar méregtelenítésének hét éve” című aktuális jelentésből.

A Detox-kampányban részt vevő cégek 72%-a már a 2. és 3. szintű beszállítók listáját is nyilvánossá tette vagy vállalta annak meghatározott időn belüli közzétételét. A Greenpeace ezt a vállalatok és a fogyasztók figyelmét a konfekcióiparban használt mérgező anyagokra felhívó és a gyártók felelősségvállalását megkövetelő mozgalom egyértelmű sikerének tekinti. „Minthogy a cégek most már alapjaiban megkérdőjelezik a veszélyes vegyi anyagok alkalmazását, arra is rájöttek, hogy néhány anyagra egyáltalán nem is volt szükség vagy alkalmazásuk puszta marketingfogás volt, amely aránytalanul magas környezetkárosítással járt.  Számos egyéb vegyszer helyett azonban szükség volt más megoldások kifejlesztésére”, írja továbbá a Greenpeace, amely néhány gyártó számára – úgy tűnik – jelentős kihívást jelentett. Így állítólag az Adidas, a Puma, a Nike és egyéb sportmárkáknak még mindig nehézséget okoz, hogy különleges tulajdonságokkal rendelkező termékeik esetében megtalálják a PFC-t helyettesítő megoldásokat.

A szállítói lánc méregtelenítésének éllovasai közé az Inditex csoport (köztük a Zara), a H&M, a Benetton, a Tchibo és olaszországi beszállítóüzemek tartoznak.  2016-ban 20, luxustermékeket gyártó olasz textilcég csatlakozott a kezdeményezéshez Prato városából. A Detox-mozgalom résztvevői – hogy még többet tehessenek céljaik elérése érdekében – vállalják, hogy fő beszállítóikon kívül széleskörű információt gyűjtenek beszállítói láncuk további résztvevőiről is. A jelentésből kitűnik, hogy a fonalgyártást illetően még csak a kezdeteknél járnak.  „A Detox-tag vállalatok elért eredményei azt is jelentik, hogy a teljes textilipar vagy valamely más iparág már nem tudja megmagyarázni, hogy miért nem vállal kötelezettséget a mozgalomban való részvételre. A divatipar egészében döntési helyzet előtt áll. Hatalmas hatással van a környezetre és óriási problémákat kell megoldjon, amelyek közül csak egy a veszélyes vegyi anyagok használata.   A szakma új jelszava az életciklus-gazdálkodás (egy termék teljes életútjának elemzése a nyersanyag előállítástól a hulladék sorsáig).  A Detox mozgalomban résztvevő vállalatok egyetértenek velünk abban, hogy a káros anyagok felhasználásának beszüntetése elengedhetetlen ahhoz, hogy az erőforrások teljes visszaforgatása megvalósulhasson”, véli a Greenpeace. A Detox-kampány már a politikában is változásokhoz vezetett: Kína szigorította a káros anyagok ellenőrzését. Az Európai Unió pedig 2020-tól behozatali tilalmat vezet be a hormonális hatású nonilfenol-etoxilátot (NPE) tartalmazó textiltermékekre. Ezenkívül már elkészült a textíliák rákkeltő anyagtartalmára vonatkozó uniós rendelet tervezete is.

És hogyan tovább 2020 után? „A vállalatok változtatási törekvései jelzik, hogy jó úton haladnak és a teljes szakma átalakulási üteme bizakodásra ad okot arra vonatkozóan, hogy 2020-ig elérhető a veszélyes vegyi anyagok felhasználásának teljes leállítása”, nyilatkozta Viola Wohlgemuth a Greenpeace képviselője. Ha maradnak is 2020 után kisebb megoldandó problémák, a Greenpeace bízik abban, hogy a vállalatok további erőfeszítéseket tesznek a vállalt kötelezettségek teljeskörű teljesítése érdekében. Wohlgemuth szerint: „A Detox követelmények betartását a cégeknek 2020 után is ellenőrizniük kell, hogy teljesítményük folyamatosan javuljon és meg tudjanak felelni az új kihívásoknak is.”

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás