Business Divat

Heimtextil: WHERE I BELONG

A Heimtextil (2020. január 7-10.) szakvásár WHERE I BELONG mottóval nyitja a 2020/2021 trendszezont

  1. szeptember 11-én, a Heimtextil hivatalos trendbemutatóján a Stijlinstituut Amsterdam képviselője, Anne Marie Commandeur prezentálta az új trendtémákat.

A Heimtextil trendtanácsadói testületének tagjai: a holland Stijlinstituut Amsterdam, a londoni Studio Franklin Till, valamint a dán Agentur SPOTT Trends & Business. Közös workshop keretén belül dolgozták ki a 2020/2021 évek globális belsőépítészeti, piaci prognózisát és adtak betekintést az életstílus-, anyag-, szín- és dizájnirányzatokba. Anne Marie Commandeur bemutatta az új Heimtextil Trendkönyvet– ízelítőt adva ezzel a lakás- és közületi textíliák nemzetközi szakvásárának trendvilágából.

Az idei trendprognózis minden területen fellelhető, központi témája az identitás. Ennek meghatározásánál a trendkutatókat a nemek és a kultúrák sokszínűsége, a tolerancia és a kíváncsiság vezérelte. Önmagunk megismerésének folyamata napjainkban minden eddiginél összetettebb feladatnak tűnik. Az identitást sokféle lokális, nemzeti, globális, online és offline tapasztalat formálja.

1-Envisions-Wood-in-Progress-DDW18

kép 1 / 13

Heimtextil trendek 2020/2021

MAXIMUM GLAM 
Az életvidám emberek szeretik a teátrális befolyások és az elbűvölő Showtimeérzet közötti cserét és ezáltal fantasztikus kapcsolatot teremtenek a kézzel formált és a digitális dizájn között. A felhasznált textíliák „a több valóban több” habitust mutatnak a csillogás, az elfolyt színek és színskálák, a műszőrme, a selyemszál és a rojtok, a jacquard-szövetek és a fantáziadús nyomatok remixével. A trendet rikító, giccses színskála, az elektromos csillogás, a szintetikus csillámok, a digitális hibák és a művészi homály jellemzi.

PURE SPIRITUAL 
Az idealisták tökéletességre és tisztaságra törekszenek, egyúttal olyan egyensúlyt teremtenek, amelyben magukat a természetfelettivel azonosítják. A célba érés érdekében megbíznak a technológiában és váltanak a realizmus és a misztika között. Ez a trend a természethez való újfajta kapcsolat megteremtéséhez olyan organikus anyagokat és nyersanyagokat kínál, melyek magukon hordozzák a természet organikus struktúrájának, valamint szabálytalanságának nyomait. A trend színtónusai a földből erednek. A tiszta, elemi paletta a maga földi eredetéről tanúskodik.

ACTIVE URBAN 
A városi emberek egy, a lüktető életünkhöz viszonyuló, gyorsan változni képes, ember által alkotott környezet hívei. Ehhez keresnek használható, alkalmazkodó megoldásokat. Érzékelik a technológiai teljesítményeket és egyúttal a rendelkezésre álló, megújuló erőforrásokat használják. A funkcionalitás elsőbbséget élvez akkor is, amikor a dizájn és a teljesítmény minden eddiginél fontosabb. A lakásban és a sport területén használt hibridtextíliák sima felületűek és ennek megfelelő grafikai textúrák keverékével díszítettek. A színpaletta az uniformiskéktől, az aszfaltszürkén át egészen a hernyósárgáig terjed.

HERITAGE LUX 
A kulturális javak barátai értékelik az érzékiséget. Ugyanakkor szeretik a rejtélyest, a fény és sötétség közötti játékot is. Egy új élménnyel gazdagodnak, ami nem más, mint a luxus és a pompa iránti szerelem. Az ornamentális minták és az elbűvölő felületnemesítés segítségével a múltban és a természetben egyaránt meglátják a szépséget. A színpalettán megtalálható a telített, enigmatikus vérpiros, a sötét rozsdaszín, az érzéki zafír és a vibráló gyöngyház is.

MULTI-LOCAL   
A megrögzött helyi lakosok számára a világot az otthonuk jelenti. A tradícionális kézműves művészetet értékelik. A lokális stílus globális benyomásokkal találkozik. Tisztelik a kézzel gyártott és dekoratív mintákat – légyen az törzsi, népies, geometrikus vagy absztrakt. A textilek színei a lokális közösség, a kulturális örökség és a privát identitás kulturális egyvelegét mutatják.

3.0 csarnok: Trend Space

Öt, a kiállítók termékeivel létrehozott élményvilág tárul elénk a 3.0 csarnok Trend Space területén. A dinamikus környezetben tartott előadások és bemutatók művészi kölcsönhatásokat fognak generálni. A színfalak különlegesek, gyönyörűek, helyenként szokatlanok, meghagyva a döntést a látogatónak, melyik célcsoporthoz tartozik.

Future Materials Library

A Heimtextil Trend Space 2020 területének fénypontja a Future Materials Library, melynek kurátora Franklin Till. Itt újrafelhasználható anyaginnovációk mutatkoznak be a lakástextilszakma számára. Az anyagösszetételre és a gyártási innovációkra fókuszáló termékek mind a kiállítókra, mind pedig a látogatókra ösztönzőleg hatnak, ugyanakkor az esztétikus dizájn- és színtrendek kiegészítéséül is szolgálnak. Valamennyi itt bemutatott terméknél megtalálhatók a nyersanyag eredetéről, a gyártási folyamatokról és az anyagok potenciális élettartamáról szóló információk is.

 Materal Manifesto

A Heimtextil a Trend Council trend tanácsadói testületével karöltve egy Material Manifesto elnevezésű kiáltványt dolgozott ki, amely megmutatja, hogyan kell a rendezvény alatt felhasznált erőforrásokat kezelni és hogyan lehet az anyagok vásárzárás utáni kidobását elkerülni. Ehhez a Stijlinstituut Amsterdam egy olyan intelligens anyagválasztékot dolgozott ki, amellyel lehetőség nyílik az anyagszükséglet csökkentésére és az ökológiai károkozás minimalizálására is. A 2000 m2 kiállítási területen rendezett fórum textíliáit és egyéb anyagait a rendezvény után újrahasznosítják. Az itt felépített installációk az idei trendeknek megfelelő történeteket mesélnek el, ugyanakkor a Heimtextil fenntarthatóság iránti elkötelezettségét is erősítik.

További információ a Heimtextil trendjeiről és a Heimtextil Trendkönyv megrendelésének menetéről itt található: www.heimtextil-trends.com

Magyarországi képviselet

BD-Expo Kft.

  • Nemzetközi vásárok – kiállítások
  • 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 4.
  • Tel.: 1/346-0273, Mobil: 20/977-9953
  • Internet: www.bdexpo.hu
Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás